ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
Μια πρωτεΐνη ... δείκτης για το αν θα περάσουμε βαριά τον κορωνοϊό
Τα κύτταρα που προσβάλλονται από τον ιό αναπτύσσουν στην επιφάνειά τους την πρωτεΐνη CD47, η οποία δίνει σήμα «μη με φάτε» στο ανοσοποιητικό, έτσι ξεφεύγει και επιτρέπει την εξάπλωση του ιού, προκαλώντας σοβαρή νόσο
SHARE:
Μια νέα παράμετρο που μπορεί να αποτελέσει δείκτη πρόβλεψης για σοβαρότητα της νόσου COVID – 19 στους ασθενείς που προσβάλλονται από τον κορωνοϊό ανακάλυψαν επιστήμονες από τη Βρετανία και τη Γερμανία.
Ερευνητές από τη Σχολή Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου του Κεντ και το Ινστιτούτο Ιατρικής Ιολογίας στο Πανεπιστήμιο Goethe της Φρανκφούρτης, εντόπισαν μια πρωτεΐνη που μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στη σοβαρή νόσηση από COVID-19. Για την ακρίβεια, διαπίστωσαν ότι τα κύτταρα που μολύνονται από κορωνοϊό εμφανίζουν αυξημένα επίπεδα της πρωτεΐνης CD47 στην επιφάνειά τους.
Η πρωτεΐνη αυτή, στέλνει το μήνυμα «μην με φάτε» στο σύστημα άμυνας του ανοσοποιητικού μας συστήματος, αποτρέποντας έτσι την καταστροφή των προσβεβλημένων από τον ιό κυττάρων.
Με το μήνυμα αυτό, ξεφεύγει από το ανοσοποιητικό και επιτρέπει έτσι την επέκταση του ιού στο σώμα, την παραγωγή μεγαλύτερων ποσοτήτων που αυξάνουν το φορτίο του ιού, γεγονός που οδηγεί τους ασθενείς σε πιο σοβαρή ασθένεια.
Στους γνωστούς παράγοντες κινδύνου για σοβαρή νόσηση περιλαμβάνονται η μεγαλύτερη ηλικία και ο διαβήτης, καταστάσεις οι οποίες ταυτόχρονα σχετίζονται με υψηλότερα επίπεδα CD47. Αντίστοιχα υψηλά επίπεδα CD47 συμβάλλουν και στην υψηλή αρτηριακή πίεση, η οποία αποτελεί έναν μεγάλο παράγοντα κινδύνου για επιπλοκές από τον κορωνοϊό όπως η καρδιακή προσβολή, το εγκεφαλικό επεισόδιο και η νεφρική νόσος.
Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη των ερευνητών του Κεντ και της Φρανκφούρτης, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Current Issues in Molecular Biology τα υψηλά επίπεδα CD47 που ευνοούνται από την ηλικία και προκαλούνται τον ιό συμβάλλουν στην ανάπτυξη σοβαρής νόσησης από τον κορωνοϊό, εμποδίζοντας την αποτελεσματική ανταπόκριση του ανοσοποιητικού και αυξάνοντας τη βλάβη ιστών και οργάνων που σχετίζονται με τη συγκεκριμένη ασθένεια.
Καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η ανάπτυξη νέων θεραπευτικών μέσων που στοχεύουν στις πρωτεΐνες CD47, η τελευταία επιστημονική ανακάλυψη μπορεί να οδηγήσει σε βελτιωμένες θεραπείες για COVID-19.
Ο καθηγητής Μάρτιν Μιχαέλις από το Πανεπιστήμιο του Κεντ, με αφορμή τη δημοσίευση δήλωσε: «Αυτό το εύρημα είναι συναρπαστικό. Μπορεί να έχουμε εντοπίσει έναν σημαντικό παράγοντα που σχετίζεται με την σοβαρή νόσηση από COVID-19. Αυτό είναι ένα τεράστιο βήμα για την καταπολέμηση της ασθένειας και μπορούμε τώρα να προσβλέπουμε σε περαιτέρω πρόοδο στον σχεδιασμό των θεραπευτικών σχημάτων».
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Τζίντριχ Σινάτλ από το Πανεπιστήμο Γκαίτε της Φρανκφούρτης, σημείωσε: «Αυτές οι πρόσθετες γνώσεις για παράγοντες που υποβόσκουν και επηρεάζουν την έκβαση της ασθένειας, μπορεί να μας βοηθήσουν να σχεδιάσουμε καλύτερες θεραπείες, καθώς και να εκτιμήσουμε τη σημασία του εύρους της έρευνας που διεξάγεται. Μέσα από αυτήν τη διαδρομή, επιτύχαμε μια σημαντική ανακάλυψη και δείξαμε ότι ο αγώνας ενάντια στη νόσο συνεχίζεται».