ΕΛΛAΔΑ
Ρεκόρ μεταναστευτικών ροών: Οι υψηλότερες από το 2019 – Πιέζονται ξανά Εβρος και νησιά
Οι μετανάστες διά θαλάσσης φτάνουν με μικρά σκάφη και προσπαθούν να προσεγγίσουν σε διαφορετικά σημεία της χώρας όπως στις ακτές της Κρήτης, τη Γαύδο και τη Λακωνία
Σημαντική αύξηση παρουσιάζουν οι μεταναστευτικές ροές το 2024, κυρίως από την πλευρά του Εβρου αλλά και στα ελληνικά νησιά ήδη τους πρώτους μήνες του χρόνου. Οπως προκύπτει από τη σύγκριση των στοιχείων του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, το πρώτο τετράμηνο του 2024 σημειώνονται οι υψηλότερες μεταναστευτικές ροές από το 2019.
Χαρακτηριστικό είναι ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν αυξηθεί οι μεταναστευτικές ροές από τον Εβρο, όπως φαίνεται από τις αιτήσεις ασύλου που κατατίθενται στο Φυλάκιο. Ειδικότερα, τον Απρίλιο κατατέθηκαν 585 αιτήσεις. Παράλληλα, οι μετανάστες διά θαλάσσης φτάνουν με μικρά σκάφη και προσπαθούν να προσεγγίσουν σε διαφορετικά σημεία της χώρας όπως στις ακτές της Κρήτης, τη Γαύδο και τη Λακωνία. Η δήμαρχος Γαύδου Μανωλία Αφεντάκη εξηγεί ότι μέσα στον Ιούνιο έφτασαν στο νησί δύο σκάφη στα οποία επέβαιναν 19 και 43 άτομα, αντίστοιχα. Επισημαίνει ωστόσο ότι οργανώνεται άμεσα η μεταφορά τους, μέσα σε δύο μέρες το πολύ οπότε και δεν δημιουργείται πρόβλημα στην τουριστική κίνηση.
Το πρώτο τετράμηνο του 2019 (Ιανουάριος – Απρίλιος) είχαν φτάσει στην Ελλάδα περίπου 11.000 μετανάστες. Το ίδιο χρονικό διάστημα το 2020 οι αφίξεις σημείωσαν μείωση, καθώς περίπου 9.000 μετανάστες εισήλθαν στη χώρα. Το 2021 και το 2022 ο αριθμός των αφίξεων μειώθηκε δραστικά: Το 2021 από τον Ιανουάριο έως και τον Απρίλιο έφτασαν λίγο περισσότεροι από 2.000 και περίπου 3.500 το 2022. Και πέρυσι, το πρώτο τετράμηνο 4.660 μετανάστες εισήλθαν στη χώρα. Ομως το 2024 από τις αρχές του χρόνου έως τον Απρίλιο ήδη ο αριθμός των αφίξεων είχε φτάσει τις 11.835, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 154% σε σχέση με το ίδιο χρονικό διάστημα το 2023.
Αύξηση των αφίξεων σημειώνεται και στα νησιά τον μήνα Μάιο δεδομένου ότι το 2023 είχαν έρθει 1.592 άτομα, ενώ το 2024 έφτασαν 4.115 μετανάστες με πλωτά μέσα. Και τον Ιούνιο έως χθες 1.477 μετανάστες είχαν προσπαθήσει να φτάσουν στις ελληνικές ακτές και περισυνελέγησαν από άνδρες της ελληνικής ακτοφυλακής. Ηδη οι διαμένοντες σε δομές τόσο στα νησιά όσο και στην ηπειρωτική Ελλάδα τον Απρίλιο του 2024 είχαν σχεδόν διπλασιαστεί σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2023.
Οσον αφορά πάντως τη συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές της Τουρκίας για τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών, πηγές του Λιμενικού αναφέρουν ότι εξακολουθεί να υπάρχει συνεννόηση και απευθείας επικοινωνία μεταξύ των στελεχών του Λιμενικού των δύο χωρών. Σημειώνεται ότι τον Ιανουάριο του 2024 είχε πραγματοποιηθεί συνάντηση του υπουργού Ναυτιλίας Χρήστου Στυλιανίδη, ο οποίος συνοδευόταν από τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος, με τον Τούρκο ομόλογό του στην Αγκυρα, κατά τη διάρκεια της οποίας συμφωνήθηκε –μεταξύ άλλων– να υπάρχει εκ νέου ενεργοποίηση του διαύλου επικοινωνίας μεταξύ της ελληνικής και τουρκικής ακτοφυλακής με κύριο σκοπό την ανταλλαγή πληροφοριών.
Ωστόσο εκκρεμεί η συνάντηση μεταξύ των περιφερειακών διοικητών και λιμεναρχών της ελληνικής και τουρκικής ακτοφυλακής, η οποία, όπως είχε ανακοινωθεί, αναμενόταν να πραγματοποιηθεί στη Χίο. Σκοπός της συνάντησης θα ήταν ο καθορισμός των λεπτομερειών για τη συνεργασία των δύο πλευρών σε τοπικό επίπεδο μεταξύ λιμεναρχών και περιφερειακών διοικητών, με σκοπό την περαιτέρω βελτίωση της κατάστασης σε σχέση με τις μεταναστευτικές ροές στο Ανατολικό Αιγαίο. Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, γίνεται προσπάθεια να πραγματοποιηθεί η συνάντηση μέσα στον Ιούλιο.