ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
Τατουάζ στα κύτταρα; Η νέα μόδα της βιοτεχνολογίας
Πρώτο βήμα για τη σύνδεση αισθητήρων και ηλεκτρονικών κυκλωμάτων σε ζωντανά κύτταρα
Μετά τη δερματοστιξία, η νέα πρόταση της κυτταροστιξίας: ερευνητές του Πανεπιστημίου «Τζονς Χόπκινς» συνέδεσαν πάνω σε ζωντανά ανθρώπινα κύτταρα μικροσκοπικά «τατουάζ» από χρυσό, μια τεχνική που ίσως μια μέρα μάς επιτρέπει να παρακολουθούμε τις ζωτικές λειτουργίες των κυττάρων.
Οπως αναφέρουν οι εφευρέτες με δημοσίευσή τους στο Nano Letters, τα τατουάζ αποτελούνται από κουκκίδες και σύρματα χρυσού, τα οποία μπορούν θεωρητικά να σχηματίζουν ηλεκτρικά κυκλώματα για διάφορες μετρήσεις.
«Είναι το πρώτο βήμα για τη σύνδεση αισθητήρων και ηλεκτρονικών κυκλωμάτων σε ζωντανά κύτταρα» δήλωσε σε δελτίο Τύπου ο επικεφαλής της μελέτης Ντέιβιντ Γκράσιας.
Εκατοντάδες κουκκίδες από χρυσό διακρίνονται στην επιφάνεια του κυττάρου (KAM SANG KWOK AND SOO JIN CHOI, GRACIAS LAB/JOHNS HOPKINS UNIVERSITY)
H ομάδα του Γκράσιας πειραματίστηκε με ινοβλάστες, τα κύτταρα που μεταξύ άλλων παράγουν το κολλαγόνο του δέρματος.
Αρχικά, τα νανοσωματίδια χρυσού τοποθετούνται πάνω σε μια βιοδιασπώμενη μεμβράνη και καλύπτονται με μοριακές κόλλες.
Όταν η μεμβράνη επικολληθεί στα κύτταρα, η κόλλα συνδέει τα σωματίδια χρυσού με την εξωκυττάρια μήτρα, το υλικό που περιβάλλει τα κύτταρα.
Το τατουάζ είναι αρκετά εύκαμπτο για να ακολουθεί τις καμπύλες του κυττάρου, το οποίο έτσι μένει ζωντανό και ανεπηρέαστο, λένε οι ερευνητές.
Επόμενος στόχος τους είναι να σχεδιάσουν πιο σύνθετα κυκλώματα, τα οποία θα μένουν συνδεδεμένα στα κύτταρα για περισσότερη ώρα.