ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

Ντιν Κέιμεν: Η δύναμη της τεχνολογίας πρέπει να διαδοθεί ομοιόμορφα σε όλα τα παιδιά"

"Διαφορετικά, οι ανισότητες θα γίνουν χειρότερες" λέει ο Αμερικανός εφευρέτης

Ντιν Κέιμεν: Η δύναμη της τεχνολογίας πρέπει να διαδοθεί ομοιόμορφα σε όλα τα παιδιά"

Στις αίθουσες του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας, όπου φιλοξενείται μέχρι και σήμερα ο φετινός παγκόσμιος διαγωνισμός ρομποτικής «FIRST Global Challenge», ο Ντιν Κέιμεν, ιθύνων νους της διοργάνωσης, παρακολουθεί ακούραστα τους νεαρούς συμμετέχοντες από όλες τις γωνιές του κόσμου να συνεργάζονται μεταξύ τους για να φέρουν με τα ρομπότ τους σε πέρας τις προκλήσεις που τους έχουν τεθεί. Η φετινή διοργάνωση έχει για τον παγκοσμίου φήμης Αμερικανό εφευρέτη και επιχειρηματία ξεχωριστή σημασία, καθώς παρουσιάζεται στη χώρα «σύμβολο για τους Ολυμπιακούς αγώνες που σχεδιάστηκαν για να ενώσουν τον κόσμο».

   Έχοντας ως στόχο ζωής τη διάδοση της επιστήμης και της τεχνολογίας στα παιδιά όλου του κόσμου, αλλά και την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των διαφορετικών πολιτισμών, ο Ντιν Κέιμεν ίδρυσε τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό «FIRST Global», που έχει αναλάβει μια σειρά δράσεων για να φέρει σε επαφή τα παιδιά με την τεχνολογία, με κορυφαίο το «FIRST Global Challenge». «Αν δεν διαδώσουμε τη δύναμη της τεχνολογίας ομοιόμορφα σε όλα τα παιδιά σε όλες τις χώρες του κόσμου, η ανισότητα μεταξύ των εχόντων και των μη εχόντων θα γίνει χειρότερη και η αστάθεια που είναι αποτέλεσμα αυτής της ανισότητας θα επιδεινωθεί», λέει χαρακτηριστικά μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

   Στη συνέντευξη περιγράφει το όραμά του για έναν κόσμο «όπου όλα τα παιδιά μπορούν να δημιουργήσουν περισσότερη αξία και όχι να την αφαιρέσουν το ένα από το άλλο». Κεντρικό ρόλο σε αυτή την κατεύθυνση μπορεί να διαδραματίσει η ρομποτική που τη χαρακτηρίζει «το άθλημα του 21ου αιώνα, με το οποίο τα παιδιά αποκτούν τις δεξιότητες για να κάνουν καριέρα, να λύσουν τα παγκόσμια προβλήματα και να επικοινωνήσουν μεταξύ τους».

   Ο Ντιν Κέιμεν κατέχει περισσότερα από 1.000 διπλώματα ευρεσιτεχνίας στις ΗΠΑ και το εξωτερικό, πολλά από τα οποία για καινοτόμες ιατρικές συσκευές, αλλά και για το δίτροχο όχημα Segway. Έχει λάβει πλήθος βραβείων, μεταξύ των οποίων και το Εθνικό Μετάλλιο Τεχνολογίας των ΗΠΑ το 2000 ως αναγνώριση για τις εφευρέσεις που σχετίζονται με την προηγμένη ιατρική περίθαλψη. Επίσης, έχει εκλεγεί μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Μηχανικής το 1997, του απονεμήθηκε το βραβείο Lemelson-MIT το 2002 και εισήχθη στο Hall of Fame των Εφευρετών το 2005.

   Ακολουθεί η πλήρης συνέντευξη του Ντιν Κέιμεν στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στη Μαρία Κουζινοπούλου:

   Ερ.: Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να στείλετε με τη διοργάνωση του FIRST Global Challenge στην Ελλάδα;

   Απ.: Η Ελλάδα είναι ένα παγκόσμιο σύμβολο για τους Ολυμπιακούς αγώνες που σχεδιάστηκαν για να ενώσουν τον κόσμο, πάνω από 2.500 χρόνια πριν. Έκαναν αθλητισμό και απαιτούσαν από όλες τις χώρες να συμφωνήσουν ότι κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης δεν θα υπήρχαν πόλεμοι πουθενά. Οπότε, αν μπορούσαν να πείσουν τις χώρες να κάνουν κάτι τόσο σημαντικό τότε, έχω μια φοβερή ιδέα. Γιατί να μην διοργανώνουμε τον διαγωνισμό FIRST όλο τον χρόνο; Τότε θα πρέπει να σταματήσουν να πολεμούν όλο τον χρόνο. Ωστόσο το άθλημα του 21ου αιώνα θα πρέπει να είναι ένα άθλημα, στο οποίο κάθε παιδί θα μπορεί να γίνει επαγγελματίας. Τα περισσότερα παιδιά που συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς αγώνες, στο μπάσκετ, την πάλη ή όποιο άλλο άθλημα, δεν πρόκειται να κάνουν καριέρα σε αυτό. Στην πραγματικότητα, το να γίνουν καλοί σε αυτό το άθλημα αποσπά την προσοχή τους από τη μακροχρόνια καριέρα τους. Αποσπά την προσοχή τους από την εκπαίδευσή τους. Αυτή, λοιπόν, είναι μια έμπνευση για να γίνουν καλύτεροι στις δεξιότητες που χρειάζονται για να κάνουν καριέρα, μια συναρπαστική καριέρα. Αυτές είναι οι δεξιότητες που χρειάζονται για να κάνουν τον κόσμο καλύτερο. Και αν δεν διαδώσουμε τη δύναμη της τεχνολογίας πιο ομοιόμορφα σε όλα τα παιδιά, σε όλες τις χώρες του κόσμου, η ανισότητα μεταξύ των εχόντων και των μη εχόντων θα γίνει χειρότερη. Η αστάθεια που είναι αποτέλεσμα της ανισότητας αυτής, θα επιδεινωθεί. Οπότε, το να φέρουμε τον κόσμο στον τόπο όπου πραγματοποιούνταν αρχικά οι Αγώνες και μετά να τους δείξουμε ένα άθλημα για τον επόμενο αιώνα, που μπορεί να φέρει τον κόσμο πραγματικά κοντά, ήταν ένα όνειρο για μένα. 

   Ερ.: Υπάρχει διάχυτη ανησυχία για τις εξελίξεις που θα φέρει η τεχνολογία στις ζωές μας. Πιστεύετε ότι η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει τελικά στην επίλυση των σημαντικών παγκόσμιων προβλημάτων;

   Απ.: Πιστεύω ότι η τεχνολογία πρέπει να αποτελέσει μέρος της λύσης για όλα τα δύσκολα προβλήματα, όμως η τεχνολογία δεν θα το κάνει από μόνη της. Πρέπει να συμβούν δύο προϋποθέσεις. Πρέπει να διαδώσουμε τη γνώση γύρω από την τεχνολογία σε όλο τον κόσμο, όχι μόνο στις λίγες τσέπες που βρίσκεται τώρα, γιατί αυτό είναι άδικο. Η δεύτερη προϋπόθεση, είναι να δώσουμε την τεχνολογία στα παιδιά προσφέροντάς τους ένα όραμα για έναν κόσμο όπου οι άνθρωποι θα ξέρουν πώς να τη χρησιμοποιήσουν για να δημιουργήσουν αφθονία, να τη χρησιμοποιήσουν ως εργαλείο και όχι ως όπλο. Να δοθεί σε αυτά τα παιδιά κατεύθυνση, ηγεσία και θάρρος για να κάνουν το σωστό, να ξεχάσουν τη διαδικασία όπου οι χώρες παλεύουν για να πάρουν η μία από την άλλη. Οι χώρες θα πρέπει να ενωθούν για να δημιουργήσουν, να συνεργαστούν και να μοιραστούν. Ένας κόσμος τεχνολογίας δεν είναι παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος, όπως συμβαίνει στην Ιστορία, όπου αν πάρω τον χρυσό, δεν θα τον έχεις εσύ. Οι χώρες πολέμησαν για την έλλειψη νερού, γης, πετρελαίου, χρυσού. Σε έναν κόσμο υλικών πραγμάτων, δημιουργείται έλλειψη. Αλλά όταν ο κόσμος εκτιμά την τεχνολογία και όχι τα υλικά αγαθά, τότε είναι ένας διαφορετικός κόσμος. Σε έναν ψηφιακό κόσμο, μπορείς να δημιουργήσεις πλούτο χωρίς το παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος. Εάν έχω αξία γιατί ξέρω πώς να θεραπεύω τον καρκίνο ή έχω αξία γιατί ξέρω πώς να φτιάξω έναν κινητήρα που δεν ρυπαίνει, τότε το παιδί, η εταιρεία, η χώρα θα μοιραστούν την ιδέα τους με τον υπόλοιπο κόσμο. Έτσι, θα μπορούσαμε να έχουμε έναν κόσμο, όπου όλοι ξεκινούν με μια καλή ιδέα. Μοιράζοντάς τις, όλοι καταλήγουν σε όλες τις καλές ιδέες. Στην πραγματικότητα, όσο περισσότερο διαδώσεις την τεχνολογία, τόσο πιο γρήγορος θα είναι ο ρυθμός δημιουργίας νέου πλούτου, νέας αφθονίας. Για παράδειγμα, υπάρχει άφθονο νερό, απλά δεν είναι πόσιμο. Ας χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία για να το κάνουμε όλο πόσιμο και δεν θα χρειαστεί να τσακωθούμε γι' αυτό το λίγο νερό. Ας πάρουμε τη γη και ας την κάνουμε πιο ικανή να παράγει περισσότερη τροφή, ώστε να μην χρειάζεται να τσακωθούμε για τη γη. Σκεφτείτε έναν κόσμο, όπου όλα τα παιδιά μπορούν να δημιουργήσουν περισσότερη αξία και όχι να την αφαιρέσουν το ένα από το άλλο ή να τσακωθούν γι' αυτή. Αυτή είναι η φιλοσοφία του «FIRST Global».

   Ερ.: Πόσο δύσκολο όμως, είναι να συνεργαστούν στην πραγματικότητα παιδιά που προέρχονται από πολεμικές συγκρούσεις ή βιώνουν δύσκολες καταστάσεις;

   Απ.: Εδώ είναι τα σπουδαία νέα. Αυτά τα παιδιά μαζεύονται εδώ και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν ξέρουν γιατί οι προηγούμενες γενιές πολεμούσαν. Δεν ξέρουν καν γιατί οι ίδιοι οι γονείς τους και οι παππούδες τους πολεμούν. Και δεν θέλουν να πολεμήσουν, θέλουν να συνεργαστούν μεταξύ τους, θέλουν να συναντηθούν, θέλουν να διασκεδάσουν ο ένας με τον άλλον. Και αν μπορούμε να δημιουργήσουν ένα δίκτυο παιδιών σε αυτή την ηλικία που μαθαίνουν να συνεργάζονται και συνειδητοποιήσουν ότι όλα θέλουν το ίδιο πράγμα, ότι δεν θέλουν να μαλώσουν μεταξύ τους, τότε νομίζω ότι θα αποκτήσουμε έναν νέο κόσμο διαδίδοντας όλη την τεχνολογία, θα αποκτήσουμε ένα νέο κόσμο συνδέοντας όλα τα παιδιά αρκετά νωρίς ώστε να μάθουν πώς να συνεργάζονται και να εμπιστεύονται το ένα το άλλο και να μοιράζονται, γιατί έτσι θα ωφεληθούν όλοι.

   Ερ.: Πώς αισθάνεστε που η έμπνευσή σας έχει εξελιχθεί σε παγκόσμιο γεγονός με τη συμμετοχή περισσότερων από 190 χωρών από όλο τον κόσμο;

   Απ.: Νομίζω ότι ο κόσμος έχει απελπιστική ανάγκη από αυτού του είδους τις δραστηριότητες κατά τις οποίες συναντάται η επόμενη γενιά παιδιών και μαθαίνει πώς να επικοινωνεί και να συνεργάζεται. Οπότε για μένα ο στόχος ήταν να εμπλακεί κάθε χώρα του κόσμου στο «FIRST Global» και ελπίζω όλα αυτά τα παιδιά να επιστρέψουν στη χώρα τους και να ξεκινήσουν ομάδες FIRST παντού. Δημιουργούν ένα νέο άθλημα για τον 21ο αιώνα στο οποίο, και αυτό είναι υπέροχο στο άθλημά μας, όλα τα μεγέθη, όλοι οι σωματότυποι, όλα τα παιδιά μπορούν να συμμετέχουν. Θα έπρεπε να είμαστε το οικουμενικό άθλημα, όπου τα παιδιά αποκτούν τις δεξιότητες για να δημιουργήσουν καριέρα, να λύσουν τα παγκόσμια προβλήματα και να επικοινωνήσουν μεταξύ τους. Αυτό το άθλημα θα μπορούσε να είναι μια γιορτή τεχνολογίας και συνεργασίας για τον κόσμο. Αυτό είναι το όραμα και πρόκειται να γίνει πραγματικότητα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση