ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

Το 2022 χρονιά των διαστημικών ταξιδιών και των έξυπνων ρολογιών

Θεαματικά βήματα αναμένονται και στον τομέα του «μετα-σύμπαντος»

Το 2022 χρονιά των διαστημικών ταξιδιών και των έξυπνων ρολογιών

Ισως κάποιοι δεν κατέγραψαν ότι ο Γουίλιαμ Σάτνερ, ο 90χρονος σήμερα και άλλοτε γοητευτικός πρωταγωνιστής του Star Trek, ήταν ο γηραιότερος άνθρωπος που ταξίδεψε στο Διάστημα τον περασμένο Οκτώβριο επιβαίνοντας στην κάψουλα της Blue Origin.

Σίγουρα όμως πολύ περισσότεροι θα έχουν αντιληφθεί ότι το 2021 ήταν μια χρονιά θεαματικών εξελίξεων στον διαστημικό τουρισμό, καθώς σημειώθηκαν σειρά από επιτυχίες στις προσπάθειες βαθύπλουτων επιχειρηματιών που έχουν το παράτολμο σχέδιο να δώσουν στους πολίτες τη δυνατότητα να ταξιδέψουν στο Διάστημα. Μοιραία οι ελπίδες και οι προσδοκίες για το 2022 βρίσκονται στα ύψη. Το ίδιο ισχύει, όμως, και για πολλές άλλες σύγχρονες τεχνολογίες που πριν από μερικά χρόνια έμοιαζαν να βρίσκονται στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας, όπως ακριβώς και το ταξίδι στο Διάστημα.

Οι πωλήσεις των έξυπνων ρολογιών θα εκτοξευθούν φέτος στα 31 δισ. δολάρια από 19 δισ. δολάρια το 2018.

Οπως επισημαίνει σε σχετικό ρεπορτάζ της Deutsche Welle ο αναλυτής αγοράς Στιβ Κένινγκ, το 2022 υπόσχεται να είναι η πρώτη χρονιά που πολύ περισσότεροι άνθρωποι θα μπορέσουν να ταξιδέψουν στο Διάστημα ως επιβάτες και πελάτες των βαθύπλουτων επιχειρηματιών και των διαστημικών τους επιχειρήσεων. Οι τρεις μεγάλες ιδιωτικές διαστημικές επιχειρήσεις, η Virgin Galactic του εκκεντρικού επιχειρηματία Ρίτσαρντ Μπράνσον, η Blue Origin του Τζεφ Μπέζος και η Space X του Ελον Μασκ, ελπίζουν πως θα μπορέσουν να στείλουν τολμηρούς τουρίστες στο Διάστημα μέσα στο νέο έτος. Ειδικότερα, η εταιρεία του Ελον Μασκ έχει κλείσει και συμφωνία για να στείλει τουρίστες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Επί του παρόντος, βέβαια, οι εμπειρίες αυτές παραμένουν σε μια τροχιά κοντά στη Γη, αλλά στο μεταξύ διερευνώνται άλλες δυνατότητες, όπως η παραγωγή του μεταποιητικού τομέα σε έλλειψη βαρύτητας.

Παράλληλα όμως, στις νέες τεχνολογίες που αναμένεται να εκτοξευθούν σε διαστημικά ύψη συγκαταλέγονται όσες αφορούν την παρακολούθηση της φυσικής κατάστασης και της υγείας μέσω συσκευών που φορούν οι άνθρωποι. Ανάμεσά τους τα έξυπνα ρολόγια και οι ανιχνευτές φυσικής αντοχής. Μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα, ο Κένινγκ τόνισε πως «η τεχνολογία των συσκευών που φορούν οι άνθρωποι τούς δίνει τη δυνατότητα να επικοινωνούν πιο έξυπνα με τον γιατρό τους και να του μεταφέρουν ζωτικές σημασίας ενδείξεις και πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο, όπως, για παράδειγμα, η πίεση του αίματος και η θερμοκρασία του σώματος». Ο τομέας έχει ήδη σημειώσει θεαματική ανάπτυξη.

Σύμφωνα με σχετική μελέτη της Deloitte, το 14% των ενηλίκων στις ΗΠΑ είχαν στην κατοχή τους κάποιο έξυπνο ρολόι το 2018 και το ποσοστό αυτό εκτιμάται ότι έχει εκτοξευθεί στη διάρκεια της πανδημίας. Η εταιρεία ερευνών τεχνολογίας Gartner εκτιμά μάλιστα πως οι πωλήσεις των έξυπνων ρολογιών θα εκτοξευθούν φέτος στα 31 δισ. δολάρια από τα 19 δισ. δολάρια στα οποία ανέρχονταν το 2018. Οπως τονίζει η Deutsche Welle, η δυνατότητα παρακολούθησης της φυσικής κατάστασης του ανθρώπου με αισθητήρες και η μεταβίβαση πληροφοριών σε συνεχή ροή επί μία ολόκληρη εβδομάδα αντί για δύο φορές την ημέρα, για παράδειγμα, είναι πολύ πιο χρήσιμη για τους γιατρούς. Και βέβαια την ίδια στιγμή αναμένονται θεαματικά βήματα στον τομέα του «μετα-σύμπαντος», του όρου που επινόησε ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ιδρυτής του Facebook, που το μετονόμασε σε Meta για να συμπεριλάβει σε μια έννοια την τεχνολογία ενοποίησης της φυσικής πραγματικότητας με την ψηφιακή.

Σήμερα η έννοια του «μετα-σύμπαντος» αφορά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα παιχνίδια online, τη διογκωμένη πραγματικότητα και την ψυχαγωγία μέσα από εμπειρίες, όπως ο χορός με άλλους σε ένα online κοντσέρτο. Σύμφωνα, πάντως, με την έρευνα του Στιβ Κένινγκ, σύντομα η αρχή θα είναι μόνο επικοινωνία και αλληλεπίδραση μεταξύ ανθρώπων σε ένα τρισδιάστατο, αλλά ψηφιακό σύμπαν, καθώς «πολλά από τα οικοδομικά υλικά αυτού του ψηφιακού κόσμου είναι ήδη εδώ». Προφανές παράδειγμα είναι η τεχνολογία πέμπτης γενιάς, G5, που όπως τονίζει ο ίδιος θα παρέχει την αναγκαία σύνδεση.

Πηγή:Καθημερινή

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση