ΕΛΛAΔΑ

Θα επηρεάσει την Ελλάδα ο καύσωνας που πλήττει για δεύτερη φορά μέσα έναν μήνα την Ευρώπη;

Πώς θα κινηθεί τις επόμενες μέρες ο υδράργυρος; Τι συμβαίνει και γιατί στις γειτονικές μας χώρες

No profile pic

Πολλά ακούγονται για ένα κύμα καύσωνα που θα «απειλήσει» τη χώρα μας τις επόμενες ημέρες και το οποίο θα βάλει και την Ελλάδα στο παιχνίδι των «τρελών» θερμοκρασιών που πλήττουν πολλές περιοχές της Κεντρικής Ευρώπης και της Μεσογείου.

Τι ισχύει τελικά; Ο Γιώργος Παπαβασιλείου, Διδάκτωρ Μετεωρολογίας και μέλος της ομάδας του meteo, μίλησε στο kathimerini.gr και έδωσε για αρχή την πρόγνωση του καιρού των επόμενων ημερών στη χώρα μας.

«Μέχρι και σήμερα Τετάρτη οι μάζες που θα επικρατούν στην ατμόσφαιρα είναι ψυχρότερες σε σχέση με τον μέσο όρο της εποχής για την Ελλάδα. Ήδη όμως από σήμερα, κάθε μέρα, θα είμαστε και ένα βαθμό Κελσίου πάνω.  

Σήμερα η θερμοκρασία σε Δυτική Στερεά Ελλάδα και Δυτική Πελοπόννησο θα αρχίσει να ανεβαίνει και το θερμόμετρο θα δείχνει από 32 μέχρι 34 βαθμούς Κελσίου. Την Πέμπτη (14/07/2022) θα είμαστε άλλον έναν βαθμό πάνω. Σε Δυτική Στερεά Ελλάδα, Δυτική Πελοπόννησο, Κεντρική Μακεδονία και Θράκη, η θερμοκρασία θα είναι στους 35 βαθμούς και στη Θεσσαλία 34 βαθμοί.

Την Παρασκευή (15/07/2022) σε όλες τις παραπάνω περιοχές θα είμαστε στους 36 και τοπικά και στους 37 βαθμούς. Από αυτή την ημέρα και έπειτα ο συσχετισμός θα αλλάξει και οι αέριες μάζες θα είναι πιο θερμές από τον μέσο όρο της εποχής».


Αισθητή άνοδος από το Σαββατοκύριακο με ενδείξεις για περαιτέρω άνοδο

Όσον αφορά στην Αττική, η θερμοκρασία θα είναι ανεβασμένη το ερχόμενο Σαββατοκύριακο με τον υδράργυρο να κινείται ανάμεσα στους 35 με 36 βαθμούς Κελσίου.

Τις ίδιες μέρες σε Θεσσαλία, Πελοπόννησο, Ανατολική Στερεά Ελλάδα, Φθιώτιδα και Βοιωτία το θερμόμετρο θα δείχνει 37 με 38 και υπερτοπικά 39 βαθμούς Κελσίου.

Η τάση από εκεί και έπειτα θα είναι η διατήρηση των θερμοκρασιών σε υψηλά επίπεδα, εκτός από κάποια πιθανά πρόσκαιρα σκαμπανεβάσματα στην αρχή της ερχόμενης εβδομάδας, ενώ προγνωστικά υπάρχουν ενδείξεις μετά τα μέσα αυτής να ανέβει και περαιτέρω.

Προς το τέλος της συγκεκριμένης εβδομάδας δηλαδή (20-22/7) θα φανεί και πόσο ψηλά μπορεί να ανέβει και στη χώρα μας ο υδράργυρος και δεν αποκλείεται να δούμε και εμείς εκπλήξεις.;

Ξεκινώντας να απαντάει στη συγκεκριμένη ερώτηση ο κος Παπαβασιλείου λέει το εξής: «Η ατμοσφαιρική κυκλοφορία πάνω από την Ευρώπη τις επόμενες ημέρες θα παρουσιάσει χαρακτηριστική εμμονή λόγω της εγκατάστασης ενός σχεδόν στάσιμου πεδίου υψηλών πιέσεων πάνω από τη Δυτική Ευρώπη, οδηγώντας έτσι σε ένα ακόμα ακραίο κύμα καύσωνα εκεί.

Τέτοια σχεδόν στάσιμα εκτεταμένα πεδία υψηλών πιέσεων στην μετεωρολογία ονομάζονται ατμοσφαιρικοί εμποδιστές και οφείλουν το όνομα τους στο γεγονός ότι εμποδίζουν την επικρατούσα δυτική ατμοσφαιρική ροή στα μεσαία γεωγραφικά πλάτη.
 

Οι ατμοσφαιρικοί εμποδιστές χαρακτηρίζονται από τη μεγάλη διάρκεια και την χωρική εμμονή τους πάνω από μια περιοχή, οδηγώντας έτσι σε σημαντικές ανωμαλίες της ατμοσφαιρικής ροής και κατά συνέπεια σε σημαντικές και επίμονες ακραίες καιρικές συνθήκες στις γειτονικές περιοχές τους, με όλων των ειδών τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Για παράδειγμα, στην “καρδιά” των εμποδιστών μπορούμε να έχουμε καύσωνες (όπως γίνεται σε αυτή την περίπτωση στην Δυτική Ευρώπη) και στα “κράσπεδα” τους μπορούμε να έχουμε ισχυρές βροχοπτώσεις ή χιονοπτώσεις και χαμηλές θερμοκρασίες ή ψυχρές εισβολές (αναλόγως την εποχή)».

 

καύσωνας

«Ωστόσο, η ατμοσφαιρική κυκλοφορία, κάτι συνεχές, αναμένουμε να οδηγήσει στην σταδιακή μεταφορά των ατμοσφαιρικών συστημάτων από τη Δυτική Ευρώπη προς την Ανατολική Ευρώπη την ερχόμενη εβδομάδα και έτσι η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και στα ανατολικά».

Πάντως, σύμφωνα με τον κο Παπαβασιλείου, όπως και στον πρώτο καύσωνα που χτύπησε… σαν ηλεκτροσόκ τον περασμένο Ιούνιο την Γηραιά Ήπειρο, έτσι, και αυτή τη φορά, η χώρα μας δεν θα δεχτεί παρά λίγα «απόνερα» από τον νέο ακραίο καύσωνα, ο οποίος ήδη χτυπά τη Γαλλία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο χαρακτηρισμός «ακραίος» δεν είναι καθόλου υπερβολικός.

Όπως εξηγεί: «Νέα ρεκόρ είναι πιθανό να σημειωθούν ξανά σε Ιβηρική και σε Γαλλία. Τμήματα της Ολλανδίας και του Βελγίου ίσως δουν και θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 38 και τοπικά 40 βαθμών Κελσίου, ενώ και στο Ηνωμένο Βασίλειο η θερμοκρασία πιθανώς θα ξεπεράσει τους 37-38 βαθμούς Κελσίου. Στα νότια της Γαλλίας αναμένεται η θερμοκρασία να ξεπεράσει ακόμα και τους 44 βαθμούς και ενδεχομένως τοπικά να πλησιάσει τους 46 βαθμούς Κελσίου. Είναι το δεύτερο ακραίο κύμα καύσωνα που δέχεται η Ευρώπη μόλις έναν μηνά μετά το πρώτο στα μέσα Ιουνίου.

Αυτά τα συστήματα θα περάσουν λοιπόν σε ένα βαθμό και από εμάς την ερχόμενη εβδομάδα, αλλά στην Ελλάδα θα έρθουν εξασθενημένα. Αντιθέτως, δεν φαίνεται να την “γλυτώνουν” οι βόρειες βαλκανικές χώρες. Σε κάθε περίπτωση, αυτός ο παρατεταμένος καύσωνας στην Κεντρική Ευρώπη που έχει ήδη ξεκινήσει εδώ και δύο μέρες από την Γαλλία και θα κρατήσει τουλάχιστον άλλες 7 ημέρες είναι ένα αντικειμενικά ανησυχητικό φαινόμενο και ένδειξη της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής».

Πηγή:kathimerini.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση