ΣΥΡΙΖΑ: Εκλογές ζητούν από τον Στ. Κασσελάκη οι «87» και ο Π. Πολάκης

Newsroom
Newsroom

«Ανοιχτή» μια πρόταση μομφής

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, με τον Παύλο Πολάκη να ζητά στην Πολιτική Γραμματεία που συνεδρίασε την Πέμπτη, άμεση προσφυγή στις κάλπες για εκλογή νέου αρχηγού. Η συνεδρίαση έγινε με φόντο τις καταστατικές αλλαγές που έχει προτείνει ο Στέφανος Κασσελάκης.

Πιο αναλυτικά, ο Π. Πολάκης φέρεται να είπε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ: «Πρέπει να υπάρξει πολιτική συμφωνία για να πάμε σε εκλογές αρχηγού. Αν δεν καταφέρουμε κάτι τέτοιο, υπάρχει και ο άλλος δρόμος που γνωρίζετε, στην Κεντρική Επιτροπή».

Ολγα Γεροβασίλη και Θανάσης Θεοχαρόπουλος, οι τοποθετήσεις των οποίων προηγήθηκαν του Παύλου Πολάκη, σημείωσαν πως «δεν υπάρχουν αδιέξοδα», ζητώντας επίσης εκλογές.

Το κίνδυνο ρευστοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ο Στ. Κασσελάκης, απαντώντας στους επικριτές του, κατά το κλείσιμο της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας. Αντίθετος με εσωκομματικές εκλογές εμφανίστηκε ο Νίκος Παπάς, τονίζοντας ότι δεν βλέπει με θετικό μάτι ενδεχόμενη μομφή.

«Ήμουν έντιμος και ειλικρινής απέναντι σε όλες και όλους», φέρεται να είπε στην αρχή της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες ο Στέφανος Κασσελάκης φέρεται να είπε ότι «έναν χρόνο που βρίσκεται στη θέση του προέδρου θεωρεί ότι έναν ειλικρινής και έντιμος προς όλες και όλους». Σε αυτό το σημείο εξήγησε ειδικότερα, ότι ήταν έντιμος και απέναντι σε εκείνους που αποχώρησαν από το κόμμα, «προς τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, το Νίκο Φίλη, τον Πάνο Σκουρλέτη, τον Αλέξη Χαρίτση, ακόμη και προς την Έφη Αχτσιόγλου στην οποία πρότεινε να αναλάβει όποια θέση επιθυμούσε, με στόχο για να πάει το κόμμα μπροστά».

Συνεχίζοντας, πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, φέρεται να είπε ότι «ήταν έντιμος και απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα».

Οι “87” ζητούν κάλπη χωρίς να έχουν ξεκαθαρίσει αν οι ίδιοι θα καταθέσουν μομφής ή θα συνταχθούν με άλλη πρόταση μομφής που ίσως θα κατατεθεί, κοιτώντας προφανώς προς την πλευρά Πολάκη.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται στο πώς θα διαμορφωθεί η εισηγητική ομιλία του προέδρου με βάση τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί, το αν θα κατατεθεί πρόθεση μορφής και πώς θα απαντήσει άμεσα σε αυτή η πλευρά του Στ. Κασσελάκη.

Εάν γίνει πρόταση μορφής η διαδικασία προβλέπει ψηφοφορία και εάν γίνει δεκτή ανοίγει ο δρόμος για διεξαγωγή διαρκούς συνεδρίου για τη διαδικασία και τις υποψηφιότητες. 

Ακόμα πάντως και αν δεν γίνει δεκτή, ή εστω πριν να γίνει οποιαδήποτε σχετικη ψηφοφορία, ουδείς μπορεί να αποκλείσει πρωτοβουλία του προέδρου με την οποία θα πρότεινε συνεδριακή διαδικασία για να αποφασιστεί το ενδεχόμενο η όχι να στηθεί κάλπη για τη ηγεσία. Ίσως σε αυτή τη διαδικασία να έμπαιναν στην κρίση των συνέδρων και οι προωθούμενες καταστατικές αλλαγές. Με αυτό τον τρόπο θα μπορούσε να ξεπεράσει και τον σκόπελο του να χαθεί το «τρένο» του καταστατικού συνεδρίου, καθώς επιδιώκει να περάσουν μεγάλες καταστατικές αλλαγές. 

Το ζήτημα βεβαίως είναι πώς θα διαμορφωθούν οι συσχετισμοί δυνάμεων συμμαχιών στην κεντρική επιτροπή. 

Σημαντική εξέλιξη αναμένεται σε λίγες ώρες όταν θα γίνει η γνωστή η εισήγηση της επιτροπής δεοντολογίας προς την κεντρική επιτροπή για τον Χρήστο Σπίρτζη. Δεν υπάρχει κάποια πληροφορία οτι εκείνος διαφοροποίησε τη στάση του και θα παραστεί για να δώσει διευκρινίσεις στη συνεδρίαση. Η απόφαση της επιτροπής δεοντολογίας η οποία αναμένεται, εάν είναι ιδιαίτερα αρνητική για το Χρήστος Σπίρτζη, θα επιβαρύνει την ηδη πολύ τεταμένη ατμόσφαιρα στο εσωτερικό του κόμματος.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ