ΕΛΛAΔΑ
Τσίπρας: Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για το ιδιωτικό χρέος είναι λύση win-win και κοινωνικά δίκαιη
Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι «δεν θα γίνει η αναδιανομή πλούτου που είχε σχεδιάσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη»
Στο κλείσιμο της αποψινής εκδήλωσης του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι «δεν θα γίνει η αναδιανομή πλούτου που είχε σχεδιάσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη» και πρόσθεσε ότι «η ρύθμιση δεν αφορά μόνο τους πιο ευάλωτους αλλά και τη μεσαία τάξη που της δίνει την δυνατότητα να κάνει τους λογαριασμούς της και να γλιτώσει την περιουσία της».
Ακολούθως έθεσε την οικονομική διάσταση του προβλήματος του ιδιωτικού χρέους λέγοντας ότι είναι μία λύση win-win για τους οφειλέτες και τους πιστωτές. Είπε ο κ. Τσίπρας: « Μέχρι στιγμής βλέπουμε το κοινωνικό πρόβλημα και την εμβάθυνση της λύσης που δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Θέλω να δούμε το οικονομικό σκέλος. Έχουμε το σχέδιο της κυβέρνησης που μέσω του σχεδίου «Ηρακλής» που έχει μεταβιβάσει κόκκινα δάνεια στα funds. Έχουν απαλλαγεί οι τράπεζες, αλλά τα δάνεια παραμένουν βάρος στην οικονομία συνολικά και στα νοικοκυριά. Αλλά και τα funds έχουν πρόβλημα καθώς δεν έχουν προοπτική βιωσιμότητας, η μόνη προοπτική είναι μία λαίλαπα πλειστηριασμών. Το ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη βάζει το πρόβλημα κάτω από το χαλί δεν σημαίνει ότι δεν θα έλθει αντιμέτωπη με το πρόβλημα. Έχουμε μία κατάσταση οικονομικά μη βιώσιμη που πρέπει να αντιμετωπιστεί με διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, δίχως την αναδιανομή πλούτου που επιθυμεί η κυβέρνηση. Το κακό είναι ότι περάσαμε τα δάνεια στα funds και τους σερβισερς και είναι θηλιά. Το καλό νέο είναι ότι έφυγαν από τις τράπεζες, και είναι καλό γιατί ανήκουν σε ιδιωτικές εταιρείες που λειτουργούν μέσα στο πλαίσιο που ορίζει το Σύνταγμα και οι νόμοι. Κανένας ευρωπαικός θεσμός δεν μπορεί να παρέμβει έναντι μίας κυβέρνησης που θέλει να νομοθετήσει».
Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε την υποχρεωτικότητα της διαδικασίας του σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας ότι «λέει αυτό το σχέδιο προς τους πιστωτές ότι αν δεν συμμετέχετε δεν θα μπορείτε να κάνετε πλειστηριασμούς. Θα πρέπει να προσφύγουν στα δικαστήρια. Το καρότο είναι ότι τους δίνεται η δυνατότητα να πάρουν τα λεφτά τους πίσω και ένα ποσοστό κέρδους».
Απαντώντας στις ερωτήσεις των εκπροσώπων των παραγωγικών φορέων η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου είπε: «Στο ερώτημα για το αν τις λύσεις για την ρύθμιση των χρεών θα τις προτείνουν οι τράπεζες απάντησε ότι «οι τράπεζες δεν θα προτείνουν λύσεις, η λύση θα προκύπτει από την διαδικασία στην πλατφόρμα που θα υποβάλλονται οι προσφυγές, με βάση τα περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη και θα είναι υποχρεωτική. Θα υπάρχει δημόσια εποπτική αρχή που θα ελέγχει τον μηχανισμό. Αναδιαρθρώνονται τα δάνεια που μεταβιβάστηκαν στα funds; Η απάντηση είναι ναι. Αν ένα δάνειο αγοράστηκε στο 30% της αξίας του θα γίνει στο δάνειο ένα κούρεμα 40%-60% ώστε να μένει και ένα εύλογο περιθώριο κέρδους. Στο ερώτημα για το αν θα έχουν όφελος τα δημόσια ταμεία απάντησε ότι «σε κάθε περίπτωση η ρύθμιση δίνει πολύ περισσότερα χρήματα στα δημόσια ταμεία από την μη ρύθμιση».
Σημείωσε ακόμη ότι η αδυναμία πληρωμής θα κρίνεται με βάση έναν συγκεκριμένο δείκτη από τον οποίο θα προκύπτει η αδυναμία του πολίτη με βάση τα περιουσιακά τους στοιχεία να αποπληρώσει το δάνειό του. Αν οι τράπεζες δεν συμφωνούν θα μπορούν να προσφύγουν εκείνοι στα δικαστήρια. Τέλος είπε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με βάση το ευρωπαικό πλαίσιο.
Η Λούκα Κατσέλη ανέφερε: «Είναι σημαντικό να στηρίξουμε τους ίδιους τους οφειλέτες. Πρέπει να υπάρξει δεσμευτικός κώδικας δεοντολογίας των εταιριών διαχείρισης, για τις τράπεζες και τα funds. Πρέπει να δούμε και άλλες κατηγορίες δανείων όπως των παλινοστούντων. Η πρόταση δεν είναι μόνο για την κοινωνική συνοχή, πρόταση αναδιανομής αλλά είναι πρόταση αναπτυξιακή και για περισσότερη δημοκρατία. Όταν ο πολίτης αισθάνεται ότι το κράτος δεν του παρέχει ασφάλεια στρέφεται σε ακραίες λύσεις.
Ο Αλέξης Χαρίτσης υπογράμμισε ότι οι δημόσιοι φορείς πρέπει να παρεμβαίνουν σε παρόμοιες κρίσεις και να δημιουργούν εργαλεία όπως το Ταμείο Αναδιαρθρώσεων. «Αυτό που συμβαίνει είναι ιδιωτικοποίηση των κερδών κοινωνικοποίηση των ζημιών, ήλθε η ώρα να αναλάβει ο καθένας την ευθύνη που του αναλογεί, και αυτό αφορά και τους ιδιώτες και τις τράπεζες και τα funds.