ΕΛΛAΔΑ
Συντάξεις δικαστικών: Αλλάζει με νόμο ο υπολογισμός των αυξήσεων
Εξετάζονται νέοι συντελεστές για τους υπόλοιπους περίπου 4.000 που δεν έχουν προσφύγει – 500 έως 600 εκατ. ευρώ το κόστος για αναδρομικά σε όλους
Με διορθωτικές παρεμβάσεις στις αποδοχές των συνταξιούχων δικαστικών επιχειρεί η κυβέρνηση να προσπεράσει τον δημοσιονομικό «σκόπελο» της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου το οποίο έκρινε ότι οι συντάξεις των δικαστικών οφείλουν να επανέλθουν στα επίπεδα προ του 2012, καθώς οι μεταγενέστερες περικοπές τους δεν είναι σύμφωνες με το Σύνταγμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται στα σκαριά νομοθετική ρύθμιση η οποία προβλέπει επανυπολογισμό των συντάξεων των δικαστικών λειτουργών βάσει νέων συντελεστών που οδηγούν σε αύξηση των αποδοχών για τους περίπου 4.000 συνταξιούχους δικαστές. Οι αυξήσεις θα ενεργοποιηθούν μετά την ψήφιση της ρύθμισης, ενώ θα τεθεί φρένο στη λήψη αναδρομικών και η χορήγησή τους αναμένεται να περιοριστεί στους 450 δικαστές που έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη.
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης μετά την έκδοση της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου κατέστησε σαφές ότι δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η καταβολή αναδρομικών, αφήνοντας όμως να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν με νόμο διορθωτικές παρεμβάσεις στις εφεξής αποδοχές των συνταξιούχων δικαστικών.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, αν υπήρχε πλήρης ικανοποίηση των αιτημάτων των δικαστικών το ετήσιο δημοσιονομικό κόστος θα μπορούσε να ανέλθει σε 500 με 600 εκατ. ευρώ, ποσό που υπερβαίνει τις αντοχές του προϋπολογισμού.
Μάλιστα, όπως έχει δηλώσει ο Κωστής Χατζηδάκης, «με βάση την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, οι αυξήσεις που θα δίνονταν στους δικαστικούς θα ήταν της τάξεως του 50%!» και «οποιαδήποτε αύξηση εκτός ορίων, εμπροσθοβαρώς και με αναδρομικές καταβολές θα ήταν προκλητική για το σύνολο των συνταξιούχων».
Οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης για τις αποδοχές των συνταξιούχων δικαστικών αναμένεται να αποκαλυφθούν στη μεθεπόμενη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών να έχει ξεκαθαρίσει ότι «η πρόταση της κυβέρνησης σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να προχωρεί πέρα από τις προβλέψεις του Συμφώνου Σταθερότητας – που έχει ήδη κατατεθεί στις Βρυξέλλες – και φυσικά θα είναι σε αρμονία με παλαιότερες αποφάσεις τόσο του Συμβουλίου της Επικρατείας όσο και του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το θέμα των συντάξεων».
Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να υπάρξει μια συμβιβαστική και ισορροπημένη λύση που θα λαμβάνει υπόψη την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου, αλλά χωρίς να διακυβεύεται η δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας και η δημιουργία νέων ελλειμμάτων στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας.
Τι διεκδικούν
Υπενθυμίζεται ότι οι αποφάσεις της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου δίνουν τη δικονομική δυνατότητα στους περίπου 4.000 συνταξιούχους δικαστές, εισαγγελείς και μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, να διεκδικήσουν με αιτήσεις-καρμπόν την αναδρομική επιστροφή των συντάξεών τους στα επίπεδα του 2012, όπως έχουν κρίνει το Μισθοδικείο και η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου, μετά τη δικαίωση τριών δικαστών που είχαν προσφύγει στις αρχές του 2021 στο Ελεγκτικό Συνέδριο ζητώντας την υλοποίηση των αποφάσεων του Μισθοδικείου.
Με τις αποφάσεις του Μισθοδικείου, εκτός από τις μνημονιακές μειώσεις, ακυρώθηκαν ως αντισυνταγματικά ειδικά για τους δικαστές δύο από τα άρθρα του νόμου Κατρούγκαλου, το άρθρο 8 για τα ποσοστά αναπλήρωσης και το άρθρο 14 για τον επανυπολογισμό των συντάξεων και την προσωπική διαφορά.
Σε αυτή τη βάση, οι δικαστές διεκδικούν η σύνταξή τους να υπολογιστεί με τον τελευταίο μισθό του συνταξιούχου που είναι και υψηλός και όχι με τον μέσο μισθό από το 2002 και μετά όπως ισχύει σήμερα για το σύνολο των συνταξιούχων.
Παράλληλα διεκδικούν τα ποσοστά αναπλήρωσης για τον υπολογισμό των συντάξεών τους να είναι μεγαλύτερα από των υπόλοιπων συνταξιούχων. Δηλαδή οι συνταξιούχοι δικαστές απαιτούν αυξήσεις ύψους από 6.000 έως 30.000 ευρώ ετησίως.
Πηγή: Έντυπη έκδοση «Τα Νέα»