Στις 20:17:40, στις 20 Ιουλίου, θα έχουν περάσει ακριβώς 55 χρόνια από τότε που ο Νιλ Άρμστρονγκ, προσγειώθηκε στη Σελήνη. Αυτά τα 55 χρόνια αντιστοιχούν σε 20.089 ημέρες. Οι 20.062 εξ αυτών είχαν διάρκεια 86.400 δευτερόλεπτα και 27 ένα δευτερόλεπτο περισσότερο. Αυτά τα 55 χρόνια αντιστοιχούν σε 1.735.689.627 δευτερόλεπτα.
Εκτός και αν τα μετρήσουμε με το ρολόι που βρίσκεται πάνω στη Σελήνη. Για ένα φεγγάρι αυτά τα 55 χρόνια έχουν διαρκέσει 1.735.689.628 δευτερόλεπτα – δηλαδή ένα δευτερόλεπτο περισσότερο. Αυτή η απόκλιση θεωρείται τόσο σημαντική που στις 2 Απριλίου η αρμόδια επιτροπή του Λευκού Οίκου έδωσε οδηγία στη NASA να κοιτάξει τις επιλογές για μία παγκόσμια συμφωνία, που θα καθορίζει την Συντονισμένη Σεληνιακή Ώρα (Coordinated Lunar Time – CLT). Γιατί είναι κάτι τέτοιο απαραίτητο;
Η «εμπλοκή» του… Αϊνστάιν
Όπως εξηγεί ο Economist, υπεύθυνος είναι ο Αϊνστάιν. Η γενική θεωρία της σχετικότητας αντιλαμβανόταν τη βαρύτητα ως μια καμπυλότητα που επιβάλλεται στον «χωροχρόνο». Μέρος του τι σημαίνει ο καμπυλωμένος χωροχρόνος έχει να κάνει με το να περνάει πιο αργά το κομμάτι «χρόνου». Αλλά οι λεπτομέρειες έχουν σημασία.
Η επίδραση της βαρύτητας στον χρόνο είναι ήδη μέρος της καθημερινής ζωής, αν και καλά κρυμμένη, με τη μορφή των δορυφορικών συστημάτων εντοπισμού θέσης, όπως τα GPS της Αμερικής και το Galileo της Ευρώπης, που λένε σε αεροπλάνα, αυτοκίνητα, πλοία και smartphone πού βρίσκονται. Τέτοια συστήματα λειτουργούν τοποθετώντας εξαιρετικά ακριβή ατομικά ρολόγια στο διάστημα, από όπου εκπέμπουν σήματα χρόνου. Επειδή τα ρολόγια βρίσκονται σε τροχιές 20.000 – 24.000 χλμ από τη Γη, τα σήματα που μεταδίδουν πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τη σχετικότητα.
Αυτές οι προσαρμογές γίνονται για να διατηρούνται τα δορυφορικά σήματα σε συνάρτηση με τον χρόνο στη Γη, ο οποίος ορίζεται από την UTC ή τη συντονισμένη παγκόσμια ώρα (στην πράξη, σχεδόν το ίδιο με τη μέση ώρα Γκρίνουιτς). Ο απόλυτος εγγυητής της UTC είναι ο σταθμισμένος μέσος όρος των ενδείξεων εκατοντάδων γήινων ατομικών ρολογιών, ένα προϊόν δεδομένων γνωστό ως Διεθνής Ατομική Ώρα (tai). Όλα αυτά τα ρολόγια μετρούν τον χρόνο σε δευτερόλεπτα, τα οποία ορίζονται με ακρίβεια.
Προετοιμαζόμενοι για ταξίδια στη Σελήνη
Ο συντονισμός των δορυφόρων που χρησιμοποιούνται για την πλοήγηση στη Γη με την utc είναι λογικός. Ωστόσο, εάν πρόκειται να γίνουν πολλά ταξίδια στη Σελήνη χρειαζόμαστε μεγαλύτερη ακρίβεια από ό,τι επιτρέπουν οι τρέχουσες μέθοδοι.
Μακροπρόθεσμα αυτό θα απαιτήσει πιθανώς ένα δίκτυο ατομικών ρολογιών στη Σελήνη όπως αυτό που ορίζει την tai στη Γη. Με αυτό θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια υποδομή θέσης, πλοήγησης και χρονισμού όπως αυτή που παρέχεται από το GPS στη Γη
Πηγή: naftemporiki.gr