Έντεκα διαφορετικές νόσους «κρύβει» η οξεία μυελογενής λευχαιμία

Αυτό αποκάλυψε μεγάλη γενετική μελέτη που αναμένεται να οδηγήσει σε νέες αποτελεσματικότερες θεραπείες

Η οξεία μυελογενής λευχαιμία (ΟΜΛ) δεν είναι μια ενιαία νόσος αλλά τουλάχιστον 11 διαφορετικές, αναφέρει διεθνής επιστημονική ομάδα που εντόπισε γενετικές διαφορές ανάμεσα στα διάφορα είδη της οι οποίες εξηγούν και τις παρατηρούμενες διαφορές στην επιβίωση των ασθενών. Η ανακάλυψη αυτή μπορεί να βελτιώσει τις κλινικές δοκιμές, τη διάγνωση και τη θεραπεία της νόσου στο μέλλον.

Στο μικροσκόπιο περισσότερα από 100 γονίδια

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου New England Journal of Medicine, ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Έλλη Παπαεμμανουήλ του Ινστιτούτου Wellcome Trust Sanger και του Αντικαρκινικού Κέντρου Memorial Sloan Kettering της Νέας Υόρκης, ανέλυσαν το γονιδίωμα 1.540 ασθενών, εστιάζοντας σε περισσότερα από 100 γονίδια που προκαλούν λευχαιμία. 

Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι οι ασθενείς με οξεία μυελογενή λευχαιμία χωρίζονται σε τουλάχιστον 11 μεγάλες ομάδες, η καθεμία από τις οποίες εμφανίζει διαφορετικό γενετικό και κλινικό προφίλ. Παρόλο που μεταξύ τους οι 11 ομάδες έχουν κοινά χαρακτηριστικά, οι περισσότεροι ασθενείς εμφανίζουν ένα σαφώς διακριτό και μοναδικό συνδυασμό γενετικών μεταλλάξεων, που ευθύνονται για τη λευχαιμία. 

Καλύτερη πρόβλεψη για την ανταπόκριση στις θεραπείες

Ανάλογα με το προφίλ κάθε ασθενούς, οι επιστήμονες μπορούν πλέον να προβλέψουν καλύτερα κατά πόσο θα ανταποκριθεί στις υπάρχουσες θεραπείες. 

«Μπορεί δύο ασθενείς να φαίνεται στο μικροσκόπιο ότι έχουν την ίδια λευχαιμία, όμως σε γενετικό επίπεδο υπάρχουν μεγάλες διαφορές ανάμεσά τους. Αυτό εξηγεί γιατί ο ένας ασθενής θα θεραπευθεί και ο άλλος όχι, παρόλο που κάνουν την ίδια θεραπεία. Δείξαμε ότι η ΟΜΛ είναι τελικά ένας όρος-ομπρέλα για τουλάχιστον 11 διαφορετικούς τύπους λευχαιμίας», εξηγεί ο δρ Πίτερ Κάμπελ που συμμετείχε στη μελέτη.

«Η λευχαιμία είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα με άσχημη έκβαση για τους περισσότερους ασθενείς. Συνδυάσαμε λεπτομερή γενετική ανάλυση με πληροφορίες για την υγεία των ασθενών, προκειμένου να κατανοήσουμε τις θεμελιώδεις αιτίες της ΟΜΛ. Για πρώτη φορά ξεδιαλύναμε τη γενετική πολυπλοκότητα που παρατηρείται στα περισσότερα γονιδιώματα ασθενών με καρκίνο ΟΜΛ και διακρίναμε διαφορετικές εξελικτικές πορείες, που όλες οδηγούν στην ΟΜΛ. Κατανοώντας αυτά τα 'μονοπάτια', μπορούμε να αναπτύξουμε πιο κατάλληλες θεραπείες για κάθε ξεχωριστό ασθενή με ΟΜΛ. Ήδη επεκτείνουμε αυτού του είδους την έρευνα και σε άλλες λευχαιμίες», συμπληρώνει η δρ Παπαεμμανουήλ.

Η οξεία μυελογενής λευχαιμία είναι ένας επιθετικός καρκίνος του αίματος που εμφανίζεται στα κύτταρα του μυελού των οστών, πλήττει ανθρώπους όλων των ηλικιών και συχνά απαιτεί μήνες εντατικής χημειοθεραπείας. Κάθε μέρα ο άνθρωπος παράγει περίπου δέκα δισεκατομμύρια νέα κύτταρα αίματος. Η όλη διαδικασία ελέγχεται από γονίδια και αν σε κάποια αυτά υπάρξουν λάθη, τότε τα κύτταρα μετατρέπονται σε καρκινικά. Παγκοσμίως πάνω από 350.000 άνθρωποι εκτιμάται ότι πάσχουν από ΟΜΛ.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ