Συγκλίσεις όλων των ηγετών των μεσογειακών χωρών σε μια κοινή διακήρυξη - καταδίκη των τουρκικών κινήσεων σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο προς ενίσχυση της σταθερής θέσης της "αποκλιμάκωσης ή κυρώσεις" προσδοκά η ελληνική πλευρά σήμερα από την Κορσική, ακριβώς δύο εβδομάδες πριν από την ειδική Σύνοδο των "27" για τα ευρωτουρκικά στις Βρυξέλλες.
Στο φόντο της έντονης κινητικότητας διεθνώς έχει ωστόσο ειδικό βάρος και το περιθώριο της ευρωμεσογειακής διάσκεψης, δηλ. η πρόθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Εμανουέλ Μακρόν, όχι μόνο να καθορίσουν κοινή γραμμή στις εξελίξεις των ημερών με κατ' ιδίαν συνομιλία, ενημερώνοντας στη συνέχεια από κοινού τους υπόλοιπους ξένους ηγέτες, αλλά και να επισφραγίσουν την κοινή βούληση στενής αμυντικής συνεργασίας και στρατιωτικής συνδρομής, όπως αναφέρει η εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ".Έστω και προφορικά, δίχως σε αυτή τη φάση επίσημα κείμενα ελληνογαλλικής συμφωνίας. Όμως, εφόσον οι διαβουλεύσεις που θα συνεχιστούν ικανοποιήσουν και τις δύο πλευρές δεν αποκλείεται επόμενο τετ-α-τετ του Πρωθυπουργού και του Γάλλου Προέδρου, πιθανότατα στο Παρίσι, όπου παρουσία των αρμόδιων υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών θα υπάρξουν επισήμως οι υπογραφές. Έτσι και σήμερα, έπειτα από μπαράζ διαβουλεύσεων τις τελευταίες εβδομάδες μεταξύ Μαξίμου και Ελιζέ καθώς και των αρμοδίων υπουργείων και υπηρεσιών των δύο χωρών με τηλεφωνήματα και ανταλλαγή εγγράφων, θα τεθούν επί τάπητος σε επίπεδο κορυφής οι πιο κρίσιμες λεπτομέρειες, στην προσπάθεια της ελληνικής πλευράς για "μια καλά μελετημένη και στρατηγικού χαρακτήρα συμφωνία" όπως σχολίαζαν αρμόδιες πηγές: η οριστικοποίηση της "λίστας" των εξοπλιστικών και η ακριβής διατύπωση για τη ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής.
Το μόνο σίγουρο είναι, όπως αναφέρουν "ΤΑ ΝΕΑ", η ειλημμένη απόφαση του Μαξίμου να ρίξει χρήματα στο αμυντικό πεδίο, επιδιώκοντας "υλικό" άμεσα διαθέσιμο επιχειρησιακά" κατά τις ίδιες πηγές. Είναι ένας από τους λόγους που τα αεροσκάφη τέταρτης γενιάς Rafale της γαλλικής εταιρείας Dassault βρίσκονται στην κορυφή των συζητήσεων και ουσιαστικά μένει να καθοριστεί η "ποσόστωση" μεταχειρισμένων και καινούριων αεροσκαφών που θα προμηθευτεί η Ελλάδα. Στη "λίστα" φαίνεται να βρίσκονται και υπερσύγχρονες φρεγάτες Fremm, οι οποίες είναι πιθανό να αποτελέσουν για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό μια γρήγορη, ενδιάμεση λύση με δανεισμό τους από το Παρίσι.