Neuralink: Με επιτυχία εμφυτεύτηκε και η 2η συσκευή σε παράλυτο άνθρωπο

Newsroom
Newsroom

«Δεν θέλω να το γρουσουζέψω, αλλά φαίνεται ότι η δεύτερη εμφύτευση πήγε εξαιρετικά καλά», δήλωσε ο Μασκ

Η Neuralink ανακοίνωσε πως εμφύτευσε και σε δεύτερο ασθενή τη συσκευή της, η οποία δίνει σε παράλυτους ανθρώπους τη δυνατότητα να ελέγχουν τον κέρσορα ενός υπολογιστή και να πληκτρολογούν μόνο με τη σκέψη τους, σύμφωνα με τον ιδρυτή της νεοσύστατης εταιρείας Ίλον Μασκ. Το εμφύτευμα καταγράφει την εγκεφαλική δραστηριότητα του ασθενούς μέσω 1.024 ηλεκτροδίων που κατανέμονται σε 64 εύκαμπτα καλώδια ή «νήματα», το καθένα λεπτότερο από το πλάτος μιας ανθρώπινης τρίχας.

Σε ένα podcast που διήρκεσε περισσότερο από οκτώ ώρες, ο Μασκ έδωσε κάποιες πληροφορίες σχετικά με τον δεύτερο ασθενή, ο οποίος είχε υποστεί παρόμοιο τραυματισμό στη σπονδυλική στήλη με τον πρώτο ασθενή. Ο Μασκ δήλωσε ότι 400 από τα ηλεκτρόδια του εμφυτεύματος λειτουργούν.

«Δεν θέλω να το γρουσουζέψω, αλλά φαίνεται ότι η δεύτερη εμφύτευση πήγε εξαιρετικά καλά», δήλωσε ο Μασκ. «Υπάρχουν πολλά σήματα και πολλά ηλεκτρόδια. Λειτουργεί πολύ καλά» πρόσθεσε.

Ο Μασκ δήλωσε επίσης ότι ο πρώτος ασθενής που έλαβε το εμφύτευμα της Neuralink, ο 29χρονος Νόλαντ Άρμπο, ένας τετραπληγικός που έμεινε παράλυτος μετά από ατύχημα με κατάδυση, μπορεί να παίζει διαδικτυακά βιντεοπαιχνίδια όπως το Mario Kart και το Civilization VI.

«Η πρόοδος είναι καλή και ο ασθενής φαίνεται να έχει ανακάμψει πλήρως, χωρίς να έχει καμία αρνητική επίπτωση από όσο γνωρίζουμε. Ο ασθενής είναι σε θέση να μετακινεί έναν κέρσορα μόνο με τη σκέψη του», ανέφερε ο Μασκ.

Ο Άρμπο δήλωσε ότι το εμφύτευμα τον έχει βοηθήσει να «επανασυνδεθεί με τον κόσμο, τους φίλους του και την οικογένειά του.

«Μου έδωσε τη δυνατότητα να κάνω πράγματα μόνος μου ξανά χωρίς να χρειάζομαι την οικογένειά μου όλες τις ώρες της ημέρας και της νύχτας» δήλωσε.

Λίγες ημέρες αργότερα, ωστόσο, μερικά από τα 64 νήματα που είχαν εμφυτευτεί στον εγκέφαλό του αποσυνδέθηκαν, οδηγώντας την εταιρεία να εξετάσει το ενδεχόμενο να αφαιρέσει το εμφύτευμα. Τώρα, σύμφωνα με την Neuralink, μόνο το 15% των ηλεκτροδίων είναι ενεργά, αν και ο ασθενής μπορεί ακόμα να χρησιμοποιεί το εμφύτευμα για να παρακολουθεί βίντεο, να διαβάζει και να εκτελεί άλλες εργασίες.

Όπως ανέφερε ο Μασκ, η Neuralink σκοπεύει να κάνει κάποιες αλλαγές στο σχεδιασμό του εμφυτεύματος προκειμένου να μετριάσει τα προβλήματα που διαπιστώθηκαν στο παρελθόν.

Πηγή: ertnews.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ