ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
Πώς θυμόμαστε πού έχουμε παρκάρει;
Όλοι έχουμε μείνει, έστω μια φορά, ακινητοποιημένοι, όπως προσπαθούμε να θυμηθούμε πού έχουμε παρκάρει
Αν οδηγείτε (καθημερινά), δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχετε ξεχάσει έστω μια φορά πού έχετε παρκάρει. Η παγκόσμια αυτή, συνήθεια είναι ο λόγος που υπάρχουν αναρίθμητες εφαρμογές στα κινητά, οι οποίες μας βοηθούν να 'σημειώνουμε' τη συγκεκριμένη λεπτομέρεια -για να μην ψάχνουμε αργότερα το αυτοκίνητο, κάποιες φορές και για ώρες.
Ερευνητές του University of California San Francisco προσπάθησαν να εξηγήσουν το φαινόμενο. Για την ακρίβεια, πώς ο εγκέφαλος μας θυμάται πού έχουμε παρκάρει. Ανακάλυψαν ένα νέο εγκεφαλικό κύκλωμα, το οποίο ευθύνεται για τη 'δυσλειτουργία' μας.
Στην έρευνα που δημοσιεύτηκε σε ιατρικό περιοδικό, στις 28 Απριλίου οι επιστήμονες εξηγούν πως “κατά την εξερεύνηση ενός νέου περιβάλλοντος, τα ποντίκια (σ.σ. στα οποία έγινε η μελέτη) χρησιμοποιούν μια μοναδική σύνδεση μεγάλης απόστασης στον εγκέφαλο -που τα ωθεί να δώσουν προσοχή στα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά του περιβάλλοντος.
Ο σύνδεσμος, που προέρχεται από τον προμετωπιαίο φλοιό και εκτείνεται στον ιππόκαμπο, παρέχει στοιχεία για το πώς οι ανώτερες νοητικές (γνωστικές) περιοχές του εγκεφάλου βελτιώνουν τις λειτουργίες που συμβαίνουν σε απομακρυσμένες περιοχές -του εγκεφάλου".
Ο προμετωπιαίος φλοιός που θεωρείται “ο CEO του εγκεφάλου”, ελέγχει εκτελεστικές λειτουργίες -όπως η προσοχή, ο προγραμματισμός και η λήψη αποφάσεων.
Ο ιππόκαμπος αποθηκεύει τη μνήμη και επεξεργάζεται χωρικές πληροφορίες, βοηθώντας μας να 'περιηγηθούμε' στο περιβάλλον.
Το κύκλωμα που ανακαλύφθηκε πρόσφατα, διευκολύνει την ικανότητα εστίασης της προσοχής σε ό,τι είναι σημαντικό στο περιβάλλον -και αγνοεί άλλα αισθητηριακά ερεθίσματα.
Όπως είπε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Dr. Ruchi Malik “είναι σαν ο προμετωπιαίος φλοιός να λαμβάνει όλες αυτές τις αισθητηριακές πληροφορίες και να λέει 'γεια σου, ιππόκαμπε. Βρισκόμαστε εδώ σε αυτό το συγκεκριμένο πλαίσιο, οπότε δώσε προσοχή σε αυτές τις συγκεκριμένες πληροφορίες αυτή τη στιγμή". Για να γίνει περισσότερο κατανοητός, ο Dr. Malik έδωσε το παράδειγμα του πάρκινγκ -ως το πλαίσιο στο οποίο ο προμετωπιαίος φλοιός ασκεί αυτό το είδος ελέγχου -από πάνω προς τα κάτω-, στον ιππόκαμπο.
"Το πιο ιδιαίτερο, σε αυτό το κύκλωμα, είναι ο περίπλοκος τρόπος με τον οποίο επιτυγχάνει το έργο της εστίασης της προσοχής: αυξάνει και εστιάζει τη δραστηριότητα, σε συγκεκριμένα μικροκυκλώματα του ιππόκαμπου, απενεργοποιώντας τα σήματα που υπό άλλες συνθήκες θα περιόριζαν αυτό το μικροκύκλωμα.
Η δυσλειτουργία του εγκεφαλικού κυκλώματος πιστεύεται ότι μπορεί να συνδέεται με άνοια και να αποτελεί τη βάση νοητικών ζητημάτων που σχετίζονται με την προσοχή ή τη μνήμη ή με ψυχικές διαταραχές.
Αν λάβετε υπ' όψιν σας τις προσωπικές σας εμπειρίες, θα καταλάβετε πως όταν μιλάμε στο κινητό ή κάνουμε κάτι άλλο, όταν παρκάρουμε και κλειδώνουμε το αυτοκίνητο, μειώνονται στο ελάχιστο οι πιθανότητες να θυμηθούμε πού έχουμε παρκάρει. Μετά τα τελευταία ευρήματα, αυτό φαίνεται λογικό καθώς 'διαταράσσουμε' τη λειτουργία του κυκλώματος".