ΕΛΛAΔΑ
Παρέμβαση Π. Πολάκη για το σχέδιο νόμου που αφορά στις ΜΑΦ
Στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων
Παρέμβαση Παύλου Πολάκη στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων κατά τη συζήτηση του Σ/Ν με τίτλο: Εθνικό Δίκτυο Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας για την αντιμετώπιση ασθενών με Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια.
Κύρια σημεία της παρέμβασης:
Κ. Υπουργέ, φανταστείτε το εξής σενάριο: είμαστε στην Αμοργό και κάποιος από εμάς πέφτει κάτω, με μια εικόνα δεξιά ημιπληγίας, την οποία βρίσκει ο αγροτικός γιατρός. Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει; Να καλέσει το ελικόπτερο της Σύρου ώστε με βάση την κλινική του εικόνα να μεταφερθεί είτε στην Σύρο, είτε στην Αθήνα. Καλούμε λοιπόν για το ελικόπτερο και μαθαίνουμε ότι εδώ και δυο μήνες, η βάση αεροδιακομιδών που άνοιξε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2016 δεν έχει ελικόπτερο. Γιατί δεν έχει ελικόπτερο; Γιατί βουλιάξαν τα άλλα στο Θεσσαλικό κάμπο, κάποια είναι εκτός λειτουργίας, το άλλο NH 90 έχει συμπληρώσει ώρες, συνεπώς πήραν αυτό της Σύρου για να καλυφθούν άλλες ανάγκες.
Οπότε, πρέπει να έρθει το ελικόπτερο από τα Μέγαρα, να σταματήσει στη Σύρο να πάρει τον διασώστη και τον γιατρό του ΕΚΑΒ που συνεχίζουν να είναι εκεί, να πάει στην Αμοργό να πάρει το περιστατικό και να γυρίσει πίσω. Αυτό σημαίνει στην καλύτερη περίπτωση 3 επιπλέον ώρες καθυστέρηση στη μεταφορά του ασθενούς, αν αυτός βρίσκεται στην Αμοργό ή στα γύρω νησιά.
Από τα Μέγαρα μεταφέρεται ο ασθενής στο Θριάσιο. Εκεί έχει αγοράσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, μέσω της χρηματοδότησης από την Περιφέρεια (Δούρου), ένα ψηφιακό αγγειογράφο που, όμως, είναι ακόμα στα σελοφάν οπότε δεν μπορεί να γίνει η απαιτούμενη αγγειογραφία.
Αντί για το Θριάσιο λοιπόν, ο ασθενής μεταφέρεται στη Νίκαια όπου ναι μεν υπάρχει ψηφιακός αγγειογράφος, αλλά αυτός είναι παλαιότερης τεχνολογίας και δεν μπορεί να βγάλει αγγειογραφία εγκεφάλου.
Αναγκαστικά ο ασθενής μεταφέρεται στον Ευαγγελισμό, όπου υπάρχει αγγειογράφος, υπάρχει και γιατρός που μπορεί να κάνει αγγειογραφία και θρομβεκτομή, αλλά δεν του επιτρέπετε. Ρωτήστε να μάθετε γιατί. Οπότε τελικά, ο ασθενής διακομίζεται στον Ερυθρό, το μόνο από τα Δημόσια νοσοκομεία που μπορεί να κάνει αυτή τη δουλειά.
Τα λέω όλα αυτά γιατί θέλω να αναδείξω πως δεν έχετε ούτε το σχέδιο αλλά ούτε και το όραμα της ενίσχυσης της Δημόσιας Υγείας. Στρατηγικά μιλώντας θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε ότι βάζουμε στόχο σε τρία χρόνια από τώρα, στο λεκανοπέδιο Αττικής να υπάρχουν 6,7 νοσοκομεία που θα μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτά τα περιστατικά. Αυτή τη στιγμή είναι ένα, ενώ τα ιδιωτικά νοσοκομεία μαζεύουν όλα τα περιστατικά που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ο Δημόσιος Τομέας.
Για να γίνει αυτό απαιτούνται δυο πράγματα:
Πρώτον εξοπλισμός, με λεφτά που θα μπορούσαν να έρθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης για το οποίο σύντομα θα χτυπήσουν μεγάλες καμπάνες με αυτά που έχετε κάνει.
Δεύτερον, εξειδικευμένο προσωπικό που θα πρέπει να πληρωθεί αδρά προκειμένου να έρθει στο ΕΣΥ.
Εσείς, απλά μετονομάζετε ήδη υπαρκτές μονάδες σε μονάδες αντιμετώπισης εγκεφαλικών, με έμφαση στην αντιμετώπιση μετά την οξεία φάση ενώ το πρόβλημα είναι “να μην πετάξει το πουλί” στην οξεία φάση.
Καταλήγοντας, ο Π. Πολάκης αναφέρθηκε σε κάποιες επιχορηγήσεις και δάνεια που δόθηκαν στο χώρο της Υγείας από το Ταμείο Ανάκαμψης τονίζοντας ότι:
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και τα Χανιά
Για τις φαρμακευτικές να καταλάβω ότι θέλετε να τις ελαφρύνετε από το clawback ή να δεχτώ ότι κάποιες κάνουν πράγματι επενδύσεις. Γιατί όμως, χρηματοδοτούνται συγκεκριμένες κλινικές ή εργαστήρια; Τι το ιδιαίτερο έχουν; Θα ήθελα μια απάντηση σε αυτό.