ΕΛΛAΔΑ
Τα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι πριν το lockdown
Σε κάθε τόνο και με κάθε τρόπο απέκλεισε την επιβολή lockdown αυτή τη χρονική στιγμή ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.
SHARE:
Σε κάθε τόνο και με κάθε τρόπο απέκλεισε την επιβολή lockdown αυτή τη χρονική στιγμή ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.
Ο υφυπουργός δεδομένης της κατάστασης δέχτηκε πολλές ερωτήσεις και πιέσεις προκειμένου να αποκαλύψει τι έχει ειπωθεί σε κυβερνητικό επίπεδο για το lockdown αλλά και τελικά πόσο κοντά είναι μία νέα απαγόρευση κυκλοφορίας.
«Θα ήθελα να αναφερθώ στις διάφορες καθημερινές αναφορές για lockdown στην Αττική ή οπουδήποτε αλλού και στη συζήτηση που βλέπω να γίνεται και να κορυφώνεται για το ποια θα είναι τα επόμενα μέτρα, πόσο πιο αυστηρά θα είναι.
Ο σκοπός είναι να μην πάμε σε επόμενα μέτρα και αυτή είναι η πεμπτουσία της προσπάθειας που κάνουμε, να εφαρμόσουμε με συνέπεια δηλαδή αυτά που έχουν ήδη ανακοινωθεί. Αντί, λοιπόν, να αναλωνόμαστε σε σενάρια, ας φροντίσουμε να ξεπεράσουμε και αυτή τη φάση με επιτυχία.
Τα όπλα μας είναι ξεκάθαρα, είναι γνωστά, είναι διαχρονικά πλέον τους τελευταίους μήνες. Η κοινωνική απόσταση, η μάσκα που πρέπει να γίνει απαραίτητα καθημερινό αξεσουάρ και η τήρηση των κανόνων υγιεινής. Γιατί τηρώντας τα μέτρα αντιμετωπίσαμε με επιτυχία την πανδημία μέχρι σήμερα και εφαρμόζοντας τα μέτρα θα συνεχίσουμε να βγαίνουμε νικητές», ανέφερε ο υφυπουργός, ο οποίος εν συνεχεία ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει παγκοσμίως κανένα πρωτόκολλο διαχείρισης που να αφορά τοπικά lockdown σε επίπεδο Δήμων.
Lockdown: Τελευταίο μέτρο αλλά το πιο αποτελεσματικό
Μπορεί λοιπόν η εικόνα με τις κορδέλες στα σύνορα ενός «κόκκινου» δήμου να είναι ένα ουτοπικό σενάριο, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως οι ειδικοί και η κυβέρνηση δεν έχουν άλλα όπλα στη φαρέτρα τους.
Σε κάθε περίπτωση όπως ανέφερε χτες ο κ. Μαγιορκίνης, η επιτροπή δεν έχει συζητήσει για lockdown στην παρούσα φάση.
«Λοιπόν, δεν έχει γίνει συζήτηση μεταξύ της Επιτροπής για το lockdown. Ωστόσο, όλοι γνωρίζουμε ποια είναι η αποτελεσματικότητά του. Να υπενθυμίσω ότι τα χαρακτηριστικά του πρώτου κύματος ήταν πολύ πιο ραγδαία εξάπλωση, και το τόνισα και τώρα, ότι το πρώτο κύμα ήρθε με μία ραγδαία εξάπλωση όπου όλες τις χώρες, όχι μόνο εμάς, μας έπιασε, να το πω έτσι, με μία εξάπλωση την οποία δεν την περιμέναμε», ανέφερε ο καθηγητής επαναλαμβάνοντας πως «ως τελευταίο, ύστατο μέτρο είναι το lockdown γιατί ξέρουμε ότι είχε αποτέλεσμα. Αλλά είναι το τελευταίο μέτρο το οποίο θα χρησιμοποιηθεί».
Τα μέτρα πριν από το lockdown – Σε ποια θα έχει σημάνει ήδη συναγερμός
Τα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι και προηγούνται του lockdown δεν είναι ούτε πολλά, ούτε λίγα.
Σε κάθε περίπτωση όμως δεν έχουν όλα τα παρακάτω μέτρα την ίδια βαρύτητα.
Κάποια θα μπορούσαν να ληφθούν προκειμένου να προστατέψουν πιο ευάλωτες ομάδες, κάποια ώστε να μειωθεί στο μέτρο του δυνατού ο συνωστισμός στους εξωτερικούς χώρους και κάποια όταν η κατάσταση πλέον φτάσει στα όρια του ανεξέλεγκτου.
Ειδικότερα οι περιορισμοί μετακινήσεων για τους άνω των 65 ετών είναι ένα μέτρο που εξετάζει η κυβέρνηση και οι ειδικοί μιας και πλέον το βάρος έχει πέσει ξανά στους ηλικιωμένους.
Το μέτρο αυτό μάλιστα είναι πολύ πιθανό να βρίσκεται από τα πρώτα που θα εξετάσουν οι ειδικοί σε περίπτωση που η επιδημιολογική εικόνα δεν καλυτερέψει από τα μέτρα που ελήφθησαν πρόσφατα.
Στη φαρέτρα των ειδικών δεν παύει να βρίσκεται η καθολική χρήση μάσκας, ωστόσο ένα τέτοιο μέτρο που θα προκαλέσει τόσο μεγάλη πόλωση θα είναι το τελευταίο σκαλοπάτι πριν από την έσχατη λύση ενός lockdown.
«Όλα τα μέτρα είναι κλιμακωτά. Το μέτρο που αφορά στην καθολική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, είναι ένα επόμενο βήμα από την φάση που βρισκόμαστε τώρα. Τα οποία μέτρα, κλιμακωτά φτάνουν στο τελευταίο μας μέτρο που είναι το lockdown, από το οποίο θεωρώ ότι είμαστε αρκετά μακριά», ανέφερε από την πλευρά του χτες ο κ. Χαρδαλιάς.
Και μπορεί το τοπικό lockdown σε μορφή δήμων να είναι ουτοπικό ως μέτρο, ωστόσο αυτό δεν βγάζει από το τραπέζι την έννοια του τοπικού lockdown ως περιφέρεια ή ακόμη και ως νομό.
Στην παρούσα φάση η δημιουργία της εφαρμογής (Αpp) με σκοπό την ενημέρωση συγκεκριμένων περιοχών θα μπορούσε να σημαίνει την προετοιμασία για τοπικά lockdown.
Βέβαια στην περίπτωση αυτή θα μπορούσαμε να μιλάμε για μία επί της ουσία light καραντίνα στην οποία θα επιχειρούνταν η οριοθέτηση επιβαρημένων επιδημιολογικά περιοχών και ο περιορισμός κυκλοφορίας ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων (μοντέλο Μαδρίτης).
Κρίσιμο το επόμενο δεκαήμερο
Την ίδια ώρα κρίσιμες θεωρούνται οι επόμενες μέρες , καθώς στο τέλος της επόμενης εβδομάδας, αναμένεται να φανεί η επίδραση των μέτρων που έχουν επιβληθεί στην Αττική.
Την ίδια ώρα οι θάνατοι από κορωνοϊό στην Ελλάδα κυμαίνονται σε επίπεδα πρώτου κύματος, ενώ τα νοσοκομεία της Αττικής βρίσκονται στα όρια της ασφυξίας με τα κρεβάτια στις μονάδες εντατικής θεραπείας να γεμίζουν το ένα μετά το άλλο.
«Μεγάλη πίεση στις ΜΕΘ»
Ο ίδιος σημείωσε ότι η χρήση της μάσκας μπορεί να μην είναι ευχάριστη αλλά είναι αναγκαία και ασφαλής ενώ ερωτηθείς για την πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας, ανέφερε: «στην Αττική υπάρχει μεγάλη πίεση στις ΜΕΘ. Τα κρεβάτια που ήταν καθορισμένα να δεχτούν ασθενείς Covid αρχίζουν να εξαντλούνται. Θα πρέπει να δημιουργηθούν νέα κρεβάτια και να γίνει μεγάλη προσπάθεια να μειωθούν οι άνθρωποι που χρειάζονται κρεβάτια ΜΕΘ».
Στάθηκε μάλιστα στο παράδειγμα της Θεσσαλονίκης όπου τα πιο αυστηρά μέτρα επιβλήθηκαν νωρίτερα και απέδωσαν. «Αυτή την στιγμή στο ΑΧΕΠΑ από τα 25 κρεβάτια για ασθενείς με Covid, είναι κατειλημμένα τα επτά ή τα οκτώ».
Αναφορικά με τα μέτρα στο Λεκανοπέδιο, υπογράμμισε: «η τήρηση των μέτρων βελτιώνει την κατάσταση, όχι απλά η λήψη. Και η λήψη βέβαια πρέπει να είναι έγκαιρη, αν είναι καθυστερημένη δεν έχει νόημα γι αυτό και είδατε τα δύο σετ μέτρων το ένα πολύ κοντά στο άλλο, χωρίς να περιμένουμε το δεκαπενθήμερο».
«Να εφαρμόσουμε με μεγάλη συνέπεια, συνείδηση και διάρκεια τα υπάρχοντα και αν χρειαστεί κάτι επιπλέον, θα γίνει», σημείωσε.
Ασφυκτιούν τα νοσοκομεία
Την ίδια ώρα τα νοσοκομεία της Αττικής βρίσκονται στα όρια της ασφυξίας με τα κρεβάτια στις μονάδες εντατικής θεραπείας να γεμίζουν το ένα μετά το άλλο.
Οι ασθενείς που εισάγονται στις Μονάδες Εντατικής αυξάνονται και σε είκοσι μόλις ημέρες οι διασωληνωμένοι διπλασιάστηκαν.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας από τα 107 κρεβάτια εντατικής θεραπείας για κορωνοϊό στην Αττική τα 62 είναι κατειλημμένα. Το πρωί άλλες 14 κλίνες ΜΕΘ διατέθηκαν για covid περιστατικά. Στον Ευαγγελισμό 24 άτομα νοσηλεύονται στην εντατική και νέα κρεβάτια προστίθενται καθημερινά.
Στο Σωτηρία 27 άτομα δίνουν μάχη για τη ζωή τους στην εντατική. Στον Ευαγγελισμό σε κάθε εφημερία άτομα με ύποπτα συμπτώματα συνωστίζονται για μια θέση στα εξωτερικά ιατρεία μαζί με άλλους ασθενείς. Ο κ. Γιάννης περίμενε επί 1,5 ώρα στην ουρά έξω από το νοσοκομεία με πυρετό, ανάμεσα σε ανυποψίαστους ασθενείς.
Παρά ο γεγονός ότι τα νοσοκομεία βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού, στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας δεν υπάρχει κανένας διαχωρισμός ασθενών, με τον κίνδυνο της διασποράς να είναι μεγάλος.
Οι εργαζόμενοι στον Ευαγγελισμό ζητούν να γίνουν προσλήψεις για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Την ίδια στιγμή οι υγειονομικοί στο κρατικό της Νίκαιας, με ανακοίνωση τους έκαναν γνωστό ότι στο εξής δεν θα δέχονται ασθενείς με κορωνοϊό, καθώς οι ελλείψεις είναι πολλές και ο κίνδυνος διασποράς μέσα στο νοσοκομείο, ορατός.
Η πνευμονολόγος Μίνα Γκάγκα αποκάλυψε στο MEGA ότι έχει απομείνει μόνο ένα κρεβάτι εντατικής στο Σωτηρία, το μεγαλύτερο Νοσοκομείο αναφοράς. «Τις τελευταίες ημέρες καθημερινά είχαμε από 7-8 εισαγωγές, μόνο εμείς. Η μονάδα η δεύτερη που άνοιξε την Τετάρτη, την Παρασκευή είχε γεμίσει.»
«Τρομάζουμε. Οι μονάδες μας έχουν γεμίσει και οι δύο, απομένουν ελεύθερα ένα κρεβάτι μονάδας ΜΕΘ και ένα κρεβάτι ΜΑΦ και έχουμε περίπου 90 αρρώστους σε κοινές κλίνες. Η αύξηση είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι πριν από δύο εβδομάδες ή τον Αύγουστο» δήλωσε η Mίνα Γκάγκα, λοιμωξιολόγος, συντονίστρια διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείου «Σωτηρία».
Την αύξηση αυτή την απέδωσε στον ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό των ατόμων που μολύνονται από τον ιό. «Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των κρουσμάτων, τόσο μεγαλύτερος θα είναι και ο αριθμός των κρουσμάτων που θα χρειάζονται νοσηλεία ή διασωλήνωση». «Το σύστημα υγείας πιέζεται» είπε η κ. Γκάγκα.
Σχετικά με το εύρος των ηλικιών των νοσηλευομένων, είπε πως υπάρχουν κάποιοι ασθενείς στις ηλικίες 20-40, αλλά και ηλικιωμένοι έως και 91 ετών. Επίσης υπάρχουν μετανάστες, που δεν αποτελούν πάντως την πλειονότητα των αρρώστων. Ανέφερε ενδεικτικά ότι η μία μονάδα έχει οκτώ Έλληνες και δύο αλλοδαπούς. Πολλοί από τους αρρώστους που νοσηλεύονται μάλιστα, ήταν από εκείνους που δεν… πίστευαν στην ύπαρξη του ιού.