Μικροί ... Κύροι Γρανάζηδες εν δράσει!

Αντώνης Παντινάκης
Αντώνης Παντινάκης

Ενθουσιασμός, αγωνία, έμπνευση και ... μια ματιά στο μέλλον, στον περιφερειακό διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής

«Η λογική θα σε πάει από το Α στο Β. Η φαντασία θα σε πάει παντού», είπε κάποτε ο Αϊνστάιν. Τη φράση αυτή ακολούθησαν και οι μαθητές από σχολεία της Κρήτης που συμμετείχαν στον περιφερειακό διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, περνώντας από τη θεωρία... στην πράξη. 

Εμπνευσμένα έργα και ταξίδια - με το μυαλό, τις προσομοιώσεις και τη συνεργασία- από εποχή σε εποχή (Μεσαίωνας και παρόν) και από συνθήκη σε συνθήκη (γήινη και... μη), σε μία δημιουργική... συνάντηση, το πρωί της Κυριακής, στο κλειστό των Πατελών. 

Το θέμα του διαγωνισμού για τους μαθητές του δημοτικού ήταν ο εποικισμός του Άρη, για το γυμνάσιο η Βυζαντινή Αυτοκρατορία και επικοινωνίες και για το Λύκειο η αειφόρος ανάπτυξη και επιχειρηματικότητα.  

Οι 12καριανοί, του 12ο Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου πήραν το «βάπτισμα του πυρός» στη ρομποτική αναλαμβάνοντας, όπως όλα τα παιδιά της ηλικίας τους, τον εποικισμό του «ερυθρού πλανήτη». 

Μία από τις δύο κατασκευές τους «αποτρέπει τον ηλιακό άνεμο να χτυπά τον Άρη και να καίει την ατμόσφαιρά του», όπως εξηγεί η μικρή Μαρία Παπαδάκη, που εκπροσώπησε την ομάδα. «Η σημερινή εμπειρία είναι πολύ ωραία και θα μας βοηθήσει και στο μέλλον», συμπληρώνει ο Μάνος Χατζηδάκης από τους 12καριανούς. «Τα παιδιά έχουν πολλή όρεξη. Καθόμαστε παραπάνω ώρες στο σχολείο και δεν κουραζόμαστε καθόλου!», αναφέρει ο επικεφαλής της ομάδας, κ. Αναστάσιος Ρίγγας, που διδάσκει πληροφορική στο 12ο Δημοτικό Σχολείο.

Και μεταφερόμαστε στην... βυζαντινή εποχή. Ζητούμενό μας, το κομμάτι της (τότε) επικοινωνίας. Οι μαθητές του Γυμνασίου Μεσαμπελιών ήταν απορροφημένοι πάνω από το έργο τους και αδυνατούσαν να μιλήσουν. «Σήμερα είμαστε λίγο αγχωμένοι γιατί έχουμε κάνει μεγάλη προετοιμασία», θέλησε να... αιτιολογηθεί, εκ μέρους του σχολείου και της Robotic and Science Academy, ο καθηγητής πληροφορικής κ. Μιχάλης Σιφουνιός. «Κάποια απ' αυτά τα παιδιά συμμετέχουν εδώ και δύο χρόνια σε διαγωνισμούς. Ενδιαφέρονται για τη ρομποτική και γενικότερα για τις επιστήμες του προγραμματισμού. Κάποια μάλιστα θέλουν να γίνουν προγραμματιστές και κάποια άλλα συμμετέχουν γιατί πολύ απλά τους αρέσει η τεχνολογία», θα προσθέσει.

Το θέμα για τους πιο μεγάλους (ηλικιακά) συμμετέχοντες ήταν η αειφόρος ανάπτυξη και επιχειρηματικότητα. Οι μαθητές του 5ου Λυκείου Ηρακλείου έδειξαν να απολαμβάνουν τη όλη διαδικασία, αν κι είχαν μια μικρή... ένταση: «Κατασκευάσαμε έναν συλλέκτη απορριμμάτων. Στο διπλανό τραπέζι περιμέναμε ένα ακόμη Λύκειο. Δεν ήρθαν όμως. Θα μας έκανε καλό να τους είχαμε δίπλα μας», τόνισε ο μαθητής της Β' Λυκείου Φοίβος Χριστοδουλάκης. «Θα υπήρχε ένας καλώς εννοούμενος ανταγωνισμός, που θα ωφελούσε και τις δύο ομάδες», διευκρίνισε ο Βαγγέλης Φρουδάκης. Αμφότεροι... αλληλοσυμπληρώνονται: «Στον Βαγγέλη αρέσει ο προγραμματισμός κι εμένα το κομμάτι το μηχανολογικό. Κι έτσι έχουμε αυτό το ''πάντρεμα'' ενδιαφερόντων.  Αύριο μεθαύριο σκεφτόμαστε να σπουδάσουμε κάτι συναφές ή παρεμφερές», λέει ακόμα ο Φοίβος Χριστοδουλάκης. 

Ο κατασκευαστής κ. Θέμης Μαρκάκης, μέλος του WRO Hellas, ανέλυσε το πνεύμα του σημερινού διαγωνισμού: «Η δημιουργικότητα θέλει φαντασία. Η ρομποτική αρέσει πολύ στα παιδιά. Είναι μια βιωματική μάθηση. Γίνεται με τη βοήθεια υπολογιστών, με τα ειδικά kit της Lego. Μαζί με τα παιδιά, μαζί με τους γονείς, μαζί με τους ήρωες εκπαιδευτικούς, οι οποίοι ασχολούνται παραπάνω ώρες με τους μαθητές για να τους μάθουν κάποια πράγματα, κάναμε αυτό τον διαγωνισμό. Όλοι προσπαθούμε να προχωρήσουμε μπροστά όλοι μαζί, σε μια κοινωνία με καλούς ανθρώπους, Είναι κέρδος για όλους, για να παράγουμε πράγματα στην Ελλάδα, για να έχουμε συνεργατικότητα, αποδοχή ο ένας από τον άλλον, ομαδικότητα και να μάθουμε κάποια πράγματα που θα μας χρειαστούν στο μέλλον»

Όλες οι κατασκευές ήταν με τουβλάκια LEGO και αυτοματισμούς που ελέγχονταν από υπολογιστές. Οι μικροί συμμετέχοντες, με τις μεγάλες δεξιότητες, ανέλαβαν, μέσα από το Cretalive, να μας «φωτίσουν» για τις ευφάνταστες κατασκευές τους...

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ