ΕΛΛAΔΑ
Σπ. Πρωτοψάλτης: Να ενσωματώσουμε στη λογική μας τη δια βίου μάθηση
«Θα πρέπει να ενσωματώσουμε στη λογική μας τη δια βίου μάθηση» τόνισε ο Διοικητής της ΔΥΠΑ, Σπύρος Πρωτοψάλτης κατά την τοποθέτησή του στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
Σύμφωνα με τον ίδιο όλοι θα πρέπει να αποκτούμε συνεχώς νέες δεξιότητες γιατί «πολύς κόσμος που αν δεν μάθει νέα πράγματα θα μείνει πίσω, θα μείνει εκτός αυτής της νέας οικονομίας».
Η Ευρώπη έχει θέσει στόχο μέχρι το 2030 το 60% των ενηλίκων, τουλάχιστον μια φορά το χρόνο, να συμμετέχει σε δράσεις κατάρτισης.
Από την πλευρά της η Ελλάδα «έχει εξασφαλίσει πάνω από 1 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για να δώσουμε νέες δεξιότητες σε 700 χιλιάδες Έλληνες» τόνισε και πρόσθεσε ότι «ήδη 270 χιλιάδες έχουν ολοκληρώσει προγράμματα και έχουν πιστοποιηθεί, αλλά αυτό δεν αρκεί από μόνο του».
Όπως ανέφερε ο κ. Πρωτοψάλτης οι επιχειρήσεις θα πρέπει να καταλάβουν ότι θα πρέπει να επενδύουν στο ανθρώπινο δυναμικό τους.
Τέλος, υπογράμμισε ότι οι εταιρίες να έρθουν στο κράτος και να του πουν τι θέλουν. «Να κάτσουν να συνεργαστούν και να πουν τι έχουμε να κάνουμε» είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να είναι διαδεδομένο, να μην είναι η εξαίρεση αλλά να είναι ο κανόνας.
«Όσο περνάνε τα χρόνια θέλουμε να δουλεύουμε λιγότερο και να πληρωνόμαστε περισσότερο. Αυτό είναι κάτι που μπορεί να μας βοηθήσει το ΑΙ να το πετύχουμε» δήλωσε ο Managing Director, SAP Hellas, Ανδρέας Ξηρόκωστας.
Μίλησε για κρίση ταλέντου στην αγορά εργασίας και σημείωσε ότι δεν έχει να κάνει μόνο με την ποσότητα των εργαζομένων αλλά με την ποιότητα. «Αυτό όμως δεν μπορεί να λυθεί μαγικά, είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να διαχειριστούμε» είπε.
Σημείωσε ότι θα πρέπει να ξεφύγουμε από κάποιες προκαταλήψεις του παρελθόντος και να μπορέσουμε να προσκαλέσουμε εργαζομένους που θέλουν να εργαστούν στη χώρα μας.
Τέλος, υπογράμμισε ότι οι εργαζόμενοι δεν θα πρέπει να φοβούνται την «τεχνίτη νοημοσύνης μη τους αντικαταστήσει αλλά τους ανθρώπους που ξέρουν να τη χειρίζονται».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Βασίλης Καφάτος, Partner - Growth Leader, Competence Center President, Deloitte, Greece ο οποίος σημείωσε ότι το ΑΙ αναμένεται να δημιουργήσει περαιτέρω ανάγκες τεχνικού προσωπικού, ενώ οι οριζόντιες δεξιότητες (ενσυναίσθηση κ.α.) θα παραμείνουν εξαιρετικά σημαντικές.
Ήδη όπως σημείωσε, βλέπουμε μεγαλύτερη ανάγκη στελεχών πληροφορικής προσθέτοντας ότι αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι «η τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να αλλάξει τον τρόπο που ζούμε, θα δημιουργήσει νέες προοπτικές και νέα επαγγέλματα».
Η τεχνητή νοημοσύνη σε μια μεγάλη επιχείρηση βελτιώνει την παραγωγικότητα αλλά δεν μπορεί να αντικαταστήσει τον άνθρωπο επισήμανε η Διευθύνων Σύμβουλος Teleperformance, Greece, Charlotte Foucteau συμπληρώνοντας ότι «απλά θα κάνει τη δουλειά του πιο εύκολη».
Τόνισε όμως, ότι στην «καρδιά» των εταιριών θα πρέπει να παραμείνει ο άνθρωπος».
Στην ανάγκη εκπαίδευσης του προσωπικού αλλά και στη δια βίου μάθηση στάθηκε ο Καθηγητής Καρδιολογίας και Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεράσιμος Σιάσος.
Όπως σημείωσε, η τεχνητή νοημοσύνη κατευθύνεται μέσω της τεχνολογίας και μέσω της ανθρώπινης νοημοσύνης.
Παράλληλα δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή από τη χώρα λείπουν 250 χιλιάδες καταρτισμένοι άνθρωποι που έφυγαν για το εξωτερικό τα προηγούμενα χρόνια και «αυτούς θα πρέπει να τους φέρουμε πίσω».
Μιλώντας για το ΑΙ στο χώρο της Ιατρικής πρόσθεσε ότι θα βοηθήσει αλλά ο «ανθρώπινος παράγοντας δεν μπορεί ποτέ να φύγει από την ιατρική».
«Είμαστε υπέρ του ΑΙ» δήλωσε ο Managing Director, DPort Services & PCDC S.A., Γιώργος Πέτσης σημειώνοντας ότι «θα βοηθήσει σε ζητήματα ασφαλείας και υγείας πρώτιστος».
Σύμφωνα με τον ίδιο είναι κάτι που θα βοηθήσει τους εργαζομένους στη δουλειά τους υπογραμμίζοντας την ανάγκη συνεχούς εκπαίδευσης των εργαζομένων.