ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

Έλληνες επιστήμονες της Αμερικής αναπτύσσουν εφαρμογή πρόβλεψης του Αλτσχάιμερ

Εφαρμογή από βραβευμένους Έλληνες επιστήμονες που διαπρέπουν σε Αμερική σε συνεργασία με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο

No profile pic

Ένα ανεκτίμητο δώρο πρόκειται να δοθεί σε όλους τους Έλληνες από τους επιστήμονες - ερευνητές της Αμερικής και του Ιονίου Πανεπιστημίου. Πρόκειται για μία πρωτοπόρα εφαρμογή πρόβλεψης της νόσου Αλτσχάιμερ, η χρήση της οποίας θα γίνεται με μεγάλη ευκολία μέσω κινητών συσκευών, τηλεφώνων και τάμπλετ, ενώ αποτελεί μετεξέλιξη της πλατφόρμας ALTOIDA. Πρόκειται για μία καινοτόμα παγκοσμίως τεχνολογία των έξυπνων ψηφιακών βιοδεικτών για τη νόσο Αλτσχάιμερ, η οποία πρόσφατα απέσπασε την ανώτερη διάκριση με τον χαρακτηρισμό «τεχνολογία αιχμής» από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων (FDA).

   Η δράση εντάσσεται στο πρόγραμμα υλοποίησης και παρακολούθησης ενός στρατηγικού σχεδίου μεταφραστικής έρευνας για την διαχείριση της νόσου Αλτσχάιμερ και των σχετικών διαταραχών στην Ελλάδα και συντονίζεται από μέλη της Ελληνικής Πρωτοβουλίας ενάντια στην Αλτσχάιμερ (Hellenic Initiative Αgainst Alzheimer's Disease). Η εφαρμογή στοχεύει στον εκσυγχρονισμό της εξατομικευμένης ιατρικής στην Ελλάδα μέσω της δημιουργίας πλατφόρμας νοητικής υγείας, με ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία της νοητικής υγείας σε άτομα υψηλού κινδύνου για την εμφάνιση άνοιας. Μέσω της συνεργασίας θα προσαρμοσθούν στις ελληνικές παραμέτρους και θα εξελιχθούν διαγνωστικές τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης και «ενεργών» ψηφιακών βιοδεικτών, οι οποίες έχουν ήδη δοκιμαστεί και εγκριθεί από το FDA στην άλλη πλευρά του ατλαντικού.

   Μία δεύτερη σημαντική ανακοίνωση είναι ότι η πλατφόρμα θα αναπροσαρμοσθεί με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης από τους Έλληνες επιστήμονες για την πρόγνωση της νόσου Πάρκινσον. Η «τεχνολογία αιχμής θα παρουσιαστεί στην Ελλάδα, με αφορμή την ευκαιρία της επίσημης έναρξης του Digital Innovation HUB: Health Hub στη Διεθνή έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ). Μέσω της συνεργασίας με το επιστημονικό δίκτυο του Health Hub, το οποίο αποτελείται ήδη από 25 εταίρους, θα προσαρμοστούν στις ελληνικές παραμέτρους και θα εξελιχθούν διαγνωστικές τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης και «ενεργών» ψηφιακών βιοδεικτών, οι οποίες έχουν ήδη βραβευθεί στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

   «Η νέα πλατφόρμα για Πάρκινσον θα μπορούσε να επιτρέψει την προγνωστική διάγνωση νευροεκφυλιστικών διαταραχών σε επίπεδο πληθυσμού, η οποία με τη σειρά της θα επιτρέψει την προληπτική και θεραπευτική παρέμβαση στα πρώτα στάδια για να καθυστερήσει την έναρξη και να βελτιώσει τα κλινικά αποτελέσματα. Η πλατφόρμα έχει παραμετροποιηθεί με την χρήση δεδομένων των τελευταίων 20 ετών», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ κατά την παραμονή του στην Κέρκυρα, ο δρ Ιωάννης Ταρνανάς, επιστημονικός υπεύθυνος της Altoida.

   «H ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας ανέπτυξε καινοτόμες υπολογιστικές τεχνικές Βιοπληροφορικής και Μηχανικής Μάθησης σε ψηφιακά κλινικά δεδομένα, με σκοπό τον προσδιορισμό βιοδεικτών που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη μοντέλων και αντίστοιχων εφαρμογών, που θα συσχετιστούν με βελτιωτικές ενέργειες πριν την εκτενή βλάβη των ντοπαμινεργικών νευρώνων στον ευπαθή πληθυσμό», ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο επιστημονικός υπεύθυνος του Εργαστηρίου Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας και πρόεδρος του Ερευνητικού Κέντρου του Ιονίου Πανεπιστημίου Παναγιώτης Βλάμος.

   «Πρώιμα αποτελέσματα δοκιμών στη βάση δεδομένων BiHΕLab Brain Registry Prodromal PD At Risk Cohort (DNS2_PD) διαπίστωσαν ότι η νέα πλατφόρμα έχει προγνωστική ακρίβεια σε προκλινικό στάδιο της Πάρκινσον 93%, ενώ προσφέρει επίσης περίπου 91% ευαισθησία και 82% ακρίβεια στην πρόβλεψη της εξέλιξής της. Αυτό την καθιστά περίπου 2,6 φορές πιο ευαίσθητη από τα παραδοσιακά τεστ νευρολογικής εκτίμησης και επιπλέον είναι πολύ πιο εύχρηστη λόγω της δεκάλεπτης διάρκειάς της» επεσήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δρ Ι. Ταρνανάς.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση