ΕΛΛAΔΑ
Υποκλοπές: Νέες ακροάσεις στη σκιά πληροφοριών για παρακολούθηση Αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων
Εξαιρετικά βαρύ το κλίμα εν μέσω πληθώρας αποκαλύψεων. Τις απόψεις τους καταθέτουν οι αρμόδιοι φορείς στη Βουλή.
Τις απόψεις τους επί του νομοσχεδίου για τις υποκλοπές καλούνται να καταθέσουν σήμερα στη Βουλή οι αρμόδιοι φορείς στο βαρύ κλίμα που έχουν δημιουργήσει τα αποκαλυπτικά ρεπορτάζ περί παρακολούθησης των αρχηγών ΓΕΕΘΑ και ΓΕΣ από την ΕΥΠ τα οποία δεν έχουν διαψευστεί μέχρις στιγμής από την κυβέρνηση.
Στις 10:00 σήμερα στην διαρκή επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης θα κληθούν οι αρμόδιοι φορείς να τοποθετηθούν επί των επίμαχων διατάξεων του νομοσχεδίου για τη διαδικασία «επισύνδεσης» πολιτικών προσώπων και το χρόνο διαγραφής των φακέλων των θυμάτων των παρακολουθήσεων της ΕΥΠ. Η επιτροπή έχει προσκαλέσει καταρχάς την κατεξοχήν αρμόδια Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΔΑΕ) η οποία έχει καταγγείλει ότι αποκλείστηκε από τη διαδικασία κατάρτισης του περιεχομένου του νομοσχεδίου. Επίσης θα διατυπώσουν τις θέσεις τους η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος και η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος φορείς δηλαδή που έχουν εκφράσει ήδη ενστάσεις για τις προωθούμενες ρυθμίσεις.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον σύμφωνα με το naftemporiki.gr, έχει, όμως, και ο χρονισμός της ακρόασης καθώς γίνεται μόλις μια ημέρα μετά το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Κυριακάτικου Τύπου που αναφέρει ότι η ΕΥΠ είχε θέσει στο στόχαστρό των παρακολουθήσεών της τους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων. Συγκεκριμένα πρόκειται για τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο, τον Αρχηγό ΓΕΣ Χαράλαμπο Λαλούση (αρχηγός ΓΕΣ) και τον πρώην διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών (ΓΔΑΕΕ) Θοδωρή Λάγιο.
Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν είχε διαψεύσει την παρακολούθηση των εν λόγω προσώπων καθίσταται προφανές ότι το ζήτημα θα απασχολήσει σήμερα τους αρμόδιους υπουργούς, τα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής και τους βουλευτές που συμμετέχουν σε αυτή. Ειδικότερα αναμένεται να ζητηθούν απαντήσεις από για το αν υπεκλάπησαν οι συνομιλίες των αρχηγών αλλά και για το αν η παγίδευσή τους αποφασίσθηκε για «εθνικούς λόγους» όπως στην περίπτωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη.
Σημειώνεται ότι σε ανακοίνωσή του για το θέμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, εξαπέλυσε προσωπική επίθεση κατά του εκδότη της εφημερίδας που προέβη στις αποκαλύψεις αλλά απέφυγε να δηλώσει πως δεν υπήρξε τέτοια παρακολούθηση. «Ο κ. Βαξεβάνης συνεχίζει να δημοσιεύει σε συνέχειες τους αισώπειους μύθους του, όπως ήταν απολύτως αναμενόμενο. Το αφήγημά του, το οποίο φθίνει όσο περνάει ο χρόνος, είναι ένα συνονθύλευμα ατεκμηρίωτων ισχυρισμών. Όσο υστερεί σε θεμελίωση και στοιχεία, άλλο τόσο πλεονάζει σε μυθοπλασία» είπε σε υψηλούς τόνους ζητώντας διευκρινίσεις από την εφημερίδα και όχι από την ΕΥΠ. Επίσης καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι «έσπευσε ασμένως (προτού καλά- καλά κυκλοφορήσει η εφημερίδα) να υιοθετήσει τους αναπόδεικτους ισχυρισμούς και να εξάγει πολιτικά συμπεράσματα». Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατες δηλώσεις του ο κ. Οικονόμου είχε αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση δεν γνωρίζουν το εύρος των παρακολουθήσεων της ΕΥΠ.
Σχολιάζοντας τη μη διάψευση των αποκαλύψεων από τον κ. Οικονόμου ο ΣΥΡΙΖΑ καταλόγισε στον κυβερνητικό εκπρόσωπο ότι επέλεξε «το δρόμο των γελοίων υπεκφυγών και των επιθέσεων αντί των ξεκάθαρων απαντήσεων». «Τα πράγματα είναι πολύ σοβαρότερα από όσο νομίζουν, για να θαρρούν πως θα ξεφύγουν με αναφορές στον Αίσωπο και με εξυπνακισμούς» είπε η Κουμουνδούρου και κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει εάν είναι αληθές ότι η ΕΥΠ είχε ως στόχους παρακολούθησης τους επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της χώρας;