ΕΛΛAΔΑ
Στη Βουλή η πολιτική αντιπαράθεση για την πανδημία και την οικονομία
Η συζήτηση θα ξεκινήσει στις 11:00 το πρωί και θα αφορά την ανάγκη ενός αποτελεσματικού εθνικού σχεδίου αντιμετώπισης της πανδημίας και των επιπτώσεών της στην οικονομία
SHARE:
Στη Βουλή μεταφέρεται σήμερα η πολιτική αντιπαράθεση κυβέρνησης – Αντιπολίτευσης για την πανδημία του κορωνοϊού και τις επιπτώσεις της στην οικονομία, κατόπιν αιτήματος για τη διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης εκ μέρους της επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ, Φώφης Γεννηματά.
Η συζήτηση θα ξεκινήσει στις 11:00 το πρωί και θα αφορά την ανάγκη ενός αποτελεσματικού εθνικού σχεδίου αντιμετώπισης της πανδημίας και των επιπτώσεών της στην οικονομία.
Η διαδικασία ανοίγει με την πρωτολογία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος θα ενημερώσει την εθνική αντιπροσωπεία για όλες τις κρίσιμες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα.
Ο κ. Μητσοτάκης θα παρουσιάσει το σχέδιο για το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας, τα επόμενα βήματα για τους εμβολιασμούς και τους νέους υγειονομικούς κανόνες προστασίας και διεξαγωγής δωρεάν self test τονίζοντας παράλληλα ότι βασικό συστατικό για την επιτυχή μετάβαση αποτελεί η πιστή τήρηση των μέτρων αυτοπροστασίας από το σύνολο των πολιτών.
Παράλληλα, θα αναφερθεί και στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, τον οδικό χάρτη 170 μεγάλων έργων, επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων που θα κινητοποιήσει σχεδόν 60 δισ. ευρώ και φιλοδοξεί να δημιουργήσει 200.000 θέσεις εργασίας και να αυξήσει το ΑΕΠ κατά 7 μονάδες μέσα στην επόμενη 6ετία.
Τέλος, αναμένεται να παρουσιάσει τη νέα δράση στήριξης του κλάδου εστίασης που επλήγη ασύμμετρα από την πανδημία.
Ο κ. Μητσοτάκης έχει προαναγγείλει μέτρα στήριξης σε κλάδους που έχουν χτυπηθεί από την πανδημία όπως η εστίαση, η οποία θα λάβει ένα πακέτο ύψους 330 εκατ. ευρώ ώστε να κινηθούν οι επιχειρηματίες του κλάδου μόλις δοθεί το «ΟΚ» για να ανεβάσουν και πάλι τα ρολά.
Να τονιστεί πως μεσοβδόμαδα ο πρωθυπουργός παρουσίασε και το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, έναν οδικό χάρτη με 170 έργα, επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις. Όπως τόνισε, το Σχέδιο στηρίζεται σε 4 πυλώνες: την ψηφιακή μετάβαση του Κράτους και της Οικονομίας, την αύξηση της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής, την πράσινη Οικονομία και την εκτίναξη της παραγωγικής δραστηριότητας. Πρόκειται για ένα σχέδιο που καλύπτει όλη την Ελλάδα, αφορά σε κάθε Έλληνα και Ελληνίδα, και το οποίο φιλοδοξεί να δημιουργήσει 200.000 θέσεις εργασίας, αλλά και να αυξήσει το ΑΕΠ κατά 7 μονάδες την επόμενη 6ετία.
Από την άλλη πλευρά ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να συνεχίσει την κριτική στην κυβέρνηση για την διαχείριση της πανδημίας.
Κριτική στην κυβέρνηση για την διαχείριση του νέου κορωνοϊού αναμένεται να ασκήσει και ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος και ο γγ του ΜεΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης.