Τύρναβος: Νωρίτερα κατά 20 ημέρες ξεκίνησε ο τρύγος

Newsroom
Newsroom

Ο Τύρναβος, ζει τις ιδιοτροπίες του καιρού

Ταυτισμένος με τον τρύγο ο Τύρναβος, ζει τις ιδιοτροπίες του καιρού και οι παραγωγοί μεταθέτουν ημερολογιακά τον τρύγο για να σώσουν την σοδειά.

Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Βαγγέλης Μητρούσιας, δοκιμάζει το μοσχάτο Τυρνάβου την διάσημη ποικιλία του κόκκινου σταφυλιού.  

Η Αναστασία Παναγιώτου, διευθύντρια του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου, αναφέρει ότι η φετινή χρονιά είναι εξαιρετικά πρώιμη, καθώς η κλιματική αλλαγή έφερε το φθινόπωρο νωρίτερα. «Η ξηρασία και η ανομβρία προκαλούν ακαρπία, που σημαίνει μικρότερη παραγωγή».

Ωστόσο, τα πρώτα δείγματα σταφυλιών δείχνουν ότι πρόκειται για μια εξαιρετική χρονιά και το κρασί θα είναι καταπληκτικό. Η Ζαΐρα Παπαφίγκου, γεωπόνος, σε στενή συνεργασία με τους παραγωγούς, φροντίζει καθημερινά τα κτήματα και παρατηρεί ότι οι αμπελώνες θα πρέπει να τρυγιούνται νωρίτερα τουλάχιστον δεκαπέντε ημέρες, προσαρμοζόμενοι στα νέα κλιματικά δεδομένα.

Αυτό δεν αλλάζει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των κρασιών και των τσίπουρων, που παραμένουν κορυφαία. Απλώς αλλάζουν οι συνήθειες των αμπελουργών. Παρακολουθείται η ωρίμανση των σταφυλιών από το οινολογικό τμήμα ορίζεται η χρονική στιγμή του τρύγου και η διαδικασία παραλαβής των σταφυλιών, ώστε να εξασφαλίζεται η καλύτερη δυνατή ποιότητα.

Ο συνεταιρισμός στήριξε τους παραγωγούς και λόγω της ξηρασίας, αλλά και για τον περονόσπορο που κτύπησε τα φυτά, καθώς προσπαθεί να μείνει στην κορυφή με οίνους αναγνωρισμένους με γεωγραφική ένδειξη, Τοπικοί Οίνοι Τυρνάβου.

Πηγή: ertnews

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ