ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
Πρώην επικεφαλής της Google ανησυχεί για το metaverse
«Δεν είναι απαραίτητα το καλύτερο που μπορεί να συμβεί στην ανθρώπινη κοινωνία»
SHARE:
O πρώην διευθύνων σύμβουλος της Google δηλώνει ότι το «metaverse» του Facebook «δεν είναι απαραίτητα το καλύτερο που μπορεί να συμβεί στην ανθρώπινη κοινωνία» εκφράζοντας τις ανησυχίες του σχετικά με την ασφάλεια της τεχνολογίας Τεχνητής Νοημοσύνης (AI).
Ο Σμιντ, ο οποίος υπήρξε CEO της Google από το 2001 έως το 2011, πρόεδρος έως το 2015 και πρόεδρος της Alphabet μέχρι την αποχώρησή του τον Μάιο του 2020, δήλωσε στους New York Times, αν και πιστεύει πως «η τεχνολογία σύντομα θα βρίσκεται παντού», ότι αυτό «δεν είναι απαραίτητα το καλύτερο πράγμα για την κοινωνία».
«Όλοι όσοι μιλούν σήμερα για το metaverse ουσιαστικά μιλάνε για κόσμους οι οποίοι θα είναι πιο ικανοποιητικοί από αυτό που ζούμε σήμερα – εκεί θα είσαι πιο πλούσιος, πιο όμορφος, πιο δυνατός, πιο γρήγορος», ανέφερε ο Σμιντ.
«Έτσι, σε μερικά χρόνια, οι άνθρωποι θα επιλέγουν να περνάνε περισσότερο χρόνο με τις μάσκες εικονικής πραγματικότητας και μέσα στο metaverse. Αλλά, ποιος βάζει τους κανόνες; Ο κόσμος θα γίνει περισσότερο ψηφιακός από φυσικός. Αυτό ακριβώς δεν είναι το καλύτερο για την κοινωνία», σημείωσε.
Σύμφωνα με την οπτική του πρώην κορυφαίου στελέχους της Google, η τεχνολογία Τεχνητής Νοημοσύνης – την οποία η Meta θα χρησιμοποιεί για να τρέχει τους αλγόριθμους στις διάφορες πλατφόρμες της – είναι «ένας γιγαντιαίος, ψεύτικος θεός που μπορεί να δημιουργήσει αρρωστημένες, παρασιτικές κοινωνικές σχέσεις».
Τα ερωτήματα
«Θα βρίσκεται παντού» δήλωσε ο Σμιντ στους New York Times, θέτοντας παράλληλα μια σειρά από ερωτήματα. «Πώς μοιάζει ο καλύτερος φίλος όταν έχει δημιουργηθεί από Τεχνητή Νοημοσύνη, ειδικά στα μάτια ενός παιδιού; Πώς μοιάζει ένας πόλεμος που έχει δημιουργηθεί από AI; Ποια είναι η οπτική της πραγματικότητας που αντιλαμβάνεται η AI και εμείς δεν έχουμε; Είναι πιθανό η AI να βλέπει πράγματα τα οποία οι άνθρωποι απλά δεν μπορούν να κατανοήσουν;».
Σύμφωνα με τον Business Insider, το πρώην στέλεχος της Google δεν είναι ο μόνος που εκφράζει ανησυχίες σχετικά με την Τεχνητή Νοημοσύνη. Στους πιο επιφανείς πολέμιους της AI συγκαταλέγεται ο Ίλον Μασκ, αφεντικό των Tesla και SpaceX, ο οποίος παραδέχεται μάλιστα ότι δεν εμπιστεύεται τη συγκεκριμένη τεχνολογία ούτε καν στα όρια των δικών του εταιρειών, ούτε σε επίπεδο ασφάλειας ούτε σε επίπεδο διαφάνειας.
Παράλληλα, αρκετοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι η επαυξημένη πραγματικότητα κρύβει περισσότερους κινδύνους κακοποίησης, σε σχέση με τα σημερινά μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Οι δηλώσεις Σμιντ έρχονται στον απόηχο της κίνησης να μετονομαστεί η Facebook Inc σε Meta και να προχωρήσει τα σχέδιά της στη δημιουργία του metaverse, ενός εικονικού κόσμου όπου οι άνθρωποι θα μπορούν να αλληλοεπιδρούν ψηφιακά χρησιμοποιώντας άβαταρ. Παράλληλα, η εταιρεία βρίσκεται στο επίκεντρο επικρίσεων τις τελευταίες εβδομάδες μετά τη διαρροή εγγράφων που αποδεικνύουν αμφισβητούμενες επιχειρηματικές πρακτικές.