ΕΛΛAΔΑ

Στον «αέρα» το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων – Έκτακτη σύσκεψη λοιμωξιολόγων

Η αύξηση των κρουσμάτων δημιουργούν στους ειδικούς δεύτερες σκέψεις

No profile pic

Μπορεί επισήμως να έχει ανακοινωθεί ότι την 1η Φεβρουαρίου θα ανοίξουν τα σχολεία (και συγκεκριμένα τα Γυμνάσια και τα Λύκεια σε όλη τη χώρα) με εξαίρεση τα Λύκεια στις κόκκινες περιοχές, όμως  η πανδημία του κορωνοϊού δείχνει για άλλη μια φορά ότι όλα μπορεί να ανατραπούν και να αναβληθεί το... άνοιγμα

Η αύξηση των κρουσμάτων δημιουργεί στους ειδικούς δεύτερες σκέψεις για άνοιγμα των σχολείων την 1η Φεβρουαρίου, όπως έχει ανακοινωθεί, ενώ παράλληλα η παρουσία του μεταλλαγμένου στελέχους του κορωνοϊού θέτουν τη χώρα σε συναγερμό.

Οι επιστήμονες παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις και σήμερα θα τις συζητήσουν στην έκτακτη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί.

Από την πλευρά της πάντως η κυβέρνηση δεν θέλει σε καμία περίπτωση να πάρει πίσω τις ανακοινώσεις για άνοιγμα των γυμνασίων και των λυκείων και θα κληθεί να πάρει μια πολύ δύσκολη απόφαση, εφόσον οι λοιμωξιολόγοι της χώρας μας εισηγηθούν κάτι τέτοιο.

Προβληματισμός στους ειδικούς

Ειδικοί εκφράζουν πάντως φόβους ότι αν ανοίξουν και τα Γυμνάσια και τα Λύκεια ταυτόχρονα με το ανοικτό λιανεμπόριο, μπορεί να υπάρξει ανατροπή της συνολικής επιδημιολογικής εικόνας η οποία ούτως ή άλλως είναι επιβαρυμένη τις τελευταίες επτά ημέρες.

Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε και ο Χαράλαμπος Γώγος, ο οποίος, άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να αλλάξει η απόφαση για τα σχολεία.

«Θα δούμε τα δεδομένα την Παρασκευή τα δεδομένα και το ποσοστό της θετικότητας. Αν σε μία περιοχή υπάρχει μία τάση ανόδου των κρουσμάτων θα αντιμετωπίζεται διαφορετικά» είπε για να προσθέσει.

«Για τα γυμνάσια και τα λύκεια υπάρχει μία ειλημμένη απόφαση για το άνοιγμά τους τη Δευτέρα αλλά  δεν αποκλείεται να αλλάξει» τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας στον Ant1. 

Προβληματισμένη  για τα κρούσματα εμφανίστηκε και η καθηγήτρια Παθολογίας Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ, Ελένη Γιαμαρέλλου, η οποία μάλιστα τόνισε πως δεν αποκλείεται ο σχεδιασμός για Λύκεια και Γυμνάσια να αλλάξει.

«Ο σχεδιασμός για τα δημοτικά δεν θα αλλάξει. Τα γυμνάσια και τα λύκεια θα εξαρτηθούν από τα κρούσματα» σημείωσε η κυρία Γιαμαρέλλου, προσθέτοντας πως το ερώτημα παραμένει τι θα γίνει με το λιανεμπόριο και τους πολίτες που μετακινούνται στους δρόμους.

Το μεταλλαγμένα στελέχη θα κρίνουν το άνοιγμα των σχολείων

Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας. Σύμφωνα με τον κ. Αρκουμανέα, τα δεδομένα, σχετικά με την πανδημία, που θα μελετηθούν την Πέμπτη θα κρίνουν τα επόμενα βήματα της στρατηγικής.

Αναφερόμενος στα σχολεία, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ ανέφερε στην ΕΡΤ ότι «θα δούμε τα δεδομένα την Πέμπτη ώστε να δούμε και τα στοιχεία για τα μεταλλαγμένα στελέχη. Θα τα αξιολογήσουμε και δούμε τα επόμενα βήματα».

Σε ότι αφορά τη λειτουργία της αγοράς  εξήγησε ότι  «περιμένουμε μια αύξηση στη μεταδοτικότητα καθώς ανοίξαμε και τα καταστήματα. Εμείς καθημερινά βλέπουμε τα δεδομένα και εξετάζουμε πως μπορούμε να επέμβουμε άμεσα». 

Τι προβλέπει το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας

Την επιστροφή των μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης  από την 1η Φεβρουαρίου στα θρανία – πλην των μαθητών λυκείων στις κόκκινες περιοχές – είχε προαναγγείλει η κυβέρνηση την προηγούμενη Παρασκευή μετά τη σχετική εισήγηση των λοιμωξιολόγων.

Η επιστροφή των μαθητών των Γυμνασίων και των Λυκείων , σύμφωνα με τον σχεδιασμό και αν δεν αλλάξουν δραματικά τα επιδημιολογικά δεδομένα μέχρι την Παρασκευή, θα γίνει με την εφαρμογή όλων των μέτρων πρόληψης που περιλαμβάνονται στις σχετικές οδηγίες του ΕΟΔΥ και του Υπουργείου.

Τα μέτρα είναι:

– η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

– τα διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών.

– οι σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες,

-χρήση αντισηπτικών

-σχολικοί εορτασμοί με μέτρα

-δειγματοληπτικοί έλεγχοι από ΕΟΔΥ

Στις κόκκινες περιοχές δεν θα λειτουργήσουν τα Λύκεια και θα συνεχιστεί η εξ αποστάσεως εκπαίδευση ενώ κανονικά θα λειτουργήσουν στις ίδιες περιοχές τα λύκεια ειδικής αγωγής.

Όπως ανακοίνωσε η υπουργός οι άλλες εκπαιδευτικές δομές (όπως Πανεπιστήμια, Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης, φροντιστήρια, κέντρα ξένων γλωσσών, Κέντρα Δια Βίου Μάθησης) παραμένουν για την ώρα σε εξ αποστάσεως λειτουργία.

Επιπλέον, θα πραγματοποιούνται δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ, όπως και στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Για παράδειγμα μόλις αυτήν την εβδομάδα έγιναν δειγματοληπτικοί έλεγχοι στον Ασπρόπυργο, περιοχή με επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο, και δεν είχαμε ούτε ένα θετικό αποτέλεσμα.

Επίσης έχει δημιουργηθεί και λειτουργεί η ειδική πλατφόρμα edu.testing.gov.gr, μέσω της οποίας εκπαιδευτικοί και μαθητές άνω των 16 ετών μπορούν να αιτηθούν δωρεάν εξέταση για τον κοροναϊό.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση