ΕΛΛAΔΑ

Σημίτης σε Καραμανλή: Διαφορετικές οι αντιλήψεις μας στα ελληνοτουρκικά

Συνέχεια στη δημόσια αντιπαράθεση των δύο πρώην πρωθυπουργών για τα ελληνοτουρκικά και τη Συμφωνία του Ελσίνκι

No profile pic

Απάντηση στα όσα του καταλογίζει ο Κώστας Καραμανλής δίνει ο Κώστας Σημίτης.

Σε δήλωσή του, ο πρώην πρωθυπουργός δίνει συνέχεια στη «δημόσια αντιπαράθεσή» τους ως προς τα ελληνοτουρκικά και τη Συμφωνία του Ελσίνκι.

Ο Κ. Σημίτης τονίζει ότι η απάντηση Καραμανλή «αποδεικνύει, πράγματι, τις διαφορετικές μας αντιλήψεις». Υπεραμύνεται της άποψης ότι «οι διαφορές με την Τουρκία πρέπει να αντιμετωπίζονται ενεργά, στη βάση της εθνικής μας κυριαρχίας και του Διεθνούς Δικαίου, αξιοποιώντας την ισχύ που μας δίνει η συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τα πλεονεκτήματα που μας εξασφαλίζουν οι διεθνείς συμμαχίες μας» και όχι με τη λογική της αδράνειας, την οποία καταλογίζει εμμέσως στην κυβέρνηση Καραμανλή.

Ως προς το Ελσίνκι, ο κ. Σημίτης σημειώνει ότι αξιοποίησε «την ευνοϊκή συγκυρία της επιθυμίας της Τουρκίας για προσέγγιση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και αφ’ ενός λύσαμε το πολύπλοκο θέμα της ευρωπαϊκής ένταξης της Κύπρου και αφ’ ετέρου χαράξαμε έναν οδικό χάρτη επίλυσης των ελληνοτουρκικών».

Τέλος, ως προς το θέμα των χωρικών υδάτων, ο Κ. Σημίτης τονίζει ότι «όλες οι κυβερνήσεις (συμπεριλαμβανομένης και αυτής του Κ. Καραμανλή) συζητούσαν στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών το θέμα του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης, που είναι θέμα εθνικής κυριαρχίας και συναρτάται με το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ».

Αναλυτικά η δήλωση του Κ. Σημίτη με την οποία απαντά στον Κ. Καραμανλή:

Στα «Νέα» (3.4.2021) έγινε προδημοσίευση της συμβολής μου στον συλλογικό τόμο «Η στρατηγική του Ελσίνκι, 20+1 χρόνια μετά» (εκδόσεις Σιδέρη). Αυτό το δημοσίευμα σχολίασε ο κ. Κ. Καραμανλής.

Η δήλωση του Κ. Καραμανλή αποδεικνύει πράγματι τις διαφορετικές μας αντιλήψεις.

Πεποίθησή μου ήταν και είναι ότι οι διαφορές με την Τουρκία πρέπει να αντιμετωπίζονται ενεργά, στη βάση της εθνικής μας κυριαρχίας και του Διεθνούς Δικαίου, αξιοποιώντας την ισχύ που μας δίνει η συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τα πλεονεκτήματα που μας εξασφαλίζουν οι διεθνείς συμμαχίες μας. Η επ’ αόριστον παραπομπή των διαφορών με τη γείτονα σε μια μελλοντική κάθε φορά διευθέτηση οδήγησε και θα οδηγεί στη διεύρυνση των τουρκικών διεκδικήσεων. Η πιο χαρακτηριστική και επώδυνη απόδειξη της αδράνειας είναι η εξέλιξη του Κυπριακού.

Την περίοδο της Συνόδου Κορυφής του Ελσίνκι, η κυβέρνησή μου αξιοποίησε την ευνοϊκή συγκυρία της επιθυμίας της Τουρκίας για προσέγγιση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και αφ’ ενός λύσαμε το πολύπλοκο θέμα της ευρωπαϊκής ένταξης της Κύπρου και αφ’ ετέρου χαράξαμε έναν οδικό χάρτη επίλυσης των ελληνοτουρκικών. 

Ως προς το θέμα των χωρικών υδάτων, πρέπει να σημειωθεί ότι όλες οι κυβερνήσεις (συμπεριλαμβανομένης και αυτής του Κ. Καραμανλή) συζητούσαν στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών το θέμα του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης, που είναι θέμα εθνικής κυριαρχίας και συναρτάται με το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα ο Κώστας Καραμανλής είχε απαντήσει στα όσα υποστηρίζει ο Κ. Σημίτης στο βιβλίο του, στο οποίο τον εγκαλεί ότι είχε δική του ατζέντα στα ελληνοτουρκικά και ότι απεμπόλησε το Ελσίνκι.

Ο Κ. Καραμανλής δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι «η δήθεν ''επιτυχημένη'' στρατηγική του Ελσίνκι οδηγούσε την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας, την ελληνική κυριαρχία νησιών και βραχονησίδων, στη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης». Για να προσθέσει: «Από τα Ίμια μέχρι το Ελσίνκι, η κυβέρνηση Σημίτη ζητούσε ουσιαστικά από ΗΠΑ και Ευρωπαίους εταίρους να ωθήσουν την Τουρκία να προσφύγει στη Χάγη εναντίον μας για τα Ίμια και τις λεγόμενες γκρίζες ζώνες».
 

Διαβάστε επίσης:

Απάντηση Καραμανλή προς Σημίτη: Η συμφωνία του Ελσίνκι απειλούσε την εδαφική ανεξαρτησία μας

Πηγή:iefimerida.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση