ΕΛΛAΔΑ
Πώς θα γίνει η επιστροφή των μαθητών στα θρανία αύριο, Δευτέρα
Λουκίδης – Θα υπάρξει αύξηση κρουσμάτων με το άνοιγμα των σχολείων
SHARE:
Με γενίκευση και ενίσχυση των ελέγχων κατά του κορωνοϊού επιστρέφουν από τις διακοπές των Χριστουγέννων αύριο Δευτέρα μαθητές και εκπαιδευτικοί. Τα πρωτόκολλα που εφαρμόζονται στις υπόλοιπες εκπαιδευτικές δομές, όπως στα Πανεπιστήμια και τα ΙΕΚ, παραμένουν ως έχουν, ενώ αναμένεται εγκύκλιος του υπουργείου για τους τρόπους διεξαγωγής της εξεταστικής περιόδου.
Ειδικότερα, τρεις είναι οι σημαντικότερες αλλαγές στα σχολεία:
1. Προβλέπεται ένα επιπλέον self test για την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας σχολείων, δηλαδή θα διενεργηθούν τρία δωρεάν self test την εβδομάδα που έρχεται αντί για δύο.
2. Τα δωρεάν δύο εβδομαδιαία self test πλέον θα διενεργούνται και από τους εμβολιασμένους μαθητές και από τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς, πάλι δύο φορές την εβδομάδα έως και 24 ώρες πριν την προσέλευση στο σχολείο την Τρίτη και την Παρασκευή.
3. Σε περίπτωση κρούσματος στην τάξη όλο το τμήμα θα υποβάλλεται σε έλεγχο, και όχι μόνο οι μαθητές που κάθονταν κοντά στο κρούσμα, όπως ίσχυε μέχρι τώρα. Όλοι οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα κάνουν δωρεάν τεστ κάθε μέρα για 5 ημέρες. Συγκεκριμένα, θα κάνουν δύο rapid και ένα self test σε διάστημα πέντε ημερών, επιπλέον των δύο σταθερών self test την εβδομάδα, άρα 5 τεστ σε 5 ημέρες. Οι εμβολιασμένοι μαθητές θα κάνουν σύνολο 3 self test δωρεάν εκείνες τις ημέρες.
Όσον αφορά τους εκπαιδευτικούς, οι ανεμβολίαστοι θα κάνουν και αυτοί 5 τεστ σε 5 ημέρες: δύο rapid και ένα self test, επιπλέον των δύο rapid test που ήδη κάνουν την εβδομάδα. Οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί θα κάνουν 3 self test δωρεάν την εβδομάδα.
Οι ανεμβολίαστοι μαθητές ή εκπαιδευτικοί που έχουν νοσήσει εντός του τελευταίου τριμήνου έχουν το ίδιο καθεστώς με τους εμβολιασμένους μαθητές ή εκπαιδευτικούς αντίστοιχα.
Η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, τα διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών, η αναστολή των εκδρομών, εξακολουθούν να ισχύουν.
Επίσης, συνεχίζει να ισχύει το 50%+1 για την αναστολή λειτουργίας τμήματος σε περίπτωση κρούσματος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε πρόσφατα το υπουργείο Παιδείας σχετικά με τα αποτελέσματα του πρωτοκόλλου λειτουργίας των σχολείων το διάστημα Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2021, «τα παιδιά είναι πιο ασφαλή στο σχολείο, όπου φορούν μάσκες, τηρούνται αυστηρά πρωτόκολλα και γίνονται αυξημένοι έλεγχοι κατά του κορονοϊού, από ό,τι εκτός σχολείου». Για το λόγο αυτό, καθώς και λαμβάνοντας υπόψη την εκπαιδευτική και ψυχοκοινωνική διάσταση προκρίνεται η δια ζώσης λειτουργία των σχολείων. Ενδεικτικά, σύμφωνα με το υπουργείο, «τα 32 εκατομμύρια self test που έκαναν οι μαθητές αυτήν την περίοδο εντόπισαν το 84% των εργαστηριακά διαγνωσμένων κρουσμάτων σε αυτές τις ηλικίες».
Τι θα γίνεται αν ένας μαθητής ή εκπαιδευτικός διαγνωσθούν θετικοί
Αν ένας μαθητής διαγνωστεί θετικός στον κορονοϊό, τότε θα μπαίνει σε απομόνωση για 5 ημέρες τουλάχιστον. Η απομόνωση θα διακόπτεται μετά από 5 ημέρες εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα, ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο -προεξάρχοντος του πυρετού- υποχωρούν, και με αρνητικό self test. Εάν ο πυρετός συνεχίζει ή υπάρχει θετικό τεστ (self ή radid), η απομόνωση θα παρατείνεται.
Αν εκπαιδευτικός διαγνωστεί θετικός, τότε θα μπαίνει σε απομόνωση για 5 ημέρες τουλάχιστον. Η απομόνωση θα διακόπτεται μετά από 5 ημέρες εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα, ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο -προεξάρχοντος του πυρετού- υποχωρούν, και με αρνητικό self test για τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς, και αρνητικό εργαστηριακό έλεγχο (radid ή PCR) για τους μη εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς. Εάν ο πυρετός συνεχίζει ή υπάρχει θετικό τεστ, η απομόνωση θα παρατείνεται. Όταν εξέλθουν από την καραντίνα, οι εκπαιδευτικοί υποχρεούνται να χρησιμοποιούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για τουλάχιστον άλλες 5 ημέρες.
Τηλεκπαίδευση
Τηλεκπαίδευση θα γίνεται κατ' εξαίρεση σε συγκεκριμένες περιπτώσεις που περιλαμβάνουν και τις ακόλουθες:
- Αν σε ένα σχολικό τμήμα αυτό εντοπιστούν ταυτόχρονα επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 σε παραπάνω από τους μισούς (50%+1) μαθητές του.
- Αν εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (δάσκαλος/νηπιαγωγός, μη ειδικότητας) νοσεί, και δεν υπάρχει δυνατότητα από την οικεία Διεύθυνση Εκπαίδευσης για άμεση αναπλήρωσή του αλλά προβλέπεται τηλεκπαίδευση από άλλον εκπαιδευτικό.
- Αν εκπαιδευτικός είναι θετικός, και ενώ βρίσκεται σε απομόνωση, επιθυμεί να κάνει τηλεκπαίδευση, σε προαιρετική βάση.
- Για τους μαθητές οι οποίοι έχουν ένα από τα σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, τα οποία αναφέρονται στο Παράρτημα Ι του πρωτοκόλλου «Μέτρα προστασίας και πρόληψης διασποράς του ιού SARS- CoV-2 στις σχολικές μονάδες» και συμμετέχουν σε διαδικτυακά τμήματα
Τι προβλέπεται για μαθητές και εκπαιδευτικούς σε περίπτωση στενής επαφής με κρούσμα επιβεβαιωμένου περιστατικού COVID-19 εκτός σχολείου, π.χ. υπάρχει κρούσμα στο σπίτι;
Οι εκπαιδευτικοί, εμβολιασμένοι και με ενισχυτική δόση ή εκπαιδευτικοί εμβολιασμένοι με 2 δόσεις τους τελευταίους 6 μήνες ή με μία δόση του εμβολίου J&J τους τελευταίους 2 μήνες, προσέρχονται στο σχολείο κανονικά και διενεργούν εργαστηριακό έλεγχο (ράπιντ ή μοριακό τεστ) την 5η ημέρα μετά την έκθεση. Οι εκπαιδευτικοί φορούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για 10 ημέρες από την έκθεση.
Οι εκπαιδευτικοί, εμβολιασμένοι με 2 δόσεις πάνω από 6 μήνες χωρίς ενισχυτική δόση ή με μία δόση του εμβολίου J&J πάνω από 2 μήνες χωρίς ενισχυτική δόση ή ανεμβολίαστοι, παραμένουν σε απομόνωση για 5 ημέρες, και διενεργούν εργαστηριακό έλεγχο (ράπιντ ή μοριακό τεστ) την 5η ημέρα μετά την έκθεση. Μετά την 5η ημέρα, οι εκπαιδευτικοί χρησιμοποιούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για τουλάχιστον άλλες 5 ημέρες.
Αν πρόκειται για εμβολιασμένους μαθητές, τότε προσέρχονται στο σχολείο κανονικά και κάνουν τρία self test τις ημέρες 0-1, 3 και 5-7.
Αν πρόκειται για μη εμβολιασμένους μαθητές, τότε παραμένουν σε απομόνωση για 5 ημέρες, και διενεργούν self test την 5η ημέρα μετά την έκθεση.
Λουκίδης – Θα υπάρξει αύξηση κρουσμάτων με το άνοιγμα των σχολείων
Τις τελευταίες ημέρες υπάρχει μία διάχυτη αισιοδοξία όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλο τον πλανήτη, πως η πανδημία μέσα στους επόμενους μήνες θα αποτελεί παρελθόν. Ο πνευμονολόγος Στέλιος Λουκίδης τόνισε στο «MEGA Σαββατοκύριακο» πως θα πρέπει η στάση μας να είναι συντηρητική και να μην εφησυχάζουμε, αλλά ούτε και να κινδυνολογούμε.
Με το άνοιγμα των σχολείων να βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής, ο κ. Λουκίδης υπογράμμισε πως διαφωνεί με το ισχύον πρωτόκολλο, δηλώνοντας πως θα πρέπει να είναι πιο αυστηρό. Εκείνο που θα πρότεινε θα ήταν να ισχύει το 30%+1, γιατί όπως είπε «έχουμε να κάνουμε με κάτι πιο μεταδοτικό και δυναμικό».
«Το άνοιγμα των σχολείων είναι ένα δύσκολο εγχείρημα, γιατί μιλάμε για ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων που θα αυξήσουν την κινητικότητά τους. Σίγουρα θα υπάρξει αύξηση κρουσμάτων, το θέμα είναι πόσο θα αυξήσει την μεταδοτικότητα και τη νοσηρότητα», είπε ο κ. Λουκίδης, τονίζοντας πως είναι υπέρ της δια ζώσης εκπαίδευσης.
Πολλοί ήταν οι μαθητές που δεν πρόλαβαν να προμηθευτούν self test λίγο πριν το άνοιγμα των σχολείων, με το υπουργείο Παιδείας να βρίσκει… εναλλακτικές λύσεις. Όσοι μαθητές δεν πρόλαβαν να προμηθευτούν self test, θα το παραλάβουν από τον διευθυντή των σχολείων τους.
Τι κάνει κάποιος με αρνητικό self test και συμπτώματα
Σύμφωνα με τον κ. Λουκίδη η συνδρομή των self test ήταν σημαντική στη δυνατότητα να περιοριστεί η διασπορά του ιού. Ωστόσο, τόνισε πως εάν κάποιος έχει συμπτώματα και το self test βγει αρνητικό δεν θα πρέπει να εφησυχαστεί, αλλά να επαναλάβει το testing σε κάποια δομή.
Ο πνευμονολόγος έκανε μία σύγκριση των εισαγωγών στα νοσοκομεία για την περίοδο του Νοεμβρίου και Μαρτίου του 2020 και των αντίστοιχων μηνών του 2021, όταν τα πανδημικά κύματα βίωναν την κορύφωσή τους. Το συμπέρασμα ήταν ότι και στις δύο υπό εξέταση περιόδους είχαμε τις ίδιες εισαγωγές και περίπου τον ίδιο αριθμό διασωληνωμένων.
«Η μετάλλαξη Όμικρον είναι σίγουρα πιο ήπια και οι σκληροί δείκτες δεν είναι πιεστικοί προς το σύστημα υγείας», είπε και πρόσθεσε πως υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό που μέσα στο επόμενο δίμηνο θα κάνει φυσική ανοσία. Το ποσοστό αυτό εκτιμάται πως θα φτάσει το 15% με 20%.
Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει εάν θα υπάρχει και νέα μετάλλαξη μετά την Όμικρον, ενώ όσοι έχουν λάβει την αναμνηστική δόση περνούν την Όμικρον χωρίς ιδιαίτερη συμπτωματολογία.
Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ, in.gr.