ΣΥΡΙΖΑ: Πιθανή εσωκομματική σύγκρουση στη συνεδρίαση της Κ.Ε - Δύσκολη εξίσωση η υπόθεση Σπίρτζη

Newsroom
Newsroom

Το πειθαρχικό καλεί για τρίτη φορά τον Χρ. Σπιρτζη, casus belli η πιθανή διαγραφή του

Σειρά αλλαγών για τον ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ των οποίων και το όνομα, δρομολογεί ο Στέφανος Κασσελάκης στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προτείνει το «Συνασπισμός της σύγχρονης Αριστεράς» και αλλαγές στο καταστατικό ανατρέποντας όλες τις υφιστάμενες δομές του κόμματος. Οι προτάσεις προκάλεσαν νέο πιο άγριο γύρο αντιδράσεων, στο ήδη εκρηκτικό κλίμα μέσα στο κόμμα. 

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφος του ΕΡΤΝews, Γιώργος Παντελάκης, ουδείς μπορεί να αποκλείσει με βάση τις εξελίξεις των τελευταίων 24ωρων και τις εξελίξεις με τις προτάσεις για τη δομή και λειτουργία που έχει καταθέσει ο Στέφανος Κασσελάκης, οι οποίες παρεμπιπτόντως αναμένουμε να δούμε αν θα κατατεθούν όπως έχουν δει το φως της δημοσιότητας και στην επιτροπή καταστατικού, ουδείς λοιπόν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο η εσωκομματική σύγκρουση να αρχίσει από αύριο, στην Π.Γ, δύο 24ωρα νωρίτερα, δηλαδή  από την κρισιμότατη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής.

Δεν αποκλείεται λοιπόν να δούμε μεγάλες αντιδράσεις αύριο στη συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας από την πλευρά των μελών που  ανήκουν στους 87. Επίσης δεν μπορεί κανένας να αποκλείσει το ενδεχόμενο να υπάρξει μία τοποθέτηση του προέδρου η οποία θα αλλάξει εντελώς τα δεδομένα που έχουμε ως τώρα υπ’ όψιν.

Εφόσον τα πράγματα εξελιχθούν πάντως όπως έχουν προαναγγελθεί έως τώρα, στη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής είναι απολύτως ανοιχτό το ενδεχόμενο για μία ίσως και δύο προτάσεις μομφής κατά του προέδρου οι οποίες ακόμα και εάν θα αναπτύσσονται με διαφορετικό σκεπτικό θα καταλήγουν στην αμφισβήτησή του και στο αίτημα για αλλαγή ηγεσίας. 

Ακόμα και τώρα πάντως παρότι θεωρούνται πάρα πολύ πιθανά ενδεχόμενα, δεν είναι απολύτως βέβαιο ότι υπάρξει πρόταση από την πλευρά των 87 ή και του Παύλου Πολάκη.

Στην περίπτωση που θα κατατεθεί πρόταση μορφής πάντως προβλέπεται ψηφοφορία και ανοίγει ο δρόμος για διαρκές συνέδριο που θα κρίνει τη διαδικασία και τις υποψηφιότητες. Δεν θεωρείται πάντως απίθανο ακόμα και χωρίς ψηφοφορία ο πρόεδρος να δείξει το δρόμο του διαρκούς συνεδρίου που θα αποφασίσει για τη διαδικασία.

 

Όπως σχολιάζει ο δημοσιογράφος του ΕΡΤΝews, Γιάννης Φασουλάς, όλα τα σενάρια αυτή την ώρα είναι πάνω στο τραπέζι σε ότι αφορά το μέλλον και την πορεία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με το βλέμμα στραμμένο στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το Σαββατοκύριακο.

Ο κ. Κασελάκης λέει ότι «όποιος έχει να πει κάτι, ας το πει θεσμικά και έτσι θα αντιμετωπιστεί». Ταυτόχρονα υπογραμμίζει ότι «έχω τριετή εντολή, έχω εκλεγεί από τη βάση, προκειμένου να εφαρμόσω το πρόγραμμα το οποίο έχω πει και τις αλλαγές τις οποίες έχω εξαγγείλει».

Ο στόχος του κ. Κασελάκης είναι να ξεπεράσει το σκόπελο της Κεντρικής Επιτροπής και να προχωρήσει στο επόμενο βήμα που είναι το καταστατικό συνέδριο του κόμματος, κάνοντας πράξη αυτά τα οποία εισηγήθηκε χθες (03/09).

Στην προηγούμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, ο κ. Κασελάκης είχε καταθέσει κάποιες ιδέες, ενώ αυτή τη φορά έχουμε εισηγήσεις.

Οι προτάσεις αυτές θα παρουσιαστούν εκ νέου στην Κεντρική Επιτροπή, εκεί θα συζητηθούν και εκεί θα αποφασίσουν το καταστατικό συνέδριο αν θα περάσουν ή όχι, καθώς όλο αυτό το πλαίσιο, το οποίο έχει παρουσιάσει ο κ. Κασελάκης, είναι αλήθεια ότι ανοίγει ένα νέο κύκλο αντιπαράθεσης στον ΣΥΡΙΖΑ.

Θα εξαρτηθεί αν θα περάσουν μέσα από τις διαδικασίες της διαβούλευσης και βέβαια, μέσα από το καταστατικό συνέδριο του Οκτωβρίου.

Οι «87» και όχι μόνο, μιλούν για προσωποπαγές κόμμα, ενώ άλλα στελέχη υπογραμμίζουν τον κίνδυνο ρευστοποίησης του κόμματος σε ένα κόμμα με δομές, όπως λένε, που δεν θα έχουν λογοδοσία, από το οποίο θα απουσιάζει κάθε διαφορετική άποψη και δημοκρατικός έλεγχος, όπως υποστηρίζουν.

Δύσκολη εξίσωση και η υπόθεση Σπίρτζη για το κόμμα καθώς αποτελεί casus belli για τους «87» αν τεθεί θέμα διαγραφής του.

Η Επιτροπή Δεοντολογίας δεν κατέληξε χθες (03/09) και αποφάσισε να συνεδριάσει εκ νέου αύριο. Να καλέσει λοιπόν την Τρίτη, για τρίτη συνεχόμενη φορά τον πρώην υπουργό, να καταθέσει εκεί τις απόψεις του.

Στην επιστολή την οποία του έχει στείλει, λέει ότι αν δεν παρουσιαστεί θα ληφθεί τελική απόφαση από το Πειθαρχικό. Αναμένουμε ποια θα είναι αυτή η τελική απόφαση και ποια θα είναι η εισήγηση που θα κάνει το πειθαρχικό, γιατί περί εισηγήσεως θα πρόκειται προς την Κεντρική Επιτροπή, αλλά αποτελεί ένα θέμα casus belli για τους «87», εφόσον η εισήγηση από την πλευρά του Πειθαρχικού προς την Κεντρική Επιτροπή θα είναι οριστική διαγραφή ή διαγραφή για κάποιους μήνες, αναστολής ιδιότητας για τον πρώην υπουργό.

Λίγα 24ωρα πριν από την καθοριστική για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ συνεδρίαση της Κ.Ε. του ο Στέφανος Κασσελάκης εισηγήθηκε σαρωτικές αλλαγές στο καταστατικό ενόψει και του συνεδρίου τον Οκτώβριο.

Συγκεκριμένα:

  • Συνασπισμός Σύγχρονης Αριστεράς είναι το όνομα που προτείνει ο κ. Κασσελάκης για να αντικαταστήσει τον ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ.
  • Οι βουλευτές δεν θα συμμετάσχουν στα κομματικά όργανα.
  • Όριο 3 συνεχόμενες θητείες στην ίδια εκλογική περιφέρεια.
  • Τα μέλη θα αποφασίζουν για κορυφαία θέματα (κομματική γραμμή, ψηφοδέλτια).
  • Βουλευτές και Ευρωβουλευτές θα συμμετέχουν στο Εθνικό Συμβούλιο.
  • Ο πρόεδρος του κόμματος θα επιλέγει το 1/3 των βουλευτών και των ευρωβουλευτών και το ψηφοδέλτιο Επικρατείας

«Ο καθένας μέσα στα όργανα μπορεί καταστατικά να προχωρήσει σε ό,τι θεωρεί δόκιμο. Έχω τριετή θητεία. Πιστεύω ότι έχω την εντολή της βάσης να προχωρήσω στις ριζικές αλλαγές που χρειάζεται το κόμμα[…] Και προφανώς όταν υπάρχουν αλλαγές, υπάρχουν και τριβές. Είναι απολύτως θεμιτό» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς εκτιμά ότι υπάρχει έδαφος για συνεννόηση: « Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κατά την ταυτότητά του και την ιδρυτική του διακήρυξη το κόμμα της σύγχρονης Αριστεράς. Έχουμε δει και άλλες απόπειρες αλλαγών ονομάτων, οι οποίες δεν συνοδεύονταν από αλλαγές ουσίας και έπεσαν στο κενό».

Ο Σωκράτης Φάμελλος μιλώντας στο EΡΤΝews, υπογράμμισε τον κίνδυνο ρευστοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως είπε «υπάρχει θέμα στη λειτουργία των οργάνων. Υπάρχει υποτίμηση της λειτουργίας των οργάνων[…] υπάρχει και οργανωτική αποδυνάμωση του ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή υπάρχει η απογοήτευση των μελών μας και των στελεχών μας και υπάρχει και μια απογοήτευση, ας πούμε των ψηφοφόρων που φαίνεται. Αλλά δεν είναι μόνο οι δημοσκοπήσεις που δίνουν τα στοιχεία αυτά. Και υπάρχει και ένας κίνδυνος αλλοίωσης του χαρακτήρα του ΣΥΡΙΖΑ».

Η Όλγα Γεροβασίλη εκτίμησε ότι το κόμμα διαρκώς συρρικνώνεται με ευθύνη του προέδρου και της ηγετικής ομάδας. «Ο ίδιος ο πρόεδρος θα έπρεπε να δώσει τη λύση σήμερα και να θέσει τον εαυτό του στην κρίση των μελών» υπογράμμισε.

Βολές για τις προτεινόμενες αλλαγές κι από τον Παύλο Πολάκη. Σε ανάρτησή του ανέφερε «επιτέλους σταματήστε την ανούσια αντιπαράθεση!!! Δεν έχει το όνομα τη χάρη, το ξεκάθαρο πρόγραμμα την έχει!! Οι οργανωτικές αλλαγές εξυπηρετούν την υλοποίηση του πολιτικού σχεδίου αλλαγής που επαγγέλλεσαι! Όχι τον έλεγχο του μηχανισμού που θες να επιβάλλεις!».

Στο μεταξύ το Πειθαρχικό Συμβούλιο μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση, καλεί για τρίτη φορά το Χρήστο Σπίρτζη να παραστεί στη συνεδρίαση της Πέμπτη και να καταθέσει τις θέσεις του.

«Θέλουμε μα πιστεύουμε ότι αυτή τη φορά θα ανταποκριθείς στην πρόσκληση της Επιτροπής Δεοντολογίας. Η ευθύνη σου ανήκει στο ακέραιο. Σε κάθε περίπτωση η Επιτροπή Δεοντολογίας θα λάβει την τελική της απόφαση αφού εξετάσει όλα τα δεδομένα» αναφέρεται σχετικά.

Σε μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι ο Στέφανος Κασσελάκης αποφάσισε την επιστροφή Πολάκη στην ΚΟ με το Χανιώτη βουλευτή να επιμένει στις θέσεις του περί αλλαγών στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ

«Δεν είμαι κανένα παιδάκι να με διαγράφουν χωρίς ενημέρωση και να με επανεντάσουν με μία ενημέρωση από το Νίκο τον Παππά ένα λεπτό πριν» δήλωσε ο κ. Πολάκης.

Οχτώ στελέχη- συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν μετάθεση των εργασιών για να πάρουν μέρος στις διαδηλώσεις στη ΔΕΘ. Διαφορετικά δεν θα παραστούν στις εργασίες της ΚΕ.

Πηγή: ertnews.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ