ΕΛΛAΔΑ
Θ.Δημόπουλος: Είμαστε σε πτωτική τάση - Ανησυχία για τις μεταλλάξεις
Η άρση των μέτρων, η πορεία των εμβολιασμών & ο σχεδιασμός για απαλλαγή από τις μάσκες
SHARE:
Στην εκπομπή Mega Σαββατοκύριακο μίλησε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος, αναφορικά με το αν έπρεπε να προχωρήσουμε στην άρση των μέτρων, πότε θα μπορέσουμε να σταματήσουμε να φοράμε μάσκα, αλλά και πώς προχωρούν οι εμβολιασμοί.
Απαντώντας στο αν έπρεπε να προχωρήσουμε στην άρση των μέτρων, ο κ. Δημόπουλος είπε ότι «Η κατάσταση εξελίσσεται θετικά, ο δείκτης μεταδοτικότητας είναι χαμηλά, βλέπουμε μικρή μείωση στους ασθενείς που χρειάζονται νοσηλεία, και ειδικά σε ΜΕΘ. Το θέμα είναι να προχωρήσει όσο πιο γρήγορα γίνεται ο εμβολιασμός. Το στοίχημα είναι τώρα η τήρηση των μέτρων και να προχωρήσει ο εμβολιασμός. Έχουμε μείνει λίγο πίσω. Σε ηλικίες 70 ετών και άνω θα θέλαμε να είμαστε στο 90% και είμαστε στο 70-75%».
Πότε θα πετάξουμε τις μάσκες
Σχετικά με το πότε θα μπορούμε να πετάξουμε τις μάσκες, ο ίδιος τόνισε ότι «Η σύσταση από το Αμερικανικό Κέντρο Λοιμώξεων, καθώς στις ΗΠΑ έχει εμβολιαστεί πλήρως ένα 30% του πληθυσμού και με την πρώτη δόση ένα 50%, είναι να μη χρησιμοποιεί κάποιος που έχει εμβολιαστεί τις μάσκες σε εξωτερικούς ή και εσωτερικούς χώρους, όταν όλα τα άτομα εντός αυτών είναι εμβολιασμένα. Όταν περάσουμε το 30-40% πλήρους εμβολιασμού και στη χώρα μας, μπορούμε να το συζητήσουμε και εμείς. Το πότε θα γίνει εξαρτάται από την πορεία των εμβολιασμών, είναι κρίσιμοι οι επόμενοι δύο μήνες».
Τι ισχύει για όσους έχουν ήδη νοσήσει
Ξεκαθαρίζοντας το τι ισχύει αναφορικά με το αν οι εμβολιασμένοι μπορούν να νοσήσουν ή και να μεταδώσουν τον κορωνοϊό, ο κ. Δημόπουλος είπε ότι «Σύμφωνα με πρόσφατα δεδομένα, ο πλήρης εμβολιασμός μειώνει την πιθανότητα μετάδοσης του ιού, αλλά και νόσησης του ατόμου. Μπορεί να μολυνθεί, αλλά η πιθανότητα να έχει συμπτώματα και να χρειαστεί νοσηλεία είναι μικρή».
Σχετικά με το αν αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες εβδομάδες, με την άφιξη τουριστών στη νησιωτική χώρα, ο ίδιος ανέφερε ότι «Όταν υπάρχει αυξημένη κινητικότητα, όσα μέτρα και να λάβεις, θα υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων. Η δυνατότητα εμβολιασμού που παρέχεται στα νησιά είναι καλή ευκαιρία να τη χρησιμοποιήσουν οι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι, ώστε σύντομα να έχουν μια σημαντική προστασία».
Εμβολιασμός: Πώς θα πρέπει να κινηθούν όσοι έχουν νοσήσει – Τι θα ισχύσει για την 3η δόση
Σε ό,τι αφορά στους εμβολιασμούς για αυτούς που έχουν ήδη νοσήσει, ο ίδιος εξήγησε ότι «Όσοι έχουν περάσει τον ιό, οι συστάσεις είναι ότι 1-2 μήνες μετά τη νόσηση ενδείκνυται να εμβολιαστούν. Ενδεχομένως για αυτούς και μία δόση να είναι αρκετή», ενώ ανέφερε και ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να χρειαστεί και τρίτη δόση του εμβολίου και μετά να εμβολιαζόμαστε κάθε χρόνο, κάτι που θα το δούμε από το Σεπτέμβριο, ανάλογα με την πορεία της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και σύμφωνα με τα δεδομένα στην Ελλάδα.
«Είμαστε σε πτωτική τάση. Υπάρχει μια ανησυχία με τις μεταλλάξεις. Όταν η πανδημία είναι ενεργή σε μεγάλα κράτη όπως την Ινδία αυξάνεται η πιθανότητα δημιουργίας ανθεκτικών μεταλλάξεων, και αυτό δημιουργεί ανησυχία. Θέλουμε να υπάρξει μια παγκόσμια προσπάθεια για τον έλεγχο της πανδημίας, για αυτό γίνονται οι προσπάθειες να αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη παγκοσμίως», τόνισε κλείνοντας ο κ. Δημόπουλος.