ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
Ένα φιλόδοξο σχέδιο: Επιστήμονες θέλουν να φτιάξουν ελεύθερο δίαυλο για καρχαρίες και χελώνες
O Ισημερινός και η Κόστα Ρίκα οργανώνουν επίσης σχέδια για την προστασία της περιοχής
SHARE:
Ένας μοναδικός υποθαλάσσιος «υπερυψωμένος» δρόμος εκτείνεται περίπου 700 χιλιόμετρα ανάμεσα στα νησιά Γκαλαπάγκος του Ισημερινού και των Νησιών Κόκος. Ο συγκεκριμένος τόπος είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την θαλάσσια ζωή - συμπεριλαμβανομένων θαλάσσιων χελωνών, καρχαριών και φαλαινών.
Ωστόσο, τα αλιευτικά σκάφη που κινούνται στην περιοχή πολλές φορές δυσκολεύουν την ζωή των σπάνιων ειδών που επιβιώνουν κάτω από τα νερά πολλά από τα οποία είναι ήδη υπό εξαφάνιση.
Ο Alex Hearn, καθηγητής βιολογίας και ιδρυτικό μέλος του MigraMar, που αγωνίζεται για την προστασία των ειδών αυτών, επισημαίνει σχετικά: «Δεν αρκεί η προστασία των σημείων βιοποικιλότητας γύρω από τα νησιά». Μαζί με τους συνεργάτες του δίνει μάχη για την προστασία ολόκληρης της περιοχής που εκτείνεται πάνω από 240.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα ωκεανού, περίπου του μεγέθους του Ηνωμένου Βασιλείου.
Στόχος ένα προστατευμένο κανάλι μακριά από τους αλιείς
Στόχος είναι ο περιορισμός της αλιείας πέρα από την τρέχουσα ακτίνα 22 χιλιομέτρων γύρω από τα νησιά Κόκος και την ακτίνα 74 χιλιομέτρων γύρω από τα νησιά Γκαλαπάγκος, δημιουργώντας ένα στενό προστατευμένο κανάλι μεταξύ των δύο.
Σημειώνεται ότι ο Ισημερινός και η Κόστα Ρίκα οργανώνουν σχέδια επίσης για την προστασία της περιοχής. Και τα δύο κράτη επίσης έχουν εγγραφεί στην Global Ocean Alliance, μια πρωτοβουλία υπό την ηγεσία του Ηνωμένου Βασιλείου που απαιτεί το 30% του ωκεανού να προστατευτεί έως το 2030, πράγμα που αποδεικνύει πως υπάρχει πολιτική βούληση.
Η περιοχή του Κόστα Ρίκα αυτή τη στιγμή «εφαρμόζει μια στρατηγική για δημιουργία και ενίσχυση των θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών», δήλωσε ο Haydée Rodríguez Romero, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης για το νερό και τον ωκεανό.
Αυτό συνεπάγεται με αύξηση της διατήρησης γύρω από τα νησιά Κόκος, λέει, προσθέτοντας ότι «αναγνωρίζουμε τη σημασία της προστασίας της περιοχής».
(Mε πληροφορίες από CNN)