ΕΛΛAΔΑ

Ξανά στο Αιγαίο το Τσεσμέ – Πώς απαντά η Αθήνα

«Δεν θα πέσουμε στην παγίδα υπονόμευσης του διαλόγου», είπε η Αριστοτελία Πελώνη

No profile pic

Μήνυμα ότι οι προκλητικές δηλώσεις και η επίδειξη δύναμης δεν βοηθούν στις προσπάθειες για έναν εποικοδομητικό διάλογο με την Τουρκία, έστειλε σήμερα, η νέα κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, σημειώνοντας με νόημα ότι η συμπεριφορά της γειτονικής χώρας, με βάση και τα συμπεράσματα του ευρωπαϊκού συμβουλίου «κρίνεται και αξιολογείται».

Μήνυμα που η Αθήνα, μέσω κυβερνητικών αξιωματούχων επαναλαμβάνει τις τελευταίες ημέρες, βλέποντας πως η Άγκυρα, έχει επιστρέψει στην εποχή των προκλήσεων και αντί απάντησης στις ελληνικές προτάσεις για τις νέες ημερομηνίες πραγματοποίησης των διερευνητικών επαφών επιδίδεται σε έρευνες στο Αιγαίο με παράνομες Navtex, εναέριες παραβιάσεις και υπερπτήσεις, αλλά και την μεγάλη άσκηση με την ονομασία Γαλάζια Πατρίδα.

Δεν πρέπει εξάλλου να διαφύγει της προσοχής, η μαύρη προπαγάνδα  και τα fake news της Άγκυρας, όπως τα περί παρενόχλησης του Τσεσμέ από ελληνικά F-16.

Στόχος της Τουρκίας, όπως εκτιμάται, είναι να οδηγήσει σε ναυάγιο τις διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα, χρεώνοντας όμως στην Αθήνα αυτή την εξέλιξη.

«Δεν θα πέσουμε στην παγίδα υπονόμευσης του διαλόγου»

Κάτι που γνωρίζει πολύ καλά η ελληνική πλευρά, που διαμηνύει ότι δεν θα πέσει στην παγίδα υπονόμευσης του διαλόγου.

«Οι διερευνητικές επαφές δεν έχουν παγώσει. Όπως ξέρετε δεν είναι ένα σπριντ αυτού του τύπου οι συνομιλίες. Θα ήθελα να επαναλάβω ότι η ελληνική πλευρά έχει προτείνει ημερομηνίες στην Τουρκική πλευρά και αναμένει την απάντησή της. Προφανώς δηλώσεις και κινήσεις που είναι προκλητικές δεν συνάδουν με το εποικοδομητικό πνεύμα που απαιτείται», σημείωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Πρόσθεσε δε πως η Αθήνα «προσβλέπει σε κινήσεις αποκλιμάκωσης της έντασης και δεν θα πέσει στην παγίδα υπονόμευσης του διαλόγου», υπενθυμίζοντας ότι η αποκλιμάκωση, είναι ζητούμενο και για την  ΕΕ.

Με βάση και τα συμπεράσματα του ευρωπαϊκού συμβουλίου, «η συμπεριφορά της Τουρκίας κρίνεται και αξιολογείται», σημείωσε με νόημα η κ. Πελώνη.

Υπό αυτό το πρίσμα, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ το Μάρτιο, μετά και την περίοδο χάριτος που είχε εξασφαλίσει η Τουρκία στο θέμα των κυρώσεων.

Ξανά στο Αιγαίο το Τσεσμέ

Στο μεταξύ το «Τσεσμέ» , μόλις το επέτρεψε ο καιρός, ξαναβγήκε στο Αιγαίο, και την περιοχή ερευνών της παράνομης τουρκικής Navtex, ξαναρχίζοντας τις υδρογραφικές εργασίες. Το τουρκικό πλοίο δεν συνοδεύεται από κάποιο άλλο πλοίο του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, ενώ ο ο πλους του, παρακολουθείται διακριτικά από σκάφος του ελληνικού Λιμενικού Σώματος.

Υπενθυμίζεται ότι το Τσεσμέ ξεκίνησε τις έρευνες, την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου,  ενώ στις 23 του μήνα, σε ένα όργιο μαύρης προπαγάνδας, τουρκικά ΜΜΕ, επικαλούμενα πηγές του υπουργείου Άμυνας της γειτονικής χώρας, ισχυρίστηκαν ότι 4 ελληνικά F-16 «παρενόχλησαν» το πλοίο «Τσεσμέ».

Μάλιστα, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη που συμμετείχαν σε άσκηση στο Αιγαίο δεν προσέγγισαν το πλοίο εγγύτερα των 10 ναυτικών μιλίων, ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ, υποστήριξε σε δηλώσεις τους ότι η Αγκυρα έδωσε την κατάλληλη απάντηση στην Αθήνα.

Σε φάση πλήρους εξέλιξης, εισέρχεται και η πολυδιαφημισμένη τουρκική άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.

Στην άσκηση που ξεκίνησε στις 25 Φεβρουαρίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 7 Μαρτίου, συμμετέχουν μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τις επίσημες τουρκικές ανακοινώσεις, 87 πλοία, 27 αεροσκάφη και 20 ελικόπτερα.

Επιθετική ρητορική

Η έξοδος του Τσεσμέ στο κεντρικό Αιγαίο, οι εναέριες παραβιάσεις και υπερπτήσεις και οι λοιπές προκλήσεις επί του πεδίου, συνοδεύονται από μια άκρως επιθετική ρητορική υψηλόβαθμων στελεχών της τουρκικής κυβέρνησης.

Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του τούρκου υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος μιλώντας στη «Hurriyet», για την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης και την κούρσα των εξοπλισμών στην Ελλάδα ανέφερε ότι «δεν πρόκειται να πετύχουν κάτι αγοράζοντας 3-5 μαχητικά ή 3-5 πολεμικά πλοία, καθώς όλοι ξέρουν το μέγεθος του τουρκικού στρατού».

«Αυτή η εξοπλιστική προσπάθεια της Ελλάδας δεν είναι τίποτα άλλο παρά σπατάλη των χρημάτων του ελληνικού λαού. Δεν συνάδει ούτε με τη λογική ούτε με τα μαθηματικά. Η Τουρκία είναι ένας ακλόνητος σύμμαχος του ΝΑΤΟ» πρόσθεσε.

Σε ερώτηση αν οι αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα αποτελούν λευκή επιταγή για να μειώσουν τη βαρύτητα της Τουρκίας ως στρατηγικού συμμάχου, ο τούρκος υπουργός Άμυνας απάντησε κοφτά:

«Δεν έχει καμία επίδραση. Εδώ και 69 χρόνια η Τουρκία αποτελεί πολύ σημαντικό σύμμαχο του ΝΑΤΟ. Η Τουρκία είναι από τις πρώτες 8 χώρες που συμβάλλουν πιο πολύ στον προϋπολογισμό του ΝΑΤΟ. Είναι πέμπτη όσον αφορά τη συμμετοχή σε αποστολές και επιχειρήσεις και δεύτερος στρατός του ΝΑΤΟ. Είναι δυνατόν να μειωθεί το βάρος μιας τέτοιας Τουρκίας; Η Τουρκία θα εκπληρώνει μέχρι τέλους την αποστολή και τα καθήκοντά της στο ΝΑΤΟ».

 

Δείτε επίσης:

Διαψεύδουν πηγές του ΓΕΕΘΑ τα περί παρενόχλησης του «Τσεσμέ» από ελληνικά F-16

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση