Υπουργείο Παιδείας: Με όρους λειτουργίας Κέντρων Ξένων Γλωσσών θα πιστοποιούνται τα Κέντρα Μελέτης

Newsroom
Newsroom

Θα διδάσκουν εκπαιδευτικοί ενταγμένοι στο Μητρώο, θα χορηγείται κτηριακή άδεια λειτουργίας από τον ΕΟΠΠΕΠ - Γόνιμη η συνάντηση της ΟΙΕΛΕ με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας

 Με όρους λειτουργίας Κέντρων Ξένων Γλωσσών, εκπαιδευτικούς ενταγμένους στο υπό δημιουργία Μητρώο και κτηριακή αδειοδότηση από τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ), θα αδειοδοτούνται πλέον τα Κέντρα Μελέτης, ανακοίνωσε η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή, μετά τη συνάντηση με την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ). Ο σχετικός νόμος αναμένεται να ψηφιστεί πριν το τέλος του τρέχοντος έτους.

Οι ρυθμίσεις για τη λειτουργία των Κέντρων Μελέτης παραπέμπουν σε εκείνες των Κέντρων Ξένων Γλωσσών, προσαρμοσμένες, ωστόσο, στην ηλικία των μαθητών Δημοτικού, όπως ανακοίνωσε η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή, ύστερα από τη συνάντηση που είχε χθες, 27 Αυγούστου, με το ΔΣ της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ).

Ήταν η πρώτη φορά, που το θέμα των Κέντρων Μελέτης συζητήθηκε μεταξύ του ΥΠΑΙΘΑ και των κοινωνικών εταίρων. Η ΟΙΕΛΕ χαρακτήρισε τη συνάντηση «δικαίωση για τον πολυετή αγώνα της Ομοσπονδίας» ενώ τη συζήτηση «εξαιρετικά γόνιμη».

Η διοίκηση της ΟΙΕΛΕ, μάλιστα, ανέφερε, επίσης, ότι «αποτελεί δικαίωση για την προσπάθεια, που κατέβαλε ο αείμνηστος Μιχάλης Κουρουτός, ο οποίος είναι αυτός που ξεκίνησε την προσπάθεια για τη νομοθετική ρύθμιση των ανεξέλεγκτων αυτών δομών, με στόχο τη προστασία της υγείας και της ασφάλειας χιλιάδων παιδιών και εργαζόμενων».

Πώς θα λειτουργούν τα Κέντρα Μελέτης

Οι εκπαιδευτικοί, που θα διδάσκουν στα Κέντρα Μελέτης θα πρέπει να είναι ενταγμένοι στο υπό δημιουργία Μητρώο, δήλωσε η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή. Επίσης, εκτός του συγκεκριμένου Μητρώου, που θα δημιουργηθεί για τους εκπαιδευτικούς, θα δημιουργηθεί και ένα δεύτερο, στο οποίο θα εντάσσονται οι ιδιοκτήτες των Κέντρων Μελέτης.

Σε ό,τι αφορά στις υποδομές, σύμφωνα με την υφυπουργό, θα πρέπει να χορηγείται κτηριακή άδεια λειτουργίας από τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ).

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι της ΟΙΕΛΕ, αφού κατέθεσαν το ιστορικό του ζητήματος, τόνισαν την ανάγκη οι νομοθετικές ρυθμίσεις για τα Κέντρα Μελέτης να κινηθούν γύρω από τους ακόλουθους άξονες:

Α) Τους όρους αδειοδότησης και λειτουργίας με ιδιαίτερη έμφαση στον κτηριολογικό έλεγχο από τον ΕΟΠΠΕΠ.
Β) Το παιδαγωγικό πλαίσιο, όπου τονίστηκε πως δεν μπορεί το Κέντρο Μελέτης να λειτουργεί ως αμιγές φροντιστήριο αλλά θα πρέπει να περιλαμβάνονται στο πρόγραμμά του δημιουργικές δραστηριότητες.
Γ) Το προσοντολόγιο και τις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών, που θα πρέπει να εξομοιωθούν με αυτές των συναδέλφων τους στα Φροντιστήρια και στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών.

Η εκπρόσωπος του Συνηγόρου του Παιδιού κ. Ρούτση τόνισε ότι θα πρέπει να προστατευτούν τα δικαιώματα του παιδιού τόσο στο κομμάτι της ασφάλειας όσο και στο εκπαιδευτικό περιεχόμενο των δομών αυτών, ώστε να μην υπάρχουν δυσμενείς επιπτώσεις παιδαγωγικές και ψυχοσυναισθηματικές.

Η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΕΟΠΠΕΠ κ. Ρεμπούτσικα υποστήριξε ότι θα πρέπει να υπάρχει έλεγχος των δομών αυτών και ότι ο Οργανισμός είναι έτοιμος να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο εκπρόσωπος της ΟΕΦΕ κ. Βαφειαδάκης υπογράμμισε πως οι δομές αυτές λειτουργούν άναρχα, νοθεύοντας τον υγιή ανταγωνισμό και πως θα πρέπει να υπάρξει ένα αυστηρό πλαίσιο λειτουργίας, ανάλογο με αυτό που ισχύει για τον χώρο των Φροντιστηρίων και των Κέντρων Ξένων Γλωσσών.

Τί θα γίνει με τα υφιστάμενα Κέντρα Μελέτης

Στα Κέντρα Μελέτης, τα οποία βρίσκονται ήδη σε λειτουργία, η ΟΙΕΛΕ υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει αυστηρότατος έλεγχος, γιατί πολλά από αυτά δεν πληρούν ούτε καν τους στοιχειώδεις όρους ασφάλειας, υγιεινής και εκπαιδευτικής επάρκειας.

Η υφυπουργός κ.Μακρή δήλωσε πως θα δοθεί χρόνος, προκειμένου αυτά να προσαρμοστούν σε όσα θα ορίζει ο νέος νόμος, ο οποίος θα ψηφιστεί πριν το τέλος του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Παιδείας.

Τί μέλλει γενέσθαι

Δέσμευση της παρούσας ηγεσίας του ΥΠΑΙΘΑ, αποτελεί η νομοθετική ρύθμιση των Κέντρων Μελέτης, όπως υποστήριξαν οι υφυπουργοί κ.κ. Λυτρίβη και Μακρή. Δήλωσαν ότι ο τριμερής διάλογος θα βοηθήσει στη συγκρότηση ενός σοβαρού πλαισίου για τις συγκεκριμένες δομές και υποστήριξαν ότι οι προτάσεις της ΟΙΕΛΕ είναι ιδιαίτερα θετικές προς αυτή την κατεύθυνση. Ενημέρωσαν ότι ήδη έχει προχωρήσει η επεξεργασία διατάξεων και ότι σύντομα θα σταλεί και στους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων ένα πρώτο σχέδιο για να συνεχιστεί η διαβούλευση.

Μάλιστα, η κ. Μακρή ανακοίνωσε ότι η σχετική νομοθετική ρύθμιση λειτουργίας των Κέντρων Μελέτης πρόκειται να τεθεί σε διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, μετά την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Στη χθεσινή συνάντηση, συμμετείχαν εκ μέρους του ΥΠΑΙΘΑ οι Υφυπουργοί Παιδείας κ.κ. Λυτρίβη και Μακρή, ο Νομικός Σύμβουλος του Υπουργού κ. Δημάκης, ο Πρόεδρος κ. Ξανθόπουλος και η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΕΟΠΠΕΠ κ. Ρεμπούτσικα, η Προϊσταμένη της Ιδιωτικής Εκπαίδευσης του ΥΠΑΙΘΑ κ. Ρούνη και υπηρεσιακοί παράγοντες. Την ΟΙΕΛΕ εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος Γ. Χριστόπουλος, ο Γεν. Γραμματέας Δ. Κάζαγλης και το Μέλος του Δ.Σ. Ε. Παπαϊωάννου. Στη συνάντηση συμμετείχε η ειδική επιστήμονας στο Συνήγορο του Παιδιού κ. Ρούτση και ο Πρόεδρος της ΟΕΦΕ κ. Βαφειαδάκης.

 

 

 

 

 

Φωτογραφία από free stock photos from www.picjumbo.com από το Pixabay

Πηγή: protothema.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ