ΕΛΛAΔΑ
Σχοινάς:"Η Ηθική του Αριστοτέλη ασπίδα προστασίας των δικαιωμάτων μας σε ένα κράτος δικαίου"
"Οι διδαχές του Αριστοτέλη πρέπει να μας εμπνεύσουν στην αξία της Ηθικής, ως ασπίδα προστασίας των δικαιωμάτων μας, σε μια κοινωνία κράτους δικαίου, και στο καθήκον να αντιταχθούμε στο άδικο, τον πόλεμο και την αυθαιρεσία", επισήμανε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, κατά την ομιλία του στην τελετή ανακήρυξης του σε επίτιμο δημότη του Δήμου Αριστοτέλη Χαλκιδικής, που έγινε στην πλατεία του δημαρχείου Αρναίας.
"Ο Αριστοτέλης διδάχτηκε από τον Πλάτωνα Λογική και Ηθική και δίδαξε τον Μέγα Αλέξανδρο Ηγεσία και Καθήκον. Πρώτος - αιώνες πριν τον ευρωπαϊκό Διαφωτισμό - ανέλυσε την αξία της διάκρισης των εξουσιών ως πυλώνα μιας ευνομούμενης πολιτείας", είπε ο κ. Σχοινάς και συνέχισε: "Σε πολλά από τα κρίσιμα ζητούμενα της εποχής μας οι διδαχές του παραμένουν ζωντανές και επίκαιρες και πρέπει να εμπνεύσουν πολλές από τις σημαντικές αποφάσεις που καλούμαστε να διαμορφώσουμε:
-Την πίστη στην επιστήμη απέναντι στον σκοταδισμό της άρνησης.
-Το καθήκον να αντιταχθούμε στο άδικο, στον πόλεμο και την αυθαιρεσία.
-Την αξία της Ηθικής ως ασπίδα προστασίας των δικαιωμάτων μας σε μια κοινωνία κράτους δικαίου.
Ο Αριστοτέλης μας δείχνει τον δρόμο της Αρετής. Κι αυτόν τον δρόμο τον χρειαζόμαστε τώρα όσο και τότε".
Ο κ. Σχοινάς σημείωσε πως η τελετή γίνεται στη σκιά του Αριστοτέλη, αλλά και του Κωνσταντίνου Καραμανλή, καθώς η γιαγιά του καταγόταν από την περιοχή (την ιστορική Λιαρίγκοβη), του οραματιστή της ένταξης της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ, όπως είπε, και τόνισε πως με την Ευρώπη η χώρα μας είναι πιο δυνατή.
"Αφιέρωσα τη ζωή μου στην υπόθεση μιας Ευρωπαϊκής Ελλάδας, αλλά και μιας Ευρώπης που υπάρχει και ευημερεί γιατί απλά είναι η κιβωτός του ελληνικού πολιτισμού. Η σημερινή τελετή σε αυτόν τον τόπο μας επιβεβαιώνει την ιστορική επιλογή μας να ανήκουμε στην ενωμένη Ευρώπη.
Από τα εμβόλια και το Ταμείο Ανάκαμψης, μέχρι την ασπίδα προστασίας που σηκώσαμε με την ευρωπαϊκή ηγεσία στον Έβρο, κι από τον πόλεμο στην Ουκρανία μέχρι την αντιμετώπιση των τουρκικών απειλών και αυταρχικών γειτόνων το συμπέρασμα είναι ένα και είναι απλό: Με την Ευρώπη είμαστε πιο δυνατοί, πιο ικανοί πιο υπολογίσιμοι στον σημερινό δύσκολο και αβέβαιο κόσμο", υπογράμμισε.
Εμφανώς συγκινημένος ο Μαργαρίτης Σχοινάς θυμήθηκε ότι στην Αρναία πέρασε κάποια από τα παιδικά του χρόνια, επειδή εκεί πρωτοδιορίστηκαν οι γονείς του, που που ήταν εκπαιδευτικοί, και περιέγραψε τις αναμνήσεις του:
"Οι γονείς μου με έφεραν εδώ, στην Αρναία, απευθείας από το μαιευτήριο. Βαφτίστηκα κάτω από τα πλατάνια στην Αγία Παρασκευή. Ως βρέφος η σπιτονοικοκυρά μας, η Αρτεμισία, με έβαζε στην τροκνη (φάσκιωμα της εποχής) και με έβγαζε βόλτα στο βουνό όταν ακολουθούσε τον υλοτόμο άνδρα της.
Ως νήπιο έτρεχα στην πλατεία υπό το βλέμμα του εστιάτορα Παπαγιάννη με τα παχιά μουστάκια και βρεχόμουνα στη πηγή κάτω από τον πλάτανο. Αν και ήπια πολύ νερό από εκείνη τη βρύση, δεν παντρεύτηκα εδώ, όπως έλεγε η τοπική παράδοση), βρήκα το ταίρι μου λίγο πιο μακριά.
Οι μαθητές των γονιών μου - πολλοί σήμερα παρόντες εδώ - με πρόσεχαν και με βολτάριζαν σαν τη μασκότ του τόπου. Ο Στέργιος ο Ζωγράφος το θυμάται ακόμη.
Θυμάμαι τους χορούς στη πλατεία, τα πανηγύρια, τις εκδρομές στο βουνό, τους αργαλειούς και τις φλοκάτες στα μπαλκόνια, το καθαρό βλέμμα των ανθρώπων που αγαπούν τον τόπο τους, προκόβουν στη ζωή και τιμούν τη πατρίδα και την οικογένεια.
Έζησα εδώ ευτυχισμένα παιδικά χρόνια κι ευχαριστώ τον Θεό που με αξίωσε να έχω τη μητέρα μου σήμερα μαζί μου - μετά από πάνω από 50 χρόνια - στην σημερινή συγκινητική στιγμή. Κι αύριο στο μνημόσυνο του πατέρα μου, είμαι σίγουρος ότι από ψηλά θα μας βλέπει και θα μας καμαρώνει όλους. Την οικογένεια, τους μαθητές τους, τους Αρνιώτες που τόσο αγάπησε και που τον θυμούνται ακόμη με σεβασμό και εκτίμηση".
Χαρακτήρισε την εκδήλωση "ξεχωριστή και ανεπανάληπτη εμπειρία" την τελετή και τόνισε πως σε αυτή συναντιούνται πολλές διαστάσεις της ζωής του.
"Τα πρώτα μου παιδικά χρόνια στην Αρναία, ο συντοπίτης μας ο Αριστοτέλης που με το έργο του σφράγισε το ευρωπαϊκό πνεύμα και τον τρόπο ζωής μας αλλά και το πάθος μου για μια Ευρώπη που μεγάλωσε με ελληνικές ρίζες και μια Ελλάδα που θα είναι ισχυρή, περήφανη και ευνομούμενη μόνο αν εδράζεται στερεά στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες.", είπε και πρόσθεσε: "Όπως ο ήρωας της μυθολογίας ο Ανταίος που τον προίκισε η θεά μάνα του η Γαία να είναι άτρωτος όταν πατούσε στη γη που τον γέννησε, έτσι κι εγώ αντλώ δύναμη από την επαφή με αυτά τα τιμημένα χώματα όπου πρωτοπερπάτησα. Βέβαια επιβάλλεται και η προσοχή και σύνεση γιατί όπως ο Ηρακλής απέσπασε τον Ανταίο από την επαφή με τη γη και τον έπνιξε, πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος να ξεχάσει κανείς που πατάει, από που προέρχεται και ποιος είναι και από που αντλεί τη δύναμη του. Κι εγώ μοιράζομαι μαζί σας το μυστικό ότι είμαι υποψιασμένος ότι στις μέρες μας υπάρχουν πολλοί Ηρακλείς πρόθυμοι να το εκμεταλλευτούν. Πέρα από το δημοτολόγιο μας ενώνουν μνήμες, αλλά και πολλές κοινές μελλοντικές προκλήσεις. Στα μονοπάτια του χθες συναντηθήκαμε, στους δρόμους του αύριο θα πορευτούμε μαζί κι έχουμε πολλά ακόμα να κάνουμε μαζί".
Ο δήμαρχος Αριστοτέλη
"Υποδεχόμαστε στο Δήμο Αριστοτέλη έναν δικό μας άνθρωπο που τιμά ολόκληρη την Ελλάδα με την ευρωπαϊκή του διαδρομή, που τον έφερε σε θέση να έχει αναλάβει ένα πολύ δύσκολο έργο. Την προαγωγή της κατανόησης όλων εκείνων των χαρακτηριστικών που μας κάνουν Ευρωπαίους σε μία κοινή πορεία με ανθρώπους που έχουν άλλα πολιτιστικά χαρακτηριστικά και μιλούν άλλες γλώσσες", είπε στην ομιλία του ο δήμαρχος Αριστοτέλη Στέλιος Βαλιάνος.
Χαρακτήρισε τον κ. Σχοινά "πρέσβη εξωστρέφειας και παγκόσμιας ακτινοβολίας της Χαλκιδικής και της Ελλάδας". Είπε ότι απέδειξε πως έχει στην καρδιά του τη Χαλκιδική και είναι σταθερός φίλος και σύμμαχοςτης περιοχής και τη στηρίζει με κάθε τρόπο.
Ο κ. Βαλιάνος κάλεσε τον κ. Σχοινά να μην ξεχάσει τα χώματα που μεγάλωσε και να επιστρέφει σε αυτά για να παίρνει ενέργεια, ενώ του πρόσφερε αναμνηστικά δώρα.
Χαιρετιστήριο μήνυμα στην τελετή έστειλε ο υφυπουργός Μακεδονίας και Θράκης Σταύρος Καλαφάτης.
Για τον Μαργαρίτη Σχοινά και την πορεία του μίλησαν η ευρωβουλευτής της Ν.Δ Μαρία Σπυράκη, ο βουλευτής της Ν.Δ. Κώστας Γκιουλέκας, η επικεφαλής του Γραφείου Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Μαρία Αντωνίου, ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Ιωάννης Γιώργος, ο δήμαρχος Πολυγύρου Αστέριος Ζωγράφος, ο μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Ορους και Αρδαμερίου Θεόκλητος, ενώ χαιρετιστήριο μήνυμα έστειλε ο βουλευτής Χαλκιδικής του ΠΑΣΟΚ -Κίνημα Αλλαγής Απόστολος Πάνας.
Παρουσιάστηκε βίντεο με στιγμές από τη διαδρομή του Μαργαρίτη Σχοινά και η τελετή ολοκληρώθηκε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα από τη Χορωδία Αρναίας.
Πριν την τελετή ο κ. Σχοινάς επισκέφθηκε το δημαρχείο Αρναίας όπου τον υποδέχθηκε ο δήμαρχος Αριστοτέλη Στέλιος Βαλιάνος, τον ξενάγησε και στη σύντομη συζήτηση που είχαν είπε πως ο Δήμος Αριστοτέλη είναι η πατρίδα του Αριστοτέλη και ταυτόχρονα η πύλη για το Αγιον Ορος.
Μίλησε για τον Μαργαρίτη Σχοινά που πήγε βρέφος πρώτη φορά στην Αρναία και πέρασε τα πρώτα παιδικά του χρόνια και τώρα επέστρεψε ως αντιπρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής γι αυτό και ο Δήμος αποφάσισε να τον τιμήσει.
Από την πλευρά του ο κ. Σχοινάς είπε πως η ανακήρυξη του σε επίτιμο δημότη είναι η τυπική επιβεβαίωση της σχέσης του με τον Δήμο Αριστοτέλη γιατί η ψυχική σχέση είναι στην καρδιά του από πολλά χρόνια.
Τόνισε πως τα αξιώματα έρχονται και φεύγουν, αυτό που μένει είναι η ποιότητα και το βάθος στις σχέσεις των ανθρώπων.
Τόσο το κτίριο του δημαρχείου, που αποτελεί ιστορική έδρα του Δήμου Αριστοτέλη, όσο και τα παραδοσιακά σπίτια στην πλατεία είχαν βγάλει υφαντά στα μπαλκόνια, όπως είναι το έθιμο για την απόδοση τιμής σε φιλοξενούμενο.