ΚΡΗΤΗ
Μεγάλη απώλεια για τη αρχαιολογία στην Κρήτη - "Έφυγε" ο Μιχάλης Ανδριανάκης
Ηταν ενεργός πολίτης αλλά και αρχαιολόγος πεδίου μέχρι την τελευταία στιγμή.
Ο Μιχάλης Ανδριανάκης, όπως αναφέρουν τα Χανιώτικα Νέα, νοσηλευόταν με προβλήματα υγείας τις τελευταίες τρεις εβδομάδες στη Νευρολογική Κλινική του νοσοκομείου Χανίων, όπου άφησε την τελευταία του πνοή σήμερα Κυριακή 21 Ιουλίου.
Η είδηση του θανάτου του, σκόρπισε θλίψη σε όλους όσοι τον γνώρισαν αλλά και στην τοπική κοινωνία γενικότερα καθώς ήταν ιδιαίτερα αγαπητός.
Ηταν ενεργός πολίτης αλλά και αρχαιολόγος πεδίου μέχρι την τελευταία στιγμή.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τρεις ημέρες πριν εισαχθεί στο Νοσοκομείο και παρά τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε, στις 27 Ιουνίου μετέβη στα Θοδωρού για την εκδήλωση στη μνήμη του Μπιάτζιο Τζουλιάνι, διοικητή της ενετικής φρουράς της νησίδας των Αγίων Θεοδώρων. Ηταν και ομιλητής σε εκδήλωση για τον Τζουλιάνι το ίδιο απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων.
Ο Μιχάλης Ανδριανάκης είχε πλούσιο συγγραφικό έργο.
Στις 11 Ιουνίου, παρουσίασε το νέο του βιβλίο: “Χανιά: Μνημεία και Μνήμη”.
Ο ίδιος δεν έπαψε ούτε στιγμή να αγωνίζεται για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και των μνημείων των Χανίων.
Ως ενεργός πολίτης, ήταν μέλος της Πρωτοβουλίας Ενάντια στην Εκποίηση των μνημείων στο λόφο Καστέλλι και έδωσε μάχη για την προστασία των μνημείων από τη ξενοδοχοποίηση.
Ο τοπικός µνηµειακός πλούτος, είναι το µεγάλο ”κεφάλαιο” του Νοµού Χανίων, το οποίο δεν θα πρέπει να ”δαπανηθεί” άσκοπα, είχε πει ο Μιχάλης Ανδριανάκης σε συνέντευξή του στις 4 Ιουνίου στα “Χανιώτικα νέα” στα οποία είχε τακτική αρθογραφία.
“Τοπόσηµα της πόλης κινδύνευσαν από τις αρχές του 19ου αιώνα, όταν οι οχυρώσεις παραχωρήθηκαν στο ∆ήµο και έγιναν αλόγιστες κατεδαφίσεις. Είναι απαράδεκτη η συµπεριφορά των αρχών του Πολυτεχνείου για µετατροπή της έδρας της Κρητικής Πολιτείας σε ιδιωτικό ξενοδοχείο και είναι γνωστή η θέση µου. Το Ιτζεδίν είναι ένα σοβαρό θέµα, η ετοιµορροπία του οποίου θα πρέπει να αντιµετωπιστεί άµεσα”, είχε δηλώσει.
Ο Μιχάλης Ανδριανάκης ήταν Αρχαιολόγος του Ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού (1975-2000) και διευθυντής της 13ης και 28ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων (2000-2011). Διετέλεσε επίσης Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής για την αποκατάσταση των Βυζαντινών και Ενετικών Φρουρίων στην Κρήτη (2004-2013). Εργάστηκε όλα αυτά τα χρόνια στην έρευνα και αποκατάσταση των βυζαντινών και μεταβυζαντινών μνημείων της Κρήτης.
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και τα Χανιά