ΕΛΛAΔΑ
Ψηφιοποιούνται όλες οι πολύτιμες ιστορικές συλλογές της Βιβλιοθήκης της Βουλής
Ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας υπέγραψε τη σχετική σύμβαση με τον πρόεδρο και διευθύνων σύμβουλο του ΟΤΕ, Μιχάλη Τσαμάζ
H ψηφιοποίηση και τεκμηρίωση των συλλογών της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων αποτελεί το αντικείμενο της σύμβασης που υπεγράφη σήμερα μεταξύ του Προέδρου της Βουλής, Κώστα Τασούλα, και του Μιχάλη Τσαμάζ, προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου του Ομίλου ΟΤΕ, αναδόχου εταιρείας διεκπεραίωσης του έργου.
Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής κατά την υπογραφή της σύμβασης, η Βουλή των Ελλήνων περνά σε μια «φάση εκσυγχρονισμού του αρχειακού θησαυρού της», επισημαίνοντας πως η Βιβλιοθήκη της Βουλής «αποτελεί όχι μόνο την κιβωτό εγκυκλοπαιδικών ή νομικών ή ιστορικών γνώσεων, αλλά και την κιβωτό της κοινοβουλευτικής, άρα δημοκρατικής, μνήμης της χώρας». Ο κ. Τασούλας σημείωσε πως το αποτέλεσμα αυτού του έργου ψηφιοποίησης και τεκμηρίωσης θα φέρει στον κάθε Έλληνα πολίτη «όλο το δημοκρατικό, μνημειακό απόθεμα που φυλάσσεται στη Βουλή».
Ο Πρόεδρος της Βουλής τόνισε επίσης πως το Κοινοβούλιο «μπαίνει στην πρωτοπορία της τεχνολογίας, δίνοντας μια μεγάλη δικαίωση στην αποστολή της Βιβλιοθήκης της Βουλής που είναι η προσέγγιση του λαού στο αποτέλεσμα της εργασίας της αντιπροσωπείας του».
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ χαρακτήρισε το έργο ψηφιοποίησης και τεκμηρίωσης των συλλογών της Βιβλιοθήκης της Βουλής «ένα έργο το οποίο σίγουρα θα βοηθήσει τους μελετητές της ιστορίας και πάνω απ’ όλα θα ενισχύσει τη γνώση της ιστορίας μας, και μέσα από τη γνώση τη δημοκρατία». Διαβεβαίωσε δε πως ο Όμιλος ΟΤΕ διαθέτει «τα πιο σύγχρονα μέσα και τα στελέχη τα οποία πραγματικά έχουν την τεχνογνωσία για να υλοποιήσουν το έργο».
Στην υπογραφή της σύμβασης, πέραν του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων και του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου του Ομίλου ΟΤΕ, παρέστησαν:
Από την πλευρά της Βουλής, η Πρόεδρος της Επιτροπής Βιβλιοθήκης της Βουλής, βουλευτής κ. Άννα Μάνη-Παπαδημητρίου, ο Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διοίκησης, Βιβλιοθήκης και Εκδόσεων κ. Γιώργος Αγγελόπουλος, η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Βιβλιοθήκης κ. Μαρία Καμηλάκη, ο Συντονιστής της Υπηρεσίας Εφαρμογής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων κ. Λευτέρης Παπαδόπουλος, ο Υπεύθυνος Προστασίας Δεδομένων της Βουλής κ. Γρηγόρης Λαζαράκος και οι Νομικοί Σύμβουλοι του Προέδρου της Βουλής κ.κ. Μαρία Αθανασοπούλου και Ελευθερία Παπαγεωργίου.
Από την πλευρά του Ομίλου ΟΤΕ, ο Γενικός Εμπορικός Διευθυντής Εταιρικών Πελατών κ. Γρηγόρης Χριστόπουλος και ο Διευθυντής Πωλήσεων ICT κ. Λυκούργος Αντωνόπουλος.
Τεράστιο και πολύτιμο το υλικό ψηφιοποίησης και τεκμηρίωσης
Αξίζει να σημειωθεί πως το υλικό που θα δεχθεί ψηφιακή επεξεργασία και τεκμηρίωση περιλαμβάνει 14.000.000 λήψεις εφημερίδων, 795.000 σελίδες κοινοβουλευτικού αρχείου, 71.660 σελίδες αρχείων προσωπικοτήτων (Γ. Ψυχάρη, Ι. Μεταξά, Γ. Γεννηματά), 600 χειρόγραφους κώδικες, 3.366 χάρτες, 1.300 φωτογραφίες, καθώς και το ακουστικό αρχείο BBC, τα οποία θα γίνουν προσβάσιμα και αναζητήσιμα μέσα από ένα ενιαίο αποθετήριο οργάνωσης και διαχείρισης.
Το εν λόγω έργο, με τίτλο «Ψηφιοποίηση τεκμηρίων της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων» έχει στόχο την αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών, με σκοπό την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών της Βιβλιοθήκης της Βουλής και την παροχή ισότιμης πρόσβασης όλων των πολιτών σε έναν εξαιρετικό πλούτο πληροφοριών, κοινοβουλευτικού, πολιτικού και ευρύτερα ιστορικού ενδιαφέροντος. Επιπλέον, επιτυγχάνεται η διαφύλαξη και η τεκμηρίωση, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, αλλά και η ανάδειξη της πολιτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Βουλής των Ελλήνων μέσω διαδικτύου, προσφέροντας ακριβή, άμεση και ολοκληρωμένη ενημέρωση στο ευρύ κοινό.
Η δημοπράτηση του έργου έγινε στις 21/4/2021 με προκήρυξη διεθνούς ανοικτής διαδικασίας, το συνολικό κόστος εκτέλεσής του ανέρχεται σε 2.074.611,29 €, ενώ η προθεσμία εκτέλεσής του ορίζεται σε είκοσι δύο μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης. Το έργο χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και εθνικούς πόρους.
Η Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων
Η Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων ιδρύθηκε στις 13 Ιανουαρίου 1845. Βασικοί άξονες της αποστολής της είναι η υποστήριξη του κοινοβουλευτικού έργου, η διαφύλαξη, τεκμηρίωση και προβολή του πολιτιστικού αποθέματος του Κοινοβουλίου, η παροχή ανοικτής πρόσβασης στις συλλογές της για όλους τους πολίτες και η εγκαθίδρυση συνεκτικών δεσμών με την κοινωνία μέσα από τη διοργάνωση δράσεων εξωστρέφειας για το βιβλίο, τη φιλαναγνωσία και ευρύτερα τον πολιτισμό και την εκπαίδευση.
Ενδεικτικά, στις συλλογές της Βιβλιοθήκης περιλαμβάνονται: 377.000 τίτλοι βιβλίων και περιοδικών, που αντιστοιχούν σε 625.000 αντίτυπα βιβλίων και τεύχη περιοδικών, πλήρης σειρά της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως, της Εφημερίδος των Συζητήσεων της Βουλής και των Πρακτικών της Βουλής και της Γερουσίας, αρχείο των εισηγητικών εκθέσεων των νομοσχεδίων από το 1844 έως σήμερα, βάση δεδομένων εκλογών, βουλευτών και ευρωβουλευτών, αρχεία (κοινοβουλευτικά, ιστορικά, πολιτικών και λοιπών προσωπικοτήτων), 21.670 μικροταινίες ελληνικών εφημερίδων και περιοδικών του 19ου και 20ού αι., σύγχρονες εφημερίδες και περιοδικά κ.ά. Στις Ειδικές Συλλογές της Βιβλιοθήκης, όπου αποθησαυρίζεται σπάνιο και πολύτιμο υλικό, έχουν ενταχθεί 41.100 τίτλοι, που αντιστοιχούν σε 62.700 αντίτυπα και τεύχη, 600 χειρόγραφα, 5.000 χάρτες, σπάνια φυλλάδια και περιοδικά έντυπα, καθώς και έργα τέχνης και ιστορικά κειμήλια.
Η Βιβλιοθήκη της Βουλής αποτελεί τη δεύτερη σε πλούτο βιβλιοθήκη της χώρας, μετά την Εθνική Βιβλιοθήκη. Λόγω του μεγέθους των συλλογών της, στεγάζεται σήμερα σε δύο εμβληματικά κτήρια της Βουλής των Ελλήνων: στο Μέγαρο της Βουλής στο Σύνταγμα και στο πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο στον Κολωνό.