ΕΛΛAΔΑ
Σκέψεις για νέο lockdown από τους επιστήμονες- διαψεύδει ο Θ. Πλεύρης
Για τα νέα μέτρα που τέθηκαν από χτες σε ισχύ, αλλά και την πολιτική κόντρα που ξέσπασε με την μη θέσπιση υποχρεωτικού rapid test στους ανεμβολίαστους πιστούς μίλησε ο υπουργός Υγείας.
SHARE:
Για την αύξηση των ραντεβού για εμβολιασμό, την πίεση των νοσοκομείων αλλά και την πολιτική κόντρα που έχει ξεσπάσει με τις εκκλησίες, μίλησε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.
Σχολιάζοντας την αύξηση των ραντεβού και πως δικαιολογείται αυτή, ο κ. Πλεύρης ανέφερε πως «τα ραντεβού από 5-7.000, διπλασιάστηκαν με πολίτες που έκλεισαν για την πρώτη δόση. Πιστεύω πως συνέβη αυτό για δύο λόγους. Τα μέτρα που αφορούν στους ανεμβολίαστους δημιουργούν μία δυσκολία ειδικά στις νεότερες γενιές. Ωστόσο υπάρχει και ένας φόβος όταν βλέπει ο πολίτης πως η κατάσταση είναι τόσο δύσκολη στις ΜΕΘ.
Σχετικά με την πορεία του εμβολιασμού στην Ελλάδα, ο κ. Πλεύρης παραδέχτηκε πως τα ποσοστά πρέπει να αυξηθούν.
«Στους μέσους όρους η χώρα μας δεν βρίσκεται στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Η Αθήνα είναι κοντά στον μέσο όρο, ωστόσο συνολικά είμαστε περίπου 8 μονάδες πιο κάτω και πρέπει να το αυξήσουμε».
Για τα νέα μέτρα που τέθηκαν από χτες σε ισχύ, αλλά και την πολιτική κόντρα που ξέσπασε με την μη θέσπιση υποχρεωτικού rapid test στους ανεμβολίαστους πιστούς, ο κ. Πλεύρης εξήγησε γιατί δεν επιβλήθηκε και στους ναούς το συγκεκριμένο μέτρο.
Γιατί δεν πήραμε επιπλέον μέτρα στις εκκλησίες
«Δεν υπάρχει λόγος να τιμωρηθεί το 73% που έχει εμβολιαστεί και δεν κινδυνεύει τόσο. Όσον αφορά τις εκκλησίες δεν καταλαβαίνω γιατί έχει γίνει τόσο μεγάλο θέμα πολιτικής αντιπαράθεσης . Όταν χρειάστηκε έκλεισαν οι εκκλησίες. Τώρα βάζουμε τεστ σε αυτούς που λειτουργούν. Στους πιστούς υπάρχουν τα μέτρα, δηλαδή οι μάσκες και οι αποστάσεις. Δεν μπαίνει το testing όπως δεν έχει μπει σε καμία χώρα γιατί η λατρεία θεωρείται ένα συνταγματικό δικαίωμα του καθενός», ανέφερε ο υπουργός Υγείας.
Για την πίεση στα νοσοκομεία και την αναζωπύρωση της πανδημίας, ο κ. Πλεύρης τόνισε πως δεν τίθεται θέμα lockdown.
Αν χρειαστεί για γίνει επίταξη ιδιωτών γιατρών
«Δεν υπάρχει σκέψη γενικού ή τοπικού lockdown. Το μοντέλο το οποίο ακολουθείται είναι πως συγκριτικά με πέρσι έχουμε το εμβόλιο και άρα μπορείς ο καθένας να προστεθεί. Υπάρχει πλήρης σχεδιασμός που υλοποιείται ώστε να έχουμε επιπλέον κρεβάτια. Δεν υπάρχει το προσωπικό, γιατί δεν υπάρχουν γιατροί γενικώς. Για τον λόγο αυτό είμαστε σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Αν δεν ανταποκριθούν οι ιδιώτες γιατροί πιθανόν να έχουμε επίταξη», τόνισε.
Τέλος για τα χάπια, επισήμανε πως «σχετικά με τα μονοκλωνικά αντισώματα ήδη έχουμε προχωρήσει όλες τις διαδικασίες ώστε να έρθει στην Ελλάδα τώρα που έχει εγκριθεί. Επίσης με την Merc είμαστε σε επικοινωνία για να προμηθευτούμε τα χάπια της εταιρίας».
Τι λένε οι επιστήμονες
Η καθηγήτρια επιδημιολογίας και προληπτικής ιατρικής στο ΕΚΠΑ, κ. Ψαλτοπούλου, έκανε σαφές σε όλους τους τόνους ότι η κατάσταση με την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρας μας παραμένει εξαιρετικά ανησυχητική.
«Τα δεδομένα που έχουμε τόσο από Αθήνα όσο και από Θεσσαλονίκη μέσα από τα λύματα δείχνουν ότι θα έχουμε περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων την επόμενη εβδομάδα» δήλωσε η ίδια , ενώ θεωρεί πως είμαστε κοντά τόσο στα 10.000 κρούσματα ημερησίως όσο και στους 100 θανάτους.
«Δεν μπορούμε ακόμα να ξέρουμε την αποτελεσματικότητα των μέτρων. Θα πρέπει να περίμενουμε τουλάχιστον 20 μέρες. Σε όλη την Ευρώπη γίνεται προσπάθεια να εφαρμοστούν μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και όλα τα υγειονομικα μέτρα αλλά βλέπουμε πως σε χώρες της Βαλτικής για παράδειγμα, αυτό δεν είναι αρκετό, οπότε οδηγούνται σε κάποιες μορφές lockdown» ξεκαθαρίζει η κ. Ψαλτοπούλου μιλώντας το πρωί της Κυριακής στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο».
Σύμφωνα με τον πολιτικό συντάκτη της εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ» Άρη Ραβανό, επικρατεί μεγάλη ανησυχία στο Μαξίμου για τη διαχείριση της κατάστασης, παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο για επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων, ενώ κατηγορηματικά δηλώνεται πως το ενδεχόμενο νέου lockdown δεν υπάρχει.
Με βάση τις πληροφορίες του, η κυβέρνηση αναμένει αύξηση των εμβολιασμών το ερχόμενο διάστημα και αν μειωθούν αρκετά οι ανεμβολίαστοι που είναι άνω των 60, τότε θα υπάρχει μια εξομάλυνση της κατάστασης. Σχέδιο για μεταφορά ασθενών επίσης, έχει εκπονηθεί και είναι έτοιμο να εφαρμοστεί όπου χρειαστεί.
«Έχουμε δύο παράλληλες επιδημίες, των ανεμβολίαστων και των πρώην εμβολιασμένων, όσων δηλαδή έχουν κάνει εμβόλιο πριν από 8 μήνες, οπότε και δεν έχουν πλέον αντισώματα», κρούει τον κώδωμα η καθηγήτρια.
Πίεση στα νοσοκομεία – Αναβολή χειρουργείων
«Στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης αναβάλονται ήδη τακτικά χειρουργεία και στην Αθήνα τώρα ξεκινά και εμφανίζεται το συγκεκριμένο φαινόμενο εξ αιτίας της πίεσης που δέχεται το ΕΣΥ» αναφέρει η κ. Ψαλτοπούλου και καταλήγει πως «ο εμβολιασμός είναι τόσο σημαντικός καθώς προστατεύει τόσο από την βαριά νόσηση άμεσα, όσο και από την περαιτέρω απιβάρυνση της υγείας του ασθενούς μελλοντικά».
«Τα φάρμακα τόσο της Merck, όσο και της Pfizer ακόμη και αν εγκριθούν μέσα στο 2022 θα χρησιμοποιηθούν μόνο ενδονοσοκομειακά και μόνο για συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών. Δεν ξέρουμε ακόμα αν θα επαρκούν» λέει η γιατρός σχετικά με τα νέα σκευάσματα που έρχονται στη δημοσιότητα. «Το παράδοξο είναι πως στους κύκλους των ανεμβολίαστων είναι πιο αποδεκτό το χάπι ως μορφή σε σχέση με το εμβόλιο».
Εφιαλτικά σενάρια
Ιδιαίτερα δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις των ειδικών για την πορεία της πανδημίας. Η αλλαγή του καιρού σε συνδιασμό με την ταχύτητα της εξάπλωσης του στελέχους Δέλτα αλλά και η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη στην βόρεια Ελλάδα, έχουν ήδη πολλαπλασιάσει τα κρούσματα και η πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας είναι μεγάλη.
Οι λοιμωξιολόγοι προειδοποιούν ότι εάν δεν ανακοπεί η πορεία της πανδημίας, κυρίως μέσω του εμβολιασμού, τότε θα δούμε τα κρούσματα να πολλαπλασιάζονται, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα να γεμίζουν ασφυκτικά οι μονάδες εντατικής θεραπείας αλλά και δεκάδες άνθρωποι να χάνουν την ζωή τους.
«Στο δεύτερο 15ήμερο του Νοεμβρίου θα κορυφωθεί το νέο κύμα της πανδημίας» υπογραμμίζει ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Σχεδόν 40.000 κρούσματα σε έξι μέρες
Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά για το πώς εξαπλώνεται η πανδημία. Στις 1 Νοεμβρίου είχαμε 5.449 νέα κρούσματα. Την επόμενη μέρα φτάσαμε στα 6.700 ενώ και στις 3 του μηνός είχαμε 6.150 κρούσματα. Στις 4 του μηνός φτάνουμε στα 6.808 κρούσματα, ενώ την επόμενη μέρα σημειώνεται νέο αρνητικό ρεκόρ με 6.909 κρούσματα. Χθες Σάββατο είχαμε 6.393. Οι αριθμοί προκαλούν τρόμο: 38.409 κρούσματα μέσα σε μόλις έξι μέρες.
Στις μονάδες εντατικής θεραπείας σε ολόκληρη την χώρα βρίσκονται 459 συνάνθρωποί μας, ενώ από την αρχή του μήνα και μέσα σε μόλις έξι ημέρες 293 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους.
Έως 10.000 κρούσματα τη μέρα και… ενδεχόμενο νέο lockdown
Τα παραπάνω στοιχεία έχουν προκαλέσει έντονη συζήτηση γύρω από την πιθανότητα επιβολής νέου lockdown, ενδεχόμενο το οποίο η κυβέρνηση διαψεύδει κατηγορηματικά.
Από την πλευρά του όμως ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο νέου lockdown είπε «ποτέ μην λες ποτέ» προκαλώντας έντονο προβληματισμό.
Όπως είπε σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπάρχουν απόψεις στην επιστημονική κοινότητα, αλλά και μέσα στην επιτροπή, ότι τα νέα μέτρα που ισχύουν από σήμερα θα έπρεπε να είναι αυστηρότερα, κυρίως σε επίπεδο περιορισμού του συνωστισμού. Κάτι που, όπως λέει, οι ειδικοί θα το δουν στην πορεία.
«Κάθε ενδεχόμενο είναι ανοιχτό. Λόγω της μεγάλης αβεβαιότητας που υπάρχει και του απρόβλεπτου που κινείται η επιδημία, είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθούμε στρατηγικές αντιμετώπισης με ορίζοντα δύο τριών εβδομάδων» είπε.
Πληροφορίες από in.gr.
Δείτε επίσης:
Ηλίας Μόσιαλος: Έσχατη λύση το lockdown – Πώς δεν θα περάσουμε δύσκολο χειμώνα
166 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Κρήτη