ΕΛΛAΔΑ
Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό
Ανοιχτή επιστολή της Παλαιστινιακή Παροικία Ελλάδας στον πρωθυπουργό
SHARE:
Με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό, Μοχάμεντ Στάγεχ, συνομίλησε σήμερα τηλεφωνικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Κατά τη συζήτηση, επιβεβαιώθηκαν οι μακροχρόνιοι δεσμοί φιλίας μεταξύ του ελληνικού και παλαιστινιακού λαού και συζητήθηκαν οι προοπτικές ενίσχυσης των διμερών σχέσεων. Ο κ. Μητσοτάκης εξήρε ιδιαίτερα τη θετική συνεισφορά στην ελληνική κοινωνία της παλαιστινιακής κοινότητας, που ζει και εργάζεται εδώ και δεκαετίες στη χώρα μας.
Αναφορές έγιναν και στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, με έμφαση στην Ανατολική Μεσόγειο και στην κλιμάκωση της τουρκικής παραβατικότητας, καθώς και στα επόμενα βήματα στη Διαδικασία Επίλυσης του Μεσανατολικού. Στο πλαίσιο αυτό, ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε τις πάγιες θέσεις της Ελλάδας, που αποτελούν και θέσεις της Ε.Ε., υπέρ της λύσης των δύο κρατών, που θα συμβιώνουν ειρηνικά, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Επίσης, κάλεσε τον κ. Στάγεχ να επισκεφθεί την Ελλάδα, όταν οι συνθήκες της πανδημίας το επιτρέψουν.
Η παλαιστινιακή παροικία
Την ίδια ώρα, με ανοικτή επιστολή της στον Κυριάκο Μητσοτάκη, η Παλαιστινιακή Παροικία Ελλάδας δηλώνει πως, με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψή του στο Ισραήλ, «αισθάνεται την ανάγκη να εκφράσει τα συναισθήματα που διακατέχουν τα πολυάριθμα μέλη της», που ζουν στην Ελλάδα πολλές δεκαετίες, «και οι περισσότεροι από εμάς έχουμε δημιουργήσει μικτές ελληνο-παλαιστινιακές οικογένειες, και πολλοί από εμάς είναι πλέον Έλληνες πολίτες».
Μεταξύ άλλων, αναφέρουν πως δεν κρύβουν την απογοήτευσή τους, «καθώς το θέμα της ισραηλινής κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών από το 1967, συμπεριλαμβανομένης της ανατολικής Ιερουσαλήμ, αλλά και η διακηρυγμένη πρόθεση της ισραηλινής κυβέρνησης για επικείμενη προσάρτηση τμημάτων των κατεχόμενων αυτών εδαφών στο Ισραήλ, σε κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, απουσίαζε πλήρως από το κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά την επίσκεψή σας.
Πιστεύουμε ακράδαντα, κ. Πρόεδρε, ότι το βάρος και το κύρος που απολαμβάνει η Ελλάδα διεθνώς πηγάζει από τη δύναμη της Ιστορίας και του Πολιτισμού της, κι από την προσήλωσή της, σε όλη τη σύγχρονη ιστορία της, στις αρχές κι αξίες της Δικαιοσύνης, της Ελευθερίας, και της Ειρήνης, και δεν ενδυναμώνεται, αντιθέτως αποδυναμώνεται, από τη σύναψη στενών στρατηγικών συνεργασιών, που ξεκίνησε δυστυχώς η προηγούμενη από εσάς ελληνική κυβέρνηση, με ένα κράτος κατοχής, ένα κράτος απαρτχάιντ, ένα κράτος κατηγορούμενο για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, όπως είναι το φιλοπόλεμο, επεκτατικό, αποικιοκρατικό, σιωνιστικό κράτος του Ισραήλ.
Κατανοούμε απόλυτα και στηρίζουμε ολόκαρδα την Ελλάδα, που είναι πλέον πατρίδα μας, και συμμεριζόμαστε πλήρως στις ανησυχίες της για τα εθνικά της θέματα απέναντι στις βλέψεις της Τουρκίας, στο Αιγαίο και στην Κύπρο. Πιστεύουμε ακράδαντα όμως ότι η στρατηγική συνεργασία με το Ισραήλ όχι μόνο δεν προσφέρει καμία προστασία στην Ελλάδα, αντιθέτως πλήττει την εικόνα της Ελλάδας στα μάτια εκατοντάδων εκατομμυρίων Αράβων κι άλλων λαών του κόσμου, και σε βάθος χρόνου θα έχει αρνητικές συνέπειες για την εξαιρετική εικόνα και φήμη που απολάμβανε η Ελλάδα, και η Κύπρος, στην κοινή γνώμη των χωρών της Μέσης Ανατολής, της Ασίας, της Αφρικής, της Λατινικής Αμερικής, κι όλου του κόσμου».
Η παλαιστινιακή παροικία επισημαίνει πως «η διεθνής κοινή γνώμη θεωρεί ως μέτρο για την πολιτική ηθική των κρατών και των κυβερνήσεων στον κόσμο τη στάση που τηρούν απέναντι στη συνεχιζόμενη τραγωδία του παλαιστινιακού λαού, όπως ήταν κάποτε μέτρο η στάση που τηρούσαν τα κράτη του κόσμου και οι κυβερνήσεις τους απέναντι στο ρατσιστικό καθεστώτος στη Νότια Αφρική, και το υποχρέωσαν, με πολιτικές και οικονομικές κυρώσεις, στην κατάργηση των φυλετικών διακρίσεων και στην πλήρη αναγνώριση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του λαού της.
Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η Ελλάδα, μαζί με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα προτάξει και θα υπερασπιστεί τη δύναμη του δικαίου, απέναντι στο δίκαιο της δύναμης που προτάσσει το Ισραήλ».