Στην εκτίμηση ότι τα κενά σε δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία ξεπερνούν τις 8.000 προχώρησε νωρίτερα σήμερα, Πέμπτη, η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΟΕ, τα περισσότερα κενά αφορούν δασκάλους και παράλληλη στήριξη.
Η ΔΟΕ επανέλαβε την ανησυχία της για την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία των σχολείων, καθώς η απόφαση να υπάρχουν στην τάξη έως 25 παιδιά έχει διογκώσει τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα, οι ανάγκες των σχολείων για επαρκή καθαρισμό δεν καλύπτονται και οι χώροι απομόνωσης πιθανών κρουσμάτων είναι ανύπαρκτοι στα αστικά κέντρα.
«Οι εκπαιδευτικοί για μία ακόμη φορά έρχονται αντιμέτωποι με συνθήκες που τους υπερβαίνουν. Το υπουργείο μετακυλίει ευθύνες στην πλάτη των εκπαιδευτικών», σημείωσε ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Θανάσης Κικινής και σημείωσε ότι όλα τα παραπάνω προκαλούν ανησυχία στην εκπαιδευτική κοινότητα.
Ως προς τα κενά σε γυμνάσια και λύκεια, η εικόνα ακόμη δεν είναι σαφής, αν και από πλευράς ΟΛΜΕ γίνεται λόγος για μεγάλο αριθμό κενών, που σε ορισμένες περιοχές φτάνει και το 20% σε ποσοστό επί του συνόλου των θέσεων.
Από πλευράς υπουργείου, πάντως, δεν έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής τα επίσημα στοιχεία για τον ακριβή αριθμό των κενών, αν και όπως αναφέρουν πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, έχει ζητηθεί να αναρτηθούν στο σύστημα MySchool τα κενά ανά σχολείο.
'Αμεσα η Β' φάση προσλήψεων αναπληρωτών
Τις επόμενες ημέρες, «ίσως και αύριο», θα προχωρήσει το υπουργείο Παιδείας στην β' φάση προσλήψεων αναπληρωτών για την κάλυψη των εκπαιδευτικών κενών στα σχολεία, ανέφερε, μιλώντας στην ΕΡΤ, η υφυπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη. Η υφυπουργός τόνισε ότι φέτος, πραγματοποιήθηκαν νωρίτερα από ποτέ οι πρώτες προσλήψεις αναπληρωτών και ότι οι ανάγκες σε εκπαιδευτικό προσωπικό μεταβάλλονται και μέσα στη χρονιά.
«Θα προχωρήσουμε άμεσα, ίσως και αύριο, στη δεύτερη φάση προσλήψεων», είπε χαρακτηριστικά η κ. Ζαχαράκη για τη στελέχωση των κενών στην εκπαίδευση.
ΑΠΕ-ΜΠΕ