Παπανδρέου: λάθος που δεν έκανα το δημοψήφισμα, αδικήθηκα!

«Δεν ήθελα εγώ το ΔΝΤ. Η Γερμανία το ήθελε» λέει έξι χρόνια μετά...

Έξι χρόνια μετά το Καστελόριζο ο Γιώργος Παπανδρέου μίλησε στον ΣΚΑΙ για τα όσα συνέβησαν τότε.

Αρνούμενος ότι από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης γνώριζε τα πραγματικά στοιχεία της Οικονομίας το 2009, ο πρώην πρωθυπουργός κατηγόρησε την κυβέρνηση Καραμανλή για συστηματική συγκάλυψή τους και τον ίδιο τον Κώστα Καραμανλή για ‘στατιστική απάτη’. 

Συγκρίνοντας μάλιστα με όσα έχει υποσχεθεί εν καιρώ κρίσης ο Αντώνης Σαμαράς από τα Ζάππεια και ο Αλέξης Τσίπρας από τη Θεσσαλονίκη, ο πρώην πρωθυπουργός χαρακτήρισε λιτό και μεστό μεταρρυθμίσεων τοπρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ το 2009. «Μη ρωτάτε εμένα αν γνώριζα και τι, αλλά αυτούς πουγνώριζαν και δεν δημοσιοποιούσαν», είπε, καταλογίζοντας παράλληλα ευθύνες και στους Ευρωπαίους που δεν έδωσαν στη δημοσιότητα στοιχεία, όπως οι επιστολές τους προς την κυβέρνηση Καραμανλή με τις οποίες ζητούσαν μέτρα.

Στην πραγματικότητα, πάντως, ως πρώτο μεγάλο λάθος των Ευρωπαίων στην διαχείριση της κρίσης, ο πρώην πρωθυπουργός περιέγραψε το ότι κατά τους εταίρους μας τότε, το πρόβλημα ήταν ελληνικό και αν η Ελλάδα έβαζε τάξη στα οικονομικά της, δεν θα είχε πρόβλημα η Ευρωζώνη. Αντίθετα, ο Γιώργος Παπανδρέου, θεωρούσε απολύτως απαραίτητη την στήριξη της Ευρωζώνης, όποια μέτρα και αν έπαιρνε η Ελλάδα. Χαρακτήρισε μάλιστα απαράδεκτο το γεγονός ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός χρειάστηκε να ταξιδέψει ανά την υφήλιο για να φτιαχτεί ένας μηχανισμός,ενώ απαντώντας σε όσα του καταλογίζουν περί προσυμφωνίας με τον Ντομινίκ Στρος Καν για συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, σημείωσε ότι ο τότε διευθυντής του ΔΝΤ δεν θεωρούσε απαραίτητη την συμμετοχή του Ταμείου καιμάλιστα δεν την προωθούσε. «Δεν ήθελα εγώ το ΔΝΤ. Η Γερμανία το ήθελε», είπε μιλώντας στον Σκάι και την εκπομπή ‘Ιστορίες’.

Στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του, ο Γιώργος Παπανδρέου θυμήθηκε μεταξύ άλλων τις ταραγμένες ημέρες του 2011, κάνοντας λόγο για παρακρατικές δυνάμεις που ήθελαν να δημιουργήσουν έκρυθμη κατάσταση και γιασυστηματικές προβοκάτσιες εναντίον κάθε βουλευτή που είχε σχέση με τον ΠΑΣΟΚ.

Θυμήθηκε ακόμα την αντίδρασή του όταν ετέθη θέμα απαγόρευσης ψήφου της Ελλάδας στην Ευρώπη, όπου απευθυνόμενος στην Άνγκελα Μέρκελ, της είπε πως «αν επιμείνετε σε αυτό, σας παραδίδω τα κλειδιά της χώρας, πάρτε πίσω και τα λεφτά και κάντε καλά», προκαλώντας μάλιστα την αντίδραση του τότε Πορτογάλου πρωθυπουργού, που τον πλησίασε μετά τη συνεδρίαση για να του πει ότι ουδέποτεστο παρελθόν έχει ζήσει παρόμοια σκληρή σύγκρουση στην ΕΕ.

Αναφερόμενος στο τηλεφώνημά του στον Αντώνη Σαμαρά τοκαλοκαίρι του 2011, είπε ότι βάζοντας μπροστά το συμφέρον της χώρας, δήλωσε διατεθειμένος να σχηματίζει μαζί του μία κυβέρνηση συνεργασίας και αν αυτόείναι το πρόβλημα, να μην είναι μάλιστα ο ίδιος πρωθυπουργός. Μιλούσε όμως γιαμία συγκυβέρνηση των δύο μεγαλύτερων τότε και πιο υπεύθυνων για την κατάστασηκομμάτων της χώρας, για άλλα δύο χρόνια, ώστε η χώρα να τελειώνει με τομνημόνιο. «Ο κ.Σαμαράς ερμήνευσε ότι ήθελα να παραιτηθώ και να πάμε σε εκλογές»,είπε, κατηγορώντας τον ότι διέρρευσε με υπονομευτικό τρόπο την κουβέντα τους,οξύνοντας στην πραγματικότητα την αντιπαράθεση.

Ήταν ακριβώς το καλοκαίρι που άρχισε ο ίδιος να σκέφτεται το δημοψήφισμα, είπε, αποκαλύπτοντας μάλιστα πως στο παρασκήνιο η Άνγκελα Μέρκελ είχε στηρίξει μία τέτοια προοπτική. Αντίθετα, στις Κάννες εμφανίστηκε έξαλλος ο Νικολά Σαρκοζί, καθώς την ώρα που θα μπορούσε να ‘γιορτάσει’ στο πολιτικό πάρτι των G20 βρέθηκε να ασχολείται με την Ελλάδα, ενώ παράλληλα φοβόταν τις αγορές. Ο Γιώργος Παπανδρέου θεωρεί εκ των υστέρων ότι θα κέρδιζε το δημοψήφισμα, για το οποίο στενοχωρήθηκε που δεν έγινε.

Παραδεχόμενος ότι ήταν παράδοξο το γεγονός ότι ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή για να …φύγει, ο ίδιος εξηγεί πέντε χρόνια μετά ότιθεώρησε πως έπρεπε να συνεχίσει το πρόγραμμα και αφού δεν γινόταν να υπάρξει περισσότερησυναίνεση μεταξύ των κομμάτων, επέλεξε να υπάρξει με άλλες δυνάμεις. Έβαλε ως όρο η νέα κυβέρνηση να συνεχίσει την εφαρμογή του προγράμματος και σχηματίστηκε η κυβέρνηση Παπαδήμου.

Ακόμα και σήμερα, στα ταξίδια του ανά την υφήλιο, ο ΓιώργοςΠαπανδρέου αρνείται ότι …αδικήθηκε λόγω της συγκυρίας που κλήθηκε να κυβερνήσει. Χαρακτηρίζει μάλιστα τιμή για έναν πολιτικό να υπηρετεί την πατρίδα του στην πιο δύσκολη στιγμή, μη κρύβοντας πάντως ότι χαρακτηρισμοί που ακούστηκαν εναντίον του, τύπου ‘γερμανοτσολιάς’, ‘προδότης’ ή ‘Τσολάκογλου’,τον πόνεσαν ανθρώπινα.

Ο Γιώργος Παπανδρέου επέμεινε στην ανάγκη να υπάρξει πολιτικήβούληση για αλλαγή εκ βάθρων της χώρας και καταφέρθηκε κατά της διαδικασίαςδιαλόγου που επελέγη στην Κεντροαριστερά, χωρίς να προηγηθεί συζήτηση και να οριστεί ένα πολιτικό πλαίσιο. «Το να πούμε ότι απλώς βρισκόμαστε για το πώς θαμοιράσουμε θέσεις και θα πάμε καλύτερα στις εκλογές, δεν με ενδιαφέρει. Ούτε τον κόσμο τον ενδιαφέρει», είπε, αξιώνοντας από τον χώρο στον οποίο ανήκει, να δει τα αίτια της κρίσης και να επιχειρήσει να βάλει τάξη στην χώρα, να σταθεί σταπόδια της και να δημιουργήσει προοδευτική πρόταση εξόδου από την κρίση.

Αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, τον κατηγόρησε ότι δημιούργησε ελπίδες, εκμεταλλευόμενος τον πόνο του λαού. Υποστήριξε μάλιστα ότι είχε μία ευκαιρία να μετεξελιχθεί σε δημοκρατικό αριστερό κόμμα και όχι σε κόμμα αριστερού πελατειασμού, επιφυλασσόμενος όμως για το αν έχει ακόμα αυτή την ευκαιρία…

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ