ΕΛΛAΔΑ

Θ. Σκυλακάκης: Πώς θα δοθεί η ενίσχυση σε υγειονομικούς

Γίνονται προσπάθειες να καταβληθεί πριν τα Χριστούγεννα

No profile pic

Τη διαβεβαίωση ότι καταβάλλονται προσπάθειες για να δοθεί η έκτακτη ενίσχυση στους υγειονομικούς πριν τα Χριστούγεννα έδωσε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών μιλώντας στην ΕΡΤ και στην εκπομπή Από τις 6. Εξήγησε πως αναζητείται ένα παράθυρο σε σχέση με τος πληρωμές του Δημοσίου και πως εάν δεν καταστεί δυνατό θα δοθεί με τους μισθούς του Δεκεμβρίου, πριν το τέλος του μήνα.

Το ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι υγειονομικοί, όπως είπε αναμένεται σχετική εισήγηση από του υπουργείο Υγείας διότι μένει να αποσαφηνιστεί ποιο διάστημα θα καλύπτει αυτή η ενίσχυση, δηλαδή αν θα ξεκινά από Σεπτέμβριο ή νωρίτερα.

Για τους χαμηλοσυνταξιούχους, διευκρίνισε πως θα καταβληθεί και σε όσους λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη. Το μόνο κριτήριο που υπάρχει είναι να έχουν βγει σε σύνταξη, είπε.

«Δεν έχει νόημα να μιλάμε για γενικευμένο λοκντάουν

Για το τι γίνεται με τα δημοσιονομικά εν μέσω πανδημίας σημείωσε ότι προφανώς όταν έχεις μία μεγάλη δημοσιονομική επιβάρυνση πρέπει να είσαι προσεκτικός και πως δεν έχει νόημα να μιλάμε για γενικευμένο λοκντάουν από τη στιγμή που υπάρχουν τα εμβόλια και οι άνθρωποι προστατεύονται γιατί αυτό επηρεάζει την οικονομία. «Υπάρχει η μετάλλαξη Ομικρον για την οποία δεν γνωρίζουμε αρκετά, αλλά οι επιστήμονες λένε ότι έχουν αποτελεσματικότητα τα εμβόλια. Πρέπει να περιμένουμε. Η κυβέρνηση δεν είναι χρηματιστής να προεξοφλεί, χρειάζεται υπομονή και ψυχραιμία προτού ληφθούν αποφάσεις», είπε.

«Φέτος φτάνουμε ένα έλλειμα λίγο κάτω από 10%, δεν πρέπει να το ξεπεράσουμε… Από πλευράς μεσοπρόθεσμης, τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης που ξεπερνούν τα 20 δισ. Ευρώ και μακροοικοομικά τα 25 δισ, μας καλύπτουν ένα μέρος της ζημιάς. Το άλλο μέρος θα καλυφθεί με μεταρρυθμίσεις και ταχύτερη ανάπτυξη», σημείωσε.

Συζήτηση για μόνιμα μέτρα στήριξης μετά το 2023, εκτός αν υπάρξει δημοσιονομικός χώρος

Για το ενδεχόμενο μόνιμων μέτρων στήριξης είπε πως δεν μπορούν να ξεπερνούν το 0,1 με 0,2% του ΑΕΠ και ήδη το έχουμε φτάσει. «Πριν το 2023 δεν μπορούν να ληφθούν τέτοια μέτρα, εκτός και αν δημιουργήσουμε τον δημοσιονομικό χώρο, αλλά αυτό απαιτεί να έχουν καθοριστεί πρώτα οι στόχοι του 2023» συμπλήρωσε.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση