ΕΛΛAΔΑ
Θεοδωρικάκος: Θα καλύπτονται τα έξοδα των αστυνομικών στις μεταγωγές
Ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων
Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα ικανοποιήσει το αίτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων για την κάλυψη εξόδων διημέρευσης, διανυκτέρευσης για αστυνομικές μεταγωγές.
Αυτό ανακοίνωσε ο αρμόδιος υπουργός, Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, μιλώντας νωρίτερα στην κοινοβουλευτική επιτροπή στην οποία συζητείται το νομοσχέδιο για την ψηφιοποίηση των διαδικασιών επιδόσεων εγγράφων.
Το νομοσχέδιο, το οποίο αποδεσμεύει την Ελληνική Αστυνομία από τη διενέργεια επιδόσεων εγγράφων της ποινικής και πολιτικής δίκης, υπερψηφίστηκε επί της αρχής, από τη ΝΔ, ενώ επιφύλαξη (κυρίως για τις υπόλοιπες διατάξεις του), δήλωσαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής και η Ελληνική Λύση. Καταψήφισαν το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25.
Ο Τάκης Θεοδωρικάκος για τις δαπάνες των αστυνομικών
«Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αυτονοήτως ικανοποιεί το αίτημα που διατύπωσε ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ και αφορά τα έξοδα διημέρευσης και διανυκτέρευσης για αστυνομικές μεταγωγές.
»Την αυτονόητη υποχρέωση το κράτος να καλύπτει τις δαπάνες των αστυνομικών, όταν συνοδεύουν σε αυτές τις μεταγωγές τους κρατουμένους, τουλάχιστον για τα έξοδα που αφορούν την καμπίνα (σ.σ. για μεταγωγές από και προς νησιά), ώστε να είναι στοιχειωδώς αξιοπρεπείς και ανθρώπινες οι συνθήκες μεταγωγής και ασφαλείας για όλους, και για το κοινό, και για τους πολίτες, και ασφαλώς πρώτα από όλα για τους αστυνομικούς μας», είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.
Θετικές χαρακτήρισαν τις διατάξεις για την ψηφιοποίηση των επιδόσεων εγγράφων οι φορείς που είχαν κληθεί να διατυπώσουν τις θέσεις τους στην επιτροπή της Βουλής.
Πρόεδρος ΠΟΑΣΥ: «Καλοδεχούμενο» το νομοσχέδιο
Ο Γρηγόρης Γερακαράκος, πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ, χαρακτήρισε «καλοδεχούμενο» το νομοσχέδιο, αφού συμβάλλει στην επέκταση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και στον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας της Ελληνικής Αστυνομίας.
«Οι επιδόσεις εγγράφων ήταν και είναι μεγάλη γάγγραινα που απασχολεί χιλιάδες αστυνομικούς κάθε χρόνο. Το 2020, τα εισερχόμενα έγγραφα από διάφορες υπηρεσίες, ήταν περίπου 1,5 εκατομμύριο, από τα οποία 500.000 ποινικά δικόγραφα, 86.000 παραγγελίες, 17.000 διωκτικά έγγραφα κ.λπ.
Επομένως, κάθε απόφαση για αποδέσμευση αστυνομικών δυνάμεων από γραφειοκρατικές διαδικασίες συμβάλλει στην ενίσχυση του κύριου έργου της Ελληνικής Αστυνομίας και γι΄αυτό την επικροτούμε», είπε ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ. Ο ίδιος χαρακτήρισε θετική και τη διάταξη για το γνήσιο της υπογραφής και της επικύρωσης αντιγράφων.
Παράλληλα, ο κ. Γερακαράκος επικρότησε τη δυνατότητα εισαγωγής στις Σχολές Αστυφυλάκων, χωρίς πανελλαδικές εξετάσεις, των ορφανών τέκνων των αστυνομικών που έχασαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντος και υιοθετήθηκαν από τη Βουλή των Ελλήνων.
«Αστυνομικός και κρατούμενος με χειροπέδες στο κατάστρωμα των πλοίων»
Ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ έθεσε και τις συνθήκες μεταγωγών κρατουμένων από και προς νησιωτικές περιοχές.
«Πρέπει να μπει ένα τέλος σε μία απαράδεκτη κατάσταση, αστυνομικός και κρατούμενος με χειροπέδες στο κατάστρωμα των πλοίων, αφού δεν προβλέπεται η καμπίνα με τη σχετική δαπάνη» είπε, και ζήτησε να συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο ρύθμιση που να ρυθμίζει τα έξοδα διανυκτέρευσης, ώστε να διασφαλίζεται η αξιοπρέπεια των αστυνομικών, αλλά και οι κανόνες ασφαλείας της διαδικασίας μεταγωγής.
«Είναι μία νομοθετική πρωτοβουλία η οποία αποτελούσε πάγιο αίτημα και της δικής μας ομοσπονδίας, τόσο στα συνέδριά μας, αλλά και στα δύο διοικητικά πλαίσια τα οποία είχαμε καταθέσει κατά καιρούς στις πολιτικές και φυσικές ηγεσίες. Και ερχόμαστε να συγχαρούμε σήμερα την πολιτική και φυσική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Ελληνικής Αστυνομίας για την πρωτοβουλία αυτή», είπε για την ψηφιοποίηση των επιδόσεων ο Ανδρέας Βέλλιος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών της Αστυνομίας.
Παράλληλα, ο κ. Βέλλιος κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει στην τροποποίηση του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας σε ό, τι αφορά στην παρουσία των αστυνομικών στα δικαστήρια καθημερινώς. «Θα πρέπει να βρεθεί μια τέτοια λύση, η οποία να δίνει τη δυνατότητα στους αστυνομικούς να καταθέτουν απομακρυσμένα, ή έστω χωρίς ακόμα και την παρουσία τους, με μια απλή ανάγνωση της κατάθεσής τους, διότι είναι και αυτό μια μεγάλη πληγή για την αστυνομία. Καθημερινώς, πάρα πολλοί αστυνομικοί είναι στα δικαστήρια και λείπουν από την μάχιμη αστυνόμευση», είπε ο κ. Βέλλιος.
Ο Αντώνης Κασάπης, μέλος του ΔΣ της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, επισήμανε ότι το 35% αυτών των επιδόσεων, αφορά δράστες αγνώστου διαμονής.
«Συνεπώς, η συγκεκριμένη διαδικασία θα διευκολύνει και θα μειώσει, τόσο τη γραφειοκρατία, όσο και τη σύγχυση μεταξύ των υπηρεσιών, γιατί θα γίνεται αυτόματα από την ψηφιακή πλατφόρμα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης», είπε ο εκπρόσωπος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος.
Ο ίδιος επισήμανε πως από το υπόλοιπο 65% των επιδόσεων, μόνο το 10% από αυτές παραλαμβάνεται φυσικά από τους ενδιαφερόμενους.
Οι υπόλοιπες επιδόσεις αφορούν θυροκολλήσεις. «Με τον τρόπο τον οποίο προτείνεται, επιτυγχάνεται θεωρώ βελτιστοποίηση του ποσοστού το οποίο θα λαμβάνει πραγματικά γνώση, διότι πέραν του 10% το οποίο θεωρώ ότι και πάλι θα δηλώνει την ηλεκτρονική του διεύθυνση, ενδιαφέρεται το ίδιο για την πρόοδο της υπόθεσής του.
Οπότε, θα λαμβάνει άμεσα και σε σχεδόν πραγματικό χρόνο, την επίδοση του κλητηρίου θεσπίσματος και των κλήσεων για τη διαδικασία», είπε ο κ. Κασάπης.
Ο Ευστάθιος Βεργώνης, γ.γ. της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, είπε ότι με τις προωθούμενες ρυθμίσεις, «διευκολύνεται πάρα πολύ η επιτάχυνση τις Δικαιοσύνης».
Διατάξεις για ψηφιοποίηση επιδόσεων δικαστικών εγγράφων
Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Κώτσηρας, διαβεβαίωσε ότι οι προωθούμενες διατάξεις για την ψηφιοποίηση των επιδόσεων δικαστικών εγγράφων, «προκαλούν ασφάλεια δικαίου και γίνονται με έναν τρόπο τεχνικά και νομικά άρτιο», ώστε να διασφαλίζονται επαρκέστερα από ό,τι σήμερα, τα δικαιώματα των διαδίκων, όπου κι αν είναι αυτοί, ή των υπόλοιπων συμμετεχόντων στη διαδικασία μαρτύρων, κατηγορούμενων κλπ..
«Προβλέπονται τρεις εναλλακτικές δυνατότητες επίδοσης - και μάλιστα η τρίτη εξ αυτών είναι η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχει δηλωθεί από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο, μάρτυρα ή κατηγορούμενο, στο στάδιο της προδικασίας της ποινικής δίκης», είπε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης.
Όπως επισήμανε, προβλέπεται για τον ίδιο τον μάρτυρα ή τον κατηγορούμενο να δηλώσει, ότι αν τυχόν αλλάξει διεύθυνση, οφείλει και αυτή να την προσθέσει. Προβλέπεται επίσης η ίδια μορφή επίδοσης και στον διορισμένο συνήγορο ή στον αντίκλητο του κατηγορουμένου. Παράλληλα, προβλέπεται η αποστολή μηνύματος και μάλιστα με έναν σαφή τρόπο, ώστε να διασφαλίζεται και με αυτό τον τρόπο η παραλαβή και η αποστολή του συγκεκριμένου εκάστοτε εγγράφου.
Ο κ. Κώτσηρας επανέλαβε πως αν συντρέχουν εξαιρετικοί λόγοι και υφίσταται αντικειμενική αδυναμία ηλεκτρονικής επίδοσης, τότε η επίδοση δύναται να διενεργείται από το όργανο της δημόσιας δύναμης και προβλέπεται ότι σε εξαιρετικές περιπτώσεις, καλύπτεται μέσω φυσικής επίδοσης.