ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
Ανακάλυψαν νέα πιθανά οφέλη από την κατανάλωση καφέ ή τσαγιού
Η κατανάλωση καφέ και τσαγιού κατά την μέση ηλικία μπορεί να συνδέεται με μικρότερες πιθανότητες να εμφανίσετε σωματική αδυναμία στην μετέπειτα ζωή.
Μια μελέτη στη Σιγκαπούρη αποκάλυψε ότι οι ενήλικες που καταναλώνουν περισσότερη καφεΐνη μέσω του καφέ ή του τσαγιού έχουν σημαντικά καλύτερη σωματική λειτουργία στην μετέπειτα ζωή τους.
Ο καθηγητής Koh Woon Puay από την Ιατρική Σχολή Yong Loo Lin του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης ηγήθηκε αυτής της έρευνας. Πάνω από 12.000 συμμετέχοντες, ηλικίας 45 έως 74 ετών, παρακολουθήθηκαν για 20 χρόνια.
Μεθοδολογία μελέτης και βασικά δεδομένα
Οι συμμετέχοντες πήραν απάντησαν ένα δομημένο ερωτηματολόγιο για πρώτη φορά την περίοδο 1993-1998, όταν ήταν σε μέση ηλικία 53 ετών. Κατά τη διάρκεια αυτών των βασικών συνεντεύξεων, οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν για τη συνήθειά τους να πίνουν ποτά που περιέχουν καφεΐνη (όπως καφές, τσάι και αναψυκτικά) και τρόφιμα (όπως η σοκολάτα) όσον αφορά τη συχνότητα και την ποσότητα για κάθε ένα από αυτά. Παρείχαν επίσης πληροφορίες για τα κοινωνικοδημογραφικά τους χαρακτηριστικά, το ιατρικό ιστορικό, το ύψος και το βάρος, τις διατροφικές συνήθειες, τις σωματικές δραστηριότητες και τη διάρκεια του ύπνου.
Κατά τη δεύτερη συνέντευξη παρακολούθησης (περίοδος 2006-2010), ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να αναφέρουν και πάλι το βάρος τους, μεταξύ άλλων ερωτήσεων. Στην τρίτη συνέντευξη παρακολούθησης που διεξήχθη (περίοδος 2014 έως 2017), οι συμμετέχοντες, με μέση ηλικία πια τα 73 έτη, ρωτήθηκαν, μεταξύ άλλων για το βάρος τους και ακόμα μια συγκεκριμένη ερώτηση: “Αισθάνεστε γεμάτοι ενέργεια;”. Εξετάστηκαν επίσης για τη δύναμη της χειρολαβής και τον χρόνο που χρειάστηκε για να ολοκληρώσουν μια δοκιμή χρονομετρημένης ανόδου και μετάβασης (TUG).
Ως σωματική αδυναμία ορίστηκε ως η ύπαρξη τουλάχιστον δύο από τις τέσσερις συνιστώσες:
απώλεια βάρους (περισσότερο από 10% απώλεια βάρους μεταξύ της παρακολούθησης 2 και της παρακολούθησης 3)
εξάντληση (απάντηση “ναι” στην σχετική ερώτηση)
βραδύτητα (το πιο αργό 20% των συμμετεχόντων στη δοκιμή TUG) και
αδυναμία (το πιο ασθενές 20% των συμμετεχόντων στη δοκιμή της χειρολαβής)
Ανάλυση πρόσληψης καφεΐνης
Ο καφές και το τσάι ήταν οι κύριες πηγές πρόσληψης καφεΐνης σε αυτήν την κοόρτη, αντιπροσωπεύοντας το 84% και το 12% της συνολικής καφεΐνης, αντίστοιχα. Συνολικά το 68,5% των συμμετεχόντων έπινε καφέ καθημερινά. Σε αυτή την ομάδα, το 52,9% από αυτούς έπινε ένα φλιτζάνι την ημέρα, το 42,2% κατανάλωνε δύο έως τρία φλιτζάνια την ημέρα ενώ το υπόλοιπο 4,9% έπινε τέσσερα ή περισσότερα φλιτζάνια την ημέρα.
Περισσότερα στο onmed.gr
Φωτογραφία από Foundry Co από το Pixabay