ΕΛΛAΔΑ
Τουρισμός: Τι είπε ο Θεοχάρης για το «φέσι» της TUI στους Ελληνες ξενοδόχους
Για τα ζητήματα των πληρωμών της TUI, ο υπουργός Τουρισμού είπε ότι πρόκειται προφανώς για ιδιωτικές συμφωνίες.
SHARE:
Κυρώθηκαν με ευρεία πλειοψηφία από την ολομέλεια της Βουλής, οι τρεις συμφωνίες της Ελλάδας για συνεργασία στον Τουρισμό Κρουαζιέρας με την Αίγυπτο και την Κύπρο, για συνεργασία στον τομέα του Τουρισμού με την Πορτογαλία και για συνεργασία στον τομέα του Τουρισμού με το Καζακστάν. Τις τρεις συμφωνίες υπερψήφισαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Κίνημα Αλλαγής και ΜέΡΑ25. Καταψήφισε το ΚΚΕ ενώ η Ελληνική Λύση υπερψήφισε τις δύο πρώτες και καταψήφισε τη συμφωνία με το Καζακστάν.
Αντιδράσεις για τουριστικές συμφωνίες
Κατά τη διαδικασία κύρωσης των συμφωνιών στην Oλομέλεια, έλαβαν το λόγο μόνο οι αγορητές που διαφώνησαν ή επιφυλάχθηκαν κατά την επεξεργασία τους στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Συγκεκριμένα, ο αγορητής του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτης είπε ότι τα κόμματα της αστικής τάξης εξυπηρετούν τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στον χώρο του τουρισμού. «Ο ΣΥΡΙΖΑ τώρα εκπλήσσεται για τη στάση της TUI ενώ την επικαλούνταν όταν ήταν κυβέρνηση για να προβάλλει τις επιτυχίες του στον τουρισμό» είπε ο κ. Κατσώτης. Οι εργαζόμενοι των συμβαλλόμενων χωρών δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα από τις συμφωνίες αυτές τόνισε ο βουλευτές του ΚΚΕ.
Εκ μέρους της Ελληνικής Λύσης, ο Β. Βιλιάρδος είπε ότι η συμφωνία με το Καζακστάν δεν έχει να προσφέρει τίποτα στον ελληνικό τουρισμό, και ότι η χώρα αυτή διατηρεί φιλικές σχέσεις με τη Τουρκία, η οποία εκπαιδεύει τον στρατό της. Κάλεσε επίσης τον υπουργό Τουρισμού να επιληφθεί του θέματος των πληρωμών της γερμανικής TUI προς τους Έλληνες ξενοδόχους.
Εμπλουτίζουν το τουριστικό προϊόν
Κλείνοντας τη συζήτηση, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης σημείωσε ότι οι τρεις συμφωνίες εμπλουτίζουν το τουριστικό προϊόν της Ελλάδας η οποία «πρέπει να δίνει έμφαση σε πολλαπλούς τομείς. Κανένα (τουριστικό) προϊόν δεν έχουμε την πολυτέλεια να το αφήνουμε στην άκρη, είτε είναι αυτό πιο μαζικό προϊόν είτε πιο υψηλού εισοδηματικού επιπέδου κοκ».
Απαντώντας στις αντιρρήσεις του κ. Βιλιάρδου, ο κ. Θεοχάρης είπε ότι ο τουρισμός είναι γέφυρα συνεννόησης και φιλίας και πρέπει να γίνει (συνεργασία) ιδιαίτερα με χώρες με τις οποίες δεν έχουμε συμφωνία και ταύτιση απόψεων σε άλλα πεδία. Σημείωσε μάλιστα ότι πολλές χώρες έρχονται σε εμάς για τεχνογνωσία, και όταν το κάνουμε αυτό χτίζουμε μια δυναμική που μπορεί να φανεί χρήσιμη στο μέλλον. Ειδικότερα για τη συμφωνία για την κρουαζιέρα με Αίγυπτο και Κύπρο, είπε ότι προάγει τη συνεργασία στη γειτονιά μας, στην ανατολική Μεσόγειο, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο.
Θέτουμε σε κάθε ευκαιρία το θέμα των πληρωμών της «ΤUI»
Για τα ζητήματα των πληρωμών της TUI, ο υπουργός Τουρισμού είπε ότι πρόκειται προφανώς για ιδιωτικές συμφωνίες. Δεν μπορεί ένας υπουργός να παρεμβαίνει σε συμφωνίες δύο εταιρειών, όμως, «σε κάθε ευκαιρία συζήτησης θέτουμε τα ζητήματα των πληρωμών, της – από τη δική μας άποψη – κατάχρησης (βάλτε όσα εισαγωγικά θέλετε) μιας δεσπόζουσας θέσης, και έχουμε την αίσθηση ότι σε κάποιο βαθμό εισακούγονται και βελτιώνονται οι όποιες διαδικασίες, χάριν της ελληνικής ξενοδοχίας. Και αυτό είναι το μέγιστο το οποίο θα μπορούσε κάποιος να κάνει. Είμαστε δηλαδή παρόντες και όχι απόντες» τόνισε ο κ. Θεοχάρης.
Για το 2021, ο κ. Θεοχάρης είπε ότι πρέπει και αξίζει να έρθει κάποιος «διπλά στη χώρα μας, όχι μόνο για την ομορφιά τον ήλιο και τη θάλασσα, αλλά και για την ιστορική σημασία» των 200 χρόνων από το 1821.
Τέλος, για όσους μιλάνε ότι ο ελληνικός τουρισμός κατέρρευσε, είπε ότι αυτό που «κατέρρευσε είναι το παλαιοκομματικού τύπου αφήγημα» καθώς και ότι «όσοι τα βάζουν με τον ελληνικό τουρισμό χάνουν, ευτυχώς για τον ελληνικό λαό».
Πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ