ΕΛΛAΔΑ
Στην Ελλάδα φτάνει ο Μάικ Πομπέο
Θα βρεθεί στην Κρήτη και θα φιλοξενηθεί στο σπίτι του Κυριάκου Μητσοτάκη στα Χανιά.
SHARE:
Στην Ελλάδα φτάνει απόψε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο σε μια επίσκεψη που σηματοδοτεί την αναγνώριση της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο και υπογραμμίζει τη στρατηγική σχέση με τις ΗΠΑ.
«Η ανανέωση της κοινής δέσμευσης των ΗΠΑ και της Ελλάδας για την προώθηση της ασφάλειας, της ειρήνης και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο θα βρεθεί στο επίκεντρο της επικείμενης επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στην Ελλάδα», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την επίσκεψη, η οποία θα ξεκινήσει από τη Θεσσαλονίκη. Εκεί ο Αμερικανος υπουργός θα υπογράψει διμερή συμφωνία για την επιστήμη και την τεχνολογία και θα συμμετάσχει με εκπροσώπους του τομέα της ενέργειας σε μια συζήτηση που θα υπογραμμίσει, σύμφωνα με την αμερικανική πλευρά, τη σημασία ενεργειακής διαφοροποίησης και των έργων υποδομής που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα.
Μετά τη Θεσσαλονίκη, ο Αμερικανός υπουργός θα μεταβεί στην Κρήτη, όπου θα επισκεφθεί τη Ναυτική Βάση της Σούδας για να υπογραμμίσει την ισχυρή εταιρική σχέση ασφάλειας των ΗΠΑ με την Ελλάδα.
Στο σπίτι του πρωθυπουργού θα φιλοξενηθεί στα Χανιά
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα φιλοξενηθεί στο σπίτι του πρωθυπουργού στα Χανιά, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραθέσει δείπνο προς τιμήν του κ. Πομπέο το βράδυ της Δευτέρας, υπογραμμίζοντας τη στενή προσωπική τους σχέση.
Την Τρίτη θα επισκεφθούν τη Σούδα. Στις συνομιλίες των αντιπροσωπειών που θα ακολουθήσουν, θα λάβουν επίσης μέρος οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας Νίκος Δένδιας και Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Α/ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, πρέσβης Ελένη Σουρανή.
Ο πρωθυπουργός διατηρεί στενή προσωπική σχέση με τον κ. Πομπέο από πέρυσι τον Οκτώβριο, όταν είχε επισκεφθεί την Αθήνα και είχαν περάσει αρκετές ώρες μαζί πέραν του επίσημου προγράμματος. Έκτοτε μιλούν τακτικά και είχε συνομιλήσει μαζί του και κατά τις πρώτες μέρες της κρίση με το Oruc Reis, όταν είχε «κλειδώσει» εκτάκτως το ραντεβού του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια στη Βιέννη.