Το μεγαλύτερο κοίτασμα σπάνιων γαιών της Ευρώπης ανακαλύφθηκε στην αρκτική Σουηδία. Οι σπάνιες γαίες είναι μία ομάδα χημικών στοιχείων που χρησιμοποιούνται από την κατασκευή κινητών τηλεφώνων μέχρι την κατασκευή πυραύλων και η Ευρώπη σήμερα βασίζεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στην Κίνα για την εισαγωγή αυτών των στοιχείων. Το 2021, το 98% των σπάνιων γαιών που χρησιμοποιήθηκαν στην Ευρώπη εισάχθηκαν από την Κίνα.
Η ανακάλυψη άνω του ενός εκατομμυρίου τόνων στο βορά της Σουηδίας, χαρακτηρίζεται ως σημείο-σταθμός στην πράσινη μετάβαση δεδομένης της κατακόρυφης αύξησης της ζήτησης σε ηλεκτρικά οχήματα και αιολικές τουρμπίνες.
Οι σπάνιες γαίες αποτελούνται από 17 στοιχεία τα οποία χρησιμοποιούνται καθημερινά σε προϊόντα και υποδομές. Τα βρίσκουμε σε κινητά, σκληρούς δίσκους, τρένα, ηλεκτρικά οχήματα και στρατιωτικό εξοπλισμό. Η εξόρυξή τους είναι δύσκολη και βλαβερή για το περιβάλλον. Εκτιμήσεις κάνουν λόγο για πενταπλασιασμό της ζήτησής τους μέχρι το 2030. Ο ίδιος ο ευρωπαίος επίτροπος Thierry Breton είχε πει πέρυσι πως οι σπάνιες γαίες θα είναι σύντομα πιο σημαντικές από το πετρέλαιο και το αέριο.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι υπερβολικά εξαρτημένη από άλλες χώρες για αυτά τα υλικά. Η ηλεκτρικοποίηση, η αυτονομία και η ανεξαρτησία της Ευρώπης από τη Ρωσία και την Κίνα, θα ξεκινήσει από τα ορυχεία. – Ebba Busch, Υπουργός Ενέργειας Σουηδίας
Δυστυχώς όμως τα υλικά από το νέο κοίτασμα δεν αναμένεται να φτάσουν στην αγορά μέσα σε αυτήν την δεκαετία, αφού οι άδειες λειτουργίας καθυστερούν αρκετά λόγω των περιβαλλοντικών μελετών. Ο CEO της εξορυκτικής εταιρίας LKAB, Jan Mostrom, κάλεσε τις ευρωπαϊκές αρχές να επισπεύσουν τη διαδικασία για να διασφαλιστεί η εξόρυξη των σπάνιων γαιών.