ΚΡΗΤΗ
Σήμερα οι ανακοινώσεις για το φυσικό αέριο σε Κρήτη και Ιόνιο
Πότε θα έχουμε τις πρώτες εξορύξεις
SHARE:
Διέξοδο στο θέμα της ενεργειακής αυτονομίας – η οποία γίνεται πιο επιτακτική μετά τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία – αναζητά η Ελλάδα, με αξιοποίηση δικών της ενεργειακών πόρων, και ειδικά του φυσικού αερίου.
Σήμερα, σε ειδική εκδήλωση στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων, ο Πρωθυπουργός ανακοινώνει την επανεκκίνηση των ερευνών για την αξιοποίηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου στο τόξο νοτίως της Κρήτης, σε Κυπαρισσιακό κόλπο και στο Ιόνιο πέλαγος.
Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit,gr, το κυβερνητικό επιτελείο «ποντάρουν» κυρίως, στην Κρήτη.
Αν οι προσδοκίες επαληθευτούν, τότε εκτιμάται ότι σε βάθος χρόνου θα μπορέσει να καλυφθεί η εγχώρια ζήτηση αλλά να υπάρξουν και εξαγωγές.
Ο «ορίζοντας» των εξορύξεων
Η βούληση της κυβέρνησης είναι να διευκολύνει τις διαδικασίες αδειοδοτήσεων, ώστε να τρέξει όσο πιο γρήγορα το πρότζεκτ. Στόχος είναι τα γεωτρύπανα να πιάσουν δουλειά το 2025 και οι πρώτες εξορύξεις να γίνουν το 2027.
Πρόκειται για ένα ενεργειακό πρότζεκτ, το οποίο μπορεί μεν να απαιτεί πολλά χρόνια για να υλοποιηθεί, όμως εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, σε συνδυασμό και με τις υπόλοιπες κινήσεις στην ενεργειακή «σκακιέρα», η στρατηγική επιδίωξη είναι να καταστεί η Ελλάδα ο νέος κόμβος εφοδιασμού της Ευρώπης με ενέργεια. Να είναι αυτή μέσω της οποίας θα μεταφέρεται στη Γηραιά ‘Ήπειρο φυσικό αέριο από το Ισραήλ (μέσω αγωγών ή LNG), και ηλεκτρική ενέργεια από την Αίγυπτο μέσω ηλεκτρικών υποθαλάσσιων καλωδίων.
Είναι αυτό το momemtum κατά το οποίο η Ευρώπη προχωρά σε απεξάρτηση από τη Ρωσική ενέργεια και η Ελλάδα μπορεί να παίξει έναν ισχυρό γεωστρατηγικό ρόλο, όπως εκτιμούν κυβερνητικοί παράγοντες.
Το σχέδιο για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας
Παράλληλα η κυβέρνηση προχωρά με γοργά βήματα και στον υπόλοιπο σχεδιασμό της για την ενεργειακή θωράκιση της χώρας.
‘Ήδη είναι έτοιμο, και θα τεθεί άμεσα σε διαβούλευση, το νομοσχέδιο για την απλοποίηση της διαδικασίας νέων έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.), το οποίο προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη μείωση του συνολικού χρόνου αδειοδότησης στους 14 μήνες, από τα 5 χρόνια που είναι σήμερα, και τη δημιουργία θεσμικού πλαισίου για έργα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας.
Σε εξέλιξη βρίσκεται και η επεξεργασία νομοθετικού πλαισίου για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών σταθμών.
Στην ενεργειακή στρατηγική της κυβέρνησης περιλαμβάνεται και:
– H επιτάχυνση των διαδικασιών για την υλοποίηση του Σχεδίου της «Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης», το οποίο συνοδεύει την πολιτική της απολιγνιτοποίησης.
Στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξουν ειδικά προγράμματα του ΟΑΕΔ που θα στηρίζουν τοπικές επιχειρήσεις. Πρόκειται για προγράμματα ύψους 60 εκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να προσλάβουν 5.500 εργαζόμενους.
-H προμήθεια και αποθήκευση αποθεματικών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), ενώ υπάρχει και η πρόβλεψη για μία νέα πλωτή δεξαμενή – «αποθήκη» στη Ρεβυθούσα.
Δείτε επίσης
ΙΕΝΕ: Τα "κέρδη" της Ελλάδας εάν ανακαλυφθούν κοιτάσματα υδρογονανθράκων σε Ιόνιο και Κρήτη