Ξυλοδαρμός Ρέθυμνο: πώς μία διάταξη τύλιξε σε μία «κόλλα χαρτί» τους τέσσερις νεαρούς

Newsroom
Newsroom

Ο γνωστός ποινικολόγος, Διονύσης Βέρρας εξηγεί στο Cretalive τι ακριβώς ισχύει

Πλήρης αιφνιδιασμός περίμενε τους τέσσερις εμπλεκόμενους νεαρούς κρητικούς στην υπόθεση του ξυλοδαρμού του 26χρονου Γάλλου τουρίστα, στο Ρέθυμνο, ως προς την ποινική τους μεταχείριση. Ενώ σε βάρος τους είχε ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος για επικίνδυνες σωματικές βλάβες και παραπέμφθηκαν να δικαστούν την Τετάρτη ενώπιον του Αυτόφωρου Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Ρεθύμνου, τελικά  βρέθηκαν και οι τέσσερις, με «fast track» διαδικασίες αντιμέτωποι με την κακουργηματική κατηγορία της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης, η υπόθεση τους θα εκδικαστεί σε Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο, ενώ οι δύο εκ των τεσσάρων (τα δύο αδέρφια) κρίθηκαν και προσωρινά κρατούμενοι!

Δεν είναι λίγοι εκείνοι, ακόμα και νομικοί, που διερωτώνται πώς έγινε αυτό, χωρίς καν να διαταχθεί, όπως συνέβαινε παλαιότερα, κύρια ανάκριση για την ποινική μεταχείριση των κατηγορουμένων. Το Cretalive.gr ζήτησε από τον γνωστό ποινικολόγο κ. Διονύση Βέρρα να μας εξηγήσει τι ακριβώς προβλέπεται και είχαμε αυτήν την εξέλιξη με τους τέσσερις νεαρούς κατηγορούμενους. Εν προκειμένω, όπως υπογραμμίζει, αν και το Μονομελές δικαστήριο έκρινε εαυτό αναρμόδιο λόγω κακουργήματος και παρέπεμψε την υπόθεση σε ΜΟΔ, παρακάμφθηκε ο εισαγγελέας ως προς την διενέργεια της κύριας ανάκρισης καθώς η διαπίστωση του κακουργήματος προέκυψε με το πέρας της αποδεικτικής διαδικασίας και όχι στην έναρξη της. Αυτό το είναι το κομβικό σημείο της όλης διαδικασίας και σε αυτήν την περίπτωση υπάρχει ειδική πρόβλεψη από το νόμο.  Η απόφαση του δικαστηρίου έχει χαρακτήρα βουλεύματος, ενώ ταυτόχρονα έχει τις εξουσίες ενός Δικαστικού Συμβουλίου.

Ας δούμε όμως τι ακριβώς δήλωσε ο κ. Βέρρας επί του θέματος:

«Όταν μία υπόθεση εισάγεται σε ένα δικαστήριο, το δικαστήριο είναι υποχρεωμένο να εξετάσει την αρμοδιότητα του σε κάθε στάδιο της διαδικασίας μέχρι και το πέρας αυτής.

Αν το δικαστήριο κρίνει εαυτόν αναρμόδιο για να δικάσει την υπόθεση, την παραπέμπει στο αρμόδιο δικαστήριο.

Αν όμως η αναρμοδιότητα του δικαστηρίου προκύψει από την αποδεικτική διαδικασία, προκύψει δηλαδή ότι η πράξη φέρει τα χαρακτηριστικά κακουργήματος και όχι πλημμελήματος, τότε το δικαστήριο, εν προκειμένω  το Μονομελές, τι κάνει;

Δεν στέλνει την υπόθεση στον Εισαγγελέα, όπως θα έκανε σε αντίστοιχη περίπτωση που θα διαπίστωνε ότι είναι κακούργημα, αλλά επειδή αυτό προέκυψε μέσα από την ίδια την αποδεικτική διαδικασία, έχει ειδική πρόβλεψη ο νόμος και την στέλνει απευθείας στο αρμόδιο δικαστήριο, δηλαδή στο ΜΟΔ, που είναι αρμόδιο για την κακουργηματική πράξη της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης.

Ουσιαστικά η απόφαση του δικαστηρίου έχει χαρακτήρα βουλεύματος, ταυτόχρονα έχει τις ίδιες εξουσίες που έχει το Συμβούλιο όταν παραπέμπει την υπόθεση στο αρμόδιο δικαστήριο. Μπορεί δηλαδή να αντικαταστήσει την προσωρινή κράτηση αν είναι κρατούμενος και να του βάλει περιοριστικούς όρους, αν δεν έχει, να του επιβάλλει περιοριστικούς όρους ή ακόμα και προσωρινή κράτηση".

Ως προς τη διαδικασία που ακολουθείται δικονομικά ο κ. Βέρρας εξηγεί περαιτέρω: "Επειδή όμως έχει την ιδιαιτερότητα ότι αυτή η διαπίστωση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου προέκυψε μετά από το πέρας της αποδεικτικής διαδικασίας -έχει σημασία αυτό γιατί αν είχε γίνει στην έναρξη της διαδικασίας, θα έπρεπε να την στείλει στον Εισαγγελέα- επειδή όμως προέκυψε μετά το πέρας, έχουμε δηλαδή αποδεικτικό υλικό, τότε το δικαστήριο παρακάμπτει τον Εισαγγελέα σε αυτήν την περίπτωση, δεν χρειάζεται δηλαδή να πάμε σε Εισαγγελέα και τακτική ανάκριση διότι έχουμε ήδη αποδεικτικό υλικό και στέλνουμε απευθείας στο ΜΟΔ, κάνοντας χρήση και του 315, δηλαδή αν είναι ελεύθερος να του επιβάλλουμε περιοριστικούς όρους ή προσωρινή κράτηση κλπ

Έτσι ενήργησε εδώ το Μονομελές. Διαπίστωσε μετά το πέρας της αποδεικτικής διαδικασίας ότι οι σωματικές βλάβες δεν είναι πλημμελημματικού χαρακτήρα, δηλαδή επικίνδυνες, αλλά βαριά σκοπούμενες και ως εκ τούτου είναι αρμόδιο το ΜΟΔ που θα οριστεί από τον Εισαγγελέα Εφετών.

Είναι υποχρεωμένο το Μονομελές, με την παράγραφο 4 του άρθρου 120, να παραπέμψει την υπόθεση απευθείας στο ΜΟΔ και συγχρόνως να αποφασίσει για την προσωρινή κράτηση ή της επιβολής όρων".

Διαβάστε επίσης:

Δύο μέσα και δύο έξω για τον άγριο ξυλοδαρμό του τουρίστα στο Ρέθυμνο

Απολογούνται οι τέσσερις νεαροί για τον άγριο ξυλοδαρμό του τουρίστα στο Ρέθυμνο

Παραμένουν υπό κράτηση οι τέσσερις νεαροί για το αιματηρό επεισόδιο στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου

Βίντεο από τον άγριο ξυλοδαρμό τουρίστα στο Ρέθυμνο – Στον Εισαγγελέα οι τέσσερις

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ρέθυμνο 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ