«Δεν υπάρχει δικαιολογία (για την κυβέρνηση) για μη διοχέτευση ρευστότητας στην αγορά και τη μη στήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων και των εργαζομένων», τόνισε ο τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» για την κατάσταση στην πληττόμενη από τον κορονοϊό οικονομία.
Ο κ. Παππάς υπογράμμισε την ανάγκη να «πέσουν» άμεσα χρήματα στην αγορά και να στηριχθούν οι επιχειρήσεις και οι θέσεις εργασίας, ενώ σε ό,τι αφορά τους κυβερνητικούς χειρισμούς σε σχέση με τα εργαλεία παροχής ρευστότητας στις επιχειρήσεις, αναφέρθηκε στα «πολλά αρνητικά στοιχεία» της επιστρεπτέας προκαταβολής, αλλά και στο γεγονός ότι μόλις 2.000 επιχειρήσεις έχουν καταφέρει να περάσουν τον πήχη του ΤΕΠΙΧ ΙΙ.
«Υπάρχει ανορθολογισμός (στην επιστρεπτέα προκαταβολή)», τόνισε ο τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας πως στην ουσία πρόκειται για ένα κρατικό δάνειο που «το παίρνουν επιχειρήσεις που δεν το χρειάζονται και δεν το παίρνουν επιχειρήσεις που πραγματικά το χρειάζονται και από ένα σημείο και μετά επιβαρύνει τον δικαιούχο με επιτόκια».
«Δεν δίνει τη λύση», εκτίμησε ο κ. Παππάς και πρόσθεσε: «εμείς προτείναμε μια άμεση ενίσχυση που να είναι κλειστή σε λογαριασμό και να καλύψει πολύ συγκεκριμένες ανάγκες που συσσωρεύτηκαν μέσα στον κορονοϊό. Αν δεν λυθεί αυτός ο γόρδιος δεσμός με τρόπο οριζόντιο -γιατί 87% των κλάδων είναι πληττόμενοι- θα βρεθούμε σε μια κατάσταση που η μεγάλη θάλασσα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα που υποστηρίζουν τη μεγάλη πλειοψηφία της απασχόλησης, θα έχουν δυσκολία να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους».
Σε ό,τι αφορά το κατά πόσο το τραπεζικό σύστημα ανταποκρίθηκε στην ενίσχυση της ρευστότητας της αγοράς, ο κ. Παππάς σημείωσε: «Οι τράπεζες, στις επιχειρήσεις που έκλειναν την πόρτα την προηγούμενη περίοδο την κλείνουν και τώρα. Τώρα, όμως, δεν είμαστε σε μια κανονική περίοδο που ρόλος των τραπεζών είναι να αναζητούν τον στρατηγικό κακοπληρωτή, τη μη βιώσιμη επιχείρηση, τον πονηρό έμπορο που θέλει να γλιτώσει τις υποχρεώσεις του. Μιλάμε για μια κατάσταση που με τη “ βούλα” του κράτους, της κυβέρνησης, 87% των κλάδων κατατάσσεται στους πληττόμενους και άρα εκ των πραγμάτων έχει πρόβλημα εξυπηρέτησης των υποχρεώσεων. Αν δεν βρεθούν οι τρόποι να υπερβούμε τα συνήθη εμπόδια που συναντούν οι επιχειρήσεις για τη χρηματοδότησή τους είτε από ελληνικά είτε από ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία, η ύφεση θα επιτείνεται».
Σχολιάζοντας τα όσα είπε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε 3ο μνημόνιο και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας 32 δισ. ευρώ, είπε: «Εμείς βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια και τη βγάλαμε όταν η παράταξη του κυρίου Γεωργιάδη είχε μεθοδεύσει τη χρεοκοπία της. Την οδήγησε στη χρεοκοπία με την πολιτική της, με συγκεκριμένες οικονομικές “ συνταγές”, τις οποίες επιθυμεί τώρα να εφαρμόσει και στην οικονομία και στην αγορά εργασίας. Τα ευρωπαϊκά βήματα τα οποία έγιναν, έγιναν λόγω του κορονοϊού. Δεν έγιναν επειδή ύψωσε το πολιτικό του ανάστημα ο κύριος Μητσοτάκης και έδωσε καμιά μάχη στην Ευρώπη».
Ο κ. Παππάς εκτίμησε ότι οι εξελίξεις στην οικονομία θα είναι ραγδαίες το επόμενο διάστημα καθώς, όπως είπε, «είναι απολύτως βέβαιο ότι η βαθιά ύφεση θα κλονίσει τη σχέση, την οποία -με τα ψέματα- ο κ. Μητσοτάκης κατάφερε να οικοδομήσει με πολύ σημαντικά κομμάτια της μεσαίας τάξης».
Υπογράμμισε, δε, την ανάγκη να συνειδητοποιήσουν πολύ περισσότερες πολιτικές δυνάμεις ότι «οφείλουν να αναζητήσουν έναν συντονισμό δυνάμεων για να αποτρέψουν αρνητικές πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις και να συγκροτήσουν ένα πειστικό σχέδιο τόσο στο οικονομικό όσο και στο πολιτικό επίπεδο, το οποίο θα αποτελέσει τον “ οδικό χάρτη” της προοδευτικής εξόδου της χώρας από την κρίση που υπάρχει αυτή τη στιγμή».