ΕΛΛAΔΑ

Τα λόγια του Ρούσβελτ που επικαλέστηκε ο Κ. Μητσοτάκης στο διάγγελμά του

Επρόκειτο για ομιλία του Αμερικανού προέδρου που εκφωνήθηκε το 1910 στη Γαλλία ενώπιον χιλιάδων ακροατών και αφορούσε την κυνικότητα των ανθρώπων

No profile pic

Με τα λόγια του 26ου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Θεόδωρου Ρούσβελτ έκλεισε τις σημερινές ανακοινώσεις περί καθολικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας λόγω κορωνοϊού ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το Μέγαρο Μαξίμου. Όπως είπε χαρακτηριστικά, "κλείνω με τα λόγια του Αμερικάνου προέδρου Θεόδωρου Ρούσβελτ, που ταιριάζουν, νομίζω, σε αυτούς που ήδη μάχονται εναντίον της απειλής και θα κληθούν να κάνουν πολύ περισσότερα στις επόμενες μέρες: «Ο έπαινος ανήκει στον άνθρωπο που είναι πραγματικά στην αρένα, με πρόσωπο γεμάτο ιδρώτα και αίμα. Που έχει, όμως, ενθουσιασμό και αφοσίωση. Γιατί ξοδεύει τον εαυτό του σε ένα άξιο σκοπό»"

Τη συγκεκριμένη φράση ο Ρούσβελτ την ανέφερε στο Παρίσι την 23η Απριλίου 1910, κατά τη διάρκεια περιοδείας του στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αφρική. Είναι απόσπασμα από τον λόγο του με τίτλο "Ο πολίτης στη Δημοκρατία" (γνωστός και ως "Ο άνθρωπος στην αρένα" και εκφωνήθηκε στο πανεπιστήμιο της Σορβόννης ενώπιον ενός κοινού που περιελάμβανε υπουργούς, στρατηγούς, ναυάρχους και 2.000 άτομα που διέθεταν το σχετικό εισιτήριο. Υπάρχει μάλιστα σχετικό λήμμα γι' αυτή την ομιλία στην αγγλική έκδοση της Wikipedia.

Ο Ρούσβελτ επιτέθηκε σε όσους κυνικά περιφρονούν τους ανθρώπους που προσπαθούν να φτιάξουν έναν καλύτερο κόσμο για όλους. «Ο πιο φτωχός τρόπος να αντιμετωπίζεις τη ζωή είναι με χλευασμό. Μια κυνική συνήθεια σκέψης και λόγου, μια ετοιμότητα να κριτικάρεις τη δουλειά την οποία ο κριτικός δεν θα έκανε ποτέ ο ίδιος, μια επιφυλακτικότητα ο οποία δεν συνδέεται με την πραγματικότητα της ζωής- όλα αυτά είναι σημάδια όχι ανωτερότητας, αλλά αδυναμίας» έλεγε τότε. Μάλιστα όλο το κείμενο της ομιλίας είχε γίνει ένθετο σε εφημερίδες της εποχής και βιβλίο τσέπης που μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες. Φράσεις από τον συγκεκριμένο λόγο είχε χρησιμοποιήσει πολλά χρόνια αργότερα και ο Αμερικανός πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον τόσο το 1968 όσο και το 1974 που παραιτήθηκε.

Πηγή:newsbeast.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση