ΕΛΛAΔΑ

Σε τεντωμένο σχοινί η κατάσταση με τον κορωνοϊό

Τα αρνητικά ρεκόρ, οι δυσκολίες και τα μέτρα

No profile pic

Με αρνητικά ρεκόρ σε πολλές κατηγορίες κλείνει ο Σεπτέμβρης, ένας δύσκολος μήνας, όπου ο κορωνοϊός  ζόρισε αρκετά το σύστημα Υγείας, αλλά και πληθυσμιακές ομάδες που μέχρι στιγμής δεν είχαν «δει» τις ικανότητες του φονικού ιού.

Τα αρνητικά ρεκόρ του Σεπτεμβρίου

Ειδικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ τις πρώτες 26 ημέρες του Σεπτεμβρίου συνολικά 122 άνθρωποι πέθαναν από τον κορωνοϊό, την ώρα που τα κρούσματα σε καθημερινή βάση παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Επίσης τον Σεπτέμβριο καταγράφηκαν 7.597 κρούσματα, όπου από αυτά το 50% των κρουσμάτων εντοπίστηκε στην Αττική.

Με δεδομένο ότι έχουν καταγραφεί συνολικά από την αρχή της επιδημίας 388 θάνατοι, προκύπτει πως το 1/3 των θανάτων έχει καταγραφεί μέσα στον Σεπτέμβριο. Επίσης πέντε ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 την ημέρα κατά μέσο όρο τις τελευταίες επτά ημέρες καταλήγουν, ανέφερε χθες ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης.

Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των διασωληνωμένων ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας έδωσε απολογιστικά στοιχεία για τις Εντατικές, βάσει των οποίων από την αρχή της επιδημίας σε ΜΕΘ έχουν νοσηλευτεί 487 ασθενείς, οι 470 από τους οποίους χρειάστηκαν διασωλήνωση. 

Σεπτέμβρης: Μήνας για γερά νεύρα

Ο Σεπτέμβρης αποδείχτηκε ένας πρωτόγνωρος μήνας για τους γονείς αλλά και για τους μαθητές, οι οποίοι επέστρεψαν στα σχολεία υπό πρωτοφανείς συνθήκες.

Ιδιαίτερος  ήταν αυτός ο μήνας και για αρκετούς επιχειρηματίες, οι οποίοι δεν ξεκίνησαν τη νέα επιχειρηματική σεζόν όπως θα περίμεναν ή και… καθόλου.

Γενικότερα θα λέγαμε πως αυτός ο μήνας ήταν μήνας για… γερά νεύρα.

Δεν ήταν λίγοι που ένιωσαν πίεση με τα τόσα μέτρα, τα οποία τις τελευταίες εβδομάδες πληθαίνουν.

Άλλοι νοστάλγησαν την περίοδο που μπορούσαν να βγουν όποτε ήθελαν, χωρίς κανέναν περιορισμό. Ενώ ήταν και αυτοί που ζορίστηκαν με τα νέα μέτρα στον εργασιακό τομέα, όπως τις υποχρεωτικές μάσκες και την τηλεργασία.

Ωστόσο δυστυχώς είδαμε και κάποιους που επέλεξαν το λάθος σταυροδρόμι. Αρνήθηκαν την μάσκα τους και έθεσαν σε κίνδυνο τους ίδιους και τους γύρω τους.

Ακούσαμε μάλιστα ιστορίες με αρνητές  που κόλλησαν κορωνοϊό και κατάλαβαν με τον χειρότερο τρόπο τις «ικανότητες» του Covid 19.

Σε κάθε περίπτωση το τέλος αυτού του δύσκολου μήνα μας βρίσκει ενωμένους, υπομονετικούς και πλέον με σαφείς οδηγίες.

Με την αυτοπροστασία θα αποφύγουμε ένα lockdown. Με την τήρηση των μέτρων θα μειώσουμε τον αριθμό των κρουσμάτων και θα δώσουμε «ανάσα ανακούφισης» στις ΜΕΘ. Με μία συλλογική προσπάθεια θα έχουμε ίσως έναν καλύτερο Νοέμβριο.

Σε κάθε περίπτωση όμως υπάρχει και η άλλη πλευρά. Αυτή που λέει πως αν δεν μειωθούν τα κρούσματα θα πάμε σε νέα μέτρα. 

Νέα μέτρα αν δε μειωθούν τα κρούσματα

Σήμερα μάλιστα, Τετάρτη, θα διεξαχθεί η καθιερωμένη τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με την Επιτροπή λοιμωξιολόγων (Δείτε ΕΔΩ), έχοντας πλέον διαφορετικά δεδομένα στα χέρια τους, ύστερα από τους τελευταίους αριθμούς της πανδημίας στη χώρα μας.

Η έξαρση των κρουσμάτων φέρεται να θορύβησε το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο είναι έτοιμο να βγάλει από τη φαρέτρα του νέα μέτρα ως ύστατη προσπάθεια για να αποφευχθεί το lockdown.

Αν τα υπάρχοντα μέτρα δυστυχώς δεν αποδώσουν, τότε στο τραπέζι βρίσκονται οι εξής επιλογές:

1. Διακοπή κυκλοφορίας τη νύχτα. Το κλείσιμο των καταστημάτων στις 12 και το υποχρεωτικό λουκέτο σε περίπτερα και κάβες την ίδια ώρα, έγινε για να περιοριστεί η κίνηση τις βραδινές ώρες. Αν, όμως, συνεχιστεί ο συνωστισμός στις πλατείες, δεν αποκλείεται περιορισμός της κυκλοφορίας τη νύχτα. Ενδεχομένως να γίνει με τη χρήση SMS για όσους πρέπει να μετακινηθούν.

2. Περιορισμός κυκλοφορίας ηλικιωμένων. Είναι το σενάριο για το οποίο υπάρχει μεγάλη συζήτηση καθώς στοχοποιεί ουσιαστικά τους 65άρηδες οι οποίοι κατά γενική ομολογία είναι προσεκτικοί και τηρούν τα μέτρα. Ενδεχομένως να υπάρξει ωράριο για την επίσκεψή τους στα σούπερ μάρκετ ή σε άλλους χώρους και επιστροφή των SMS ή των υπογεγραμμένων δηλώσεων για την έξοδο από το σπίτι. O Στ. Πέτσας διέψευσε ότι εξετάζεται ένα μέτρο που θα αφορά μόνο συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.

3. Καθολική χρήση μάσκας στην Αττική στο μοντέλο Τρικάλων. Το εισηγούνται πολλοί επιστήμονες, είναι το έσχατο μέτρο αν η κατάσταση ξεφύγει για τα καλά.

4. Εκ περιτροπής λειτουργία των σχολείων και κυλιόμενο ωράριο. Και φυσικά ενίσχυση της τηλεργασίας. Για το κυλιόμενο ωράριο η Ν. Κεραμέως είπε ότι θα υπήρχε πρόβλημα με τα ολοήμερα.

5. Κλείσιμο καταστημάτων από τις 10 το βράδυ. Δύο ώρες νωρίτερα δηλαδή για εστιατόρια και μπαρ, αν και είναι ένα μέτρο που θα ενίσχυε τα οικονομικά προβλήματα των επιχειρηματιών ενώ ενδεχομένως να έβγαζε περισσότερους νέους στις πλατείες.

Παγώνη: Αν χρειαστεί θα γίνει απαγόρευση της κυκλοφορίας μετά τις 8 το βράδυ

Την ίδια ώρα η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά Ματίνα Παγώνη είπε ότι αν οι αριθμοί συνεχίζουν να ανεβαίνουν θα γίνουν τοπικά lockdown στην Αττική και, αν χρειαστεί, απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 8.

Όπως ανέφερε η Αττική έχει το πρόβλημα. «Τo 79 διασωληνωμένοι σε διάστημα από 8 Αυγούστου μέχρι σήμερα, ο αριθμός των θανάτων, ο αριθμός των νοσηλευομένων με COVID-19 που είναι γύρω στα 610 άτομα γιατί κάθε μέρα αλλάζει ανάλογα με εισιτήρια και εξιτήρια και ο αριθμός των κρουσμάτων είναι οι παράμετροι που μας έχουν ανησυχήσει πάρα πολύ τις τελευταίες μέρες» είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Κάποιοι δεν προσαρμοζόμαστε»

Η κ. Παγώνη υπογράμμισε πως υπάρχει διασπορά μεγάλη στο κέντρο της Αθήνας και αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι ο αριθμός των διασωληνωμένων. Σημείωσε πως άνθρωποι υψηλού κινδύνου αν περάσουν τις 8-10 ημέρες διασωληνωμένοι δεν είναι εύκολο μετά να αποσωληνωθούν.

Όπως είπε πρέπει να γίνουν περαιτέρω παρεμβάσεις, μεταξύ αυτών το ζήτημα της μάσκας, που θα έπρεπε όπως επισήμανε να φοράμε ήδη μάσκα παντού και σε εσωτερικούς και σε εξωτερικούς χώρους ως επιπλέον μέτρο.

«Είναι ένα μέτρο που δεν κοστίζει τίποτα και είναι θέμα συνήθειας του καθενός μας», πρόσθεσε ενώ σημείωσε πως με τις μάσκες έγιναν λάθη από την αρχή αναφορικά με το βάλε βγάλε.

«Τα βράδια γίνεται χαμός στις πλατείες»

Η κ. Παγώνη τόνισε πως το βράδυ οι πλατείες είναι γεμάτες και δεν φοράνε μάσκες ούτε κρατάνε αποστάσεις . Όπου υπάρχει συνωστισμός και δεν φοράνε μάσκες και δεν κρατάνε μάσκες υπάρχει πρόβλημα.

Παράλληλα υπογράμμισε πως το 20% βγαίνει από τις ΜΕΘ και επεσήμανε πως πολύ δύσκολα θα γλιτώσουν όσοι θα έχουν και κορωνοϊό και γρίπη γιατί το ανοσοποιητικό σύστημα αμέσως πέφτε. «Γι’ αυτό τονίζουμε πόσο σημαντικό είναι ο εμβολιασμός μετά τις 20 Οκτωβρίου, πρώτα οι ευπαθείς ομάδες και μετά σιγά σιγά και οι υπόλοιπες ομάδες».

Ο εμβολιασμός κατά της γρίπης και τα ασφαλή rapid test

Στην παρούσα φάση πάντως ο αυξημένος αριθμός των ανθρώπων που νοσηλεύονται με κορωνοϊός  προβληματίζει τόσο την κυβέρνηση όσο και τους ειδικούς.

Να επανδρωθεί το σύστημα υγείας

Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο Θάνος Δημόπουλος, πρύτανης ΕΚΠΑ, τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό να επανδρωθεί το ΕΣΥ, αφού παρά τα μέτρα ο αριθμός των νοσηλευόμενων με Covid-19 αυξάνεται (Δείτε ΕΔΩ).

«Είναι σημαντικό η θητεία των επικουρικών γιατρών να παραταθεί γιατί καλύπτουν πάγιες ανάγκες».

Ο κ. Δημόπουλος επισήμανε ότι είναι σημαντικό να προχωρήσει γρήγορα η διαδικασία στελέχωσης των νοσοκομείων και να καλυφθούν άμεσα καίριες θέσεις.

Ασφαλή τα rapid τεστ

Αναφερόμενος στα γρήγορα τεστ κορωνοϊού και στις αστοχίες που σημειώθηκαν στο κρουαζιερόπλοιο, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ σημείωσε ότι είναι ασφαλή όταν επιβλέπονται από τον ΕΟΔΥ.

«Οποιαδήποτε τεστ γίνονται με την καθοδήγηση του ΕΟΔΥ είναι απολύτως ασφαλή».

Επιπλέον, τόνισε ότι είναι σημαντικό να γίνονται και να αυξηθεί ο αριθμός τους «δεδομένου ότι θα μπορούσαν να διευκολύνουν και τα τμήματα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων».

Ξεκίνησε ο εμβολιασμός της γρίπης

Σχετικά με τον εμβολιασμό για την γρίπη, ο κ. Δημόπουλος δήλωσε ότι τα άτομα που έχουν προβλήματα υγείας θα πρέπει να προηγηθούν των υπολοίπων.

«Τα 4 εκατ. παρτίδες εμβόλια επαρκούν για να εμβολιαστεί ο μισός πληθυσμός της Ελλάδας».

Όσον αφορά τον εμβολιασμό των παιδιών, αυτά που έχουν προβλήματα όπως άσθμα, θα πρέπει να εμβολιαστούν.

Πηγή:in.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση