ΕΛΛAΔΑ
Παπαβασιλείου: Οι θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίου θα αφορούν μεγάλο μέρος της χώρας μας
Τι λέει ο διδάκτωρ μετεωρολογίας και ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Γιώργος Παπαβασιλείου ενόψει και της επέλασης του καύσωνα
Ο Γιώργος Παπαβασιλείου, διδάκτωρ μετεωρολογίας και ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου μίλησε στην ΕΡΤ για τον καύσωνα «Κλέων» που έχει ήδη κάνει την εμφάνισή του με τον υδράργυρο να βρίσκεται στα «κόκκινα».
«Αυτό που είναι σημαντικό να τονίσουμε είναι ότι οι υψηλές θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίου τοπικά θα αφορούν μεγάλο μέρος της χώρας μας. Αυτό που είναι σημαντικό είναι επίσης, ότι οι υψηλές θερμοκρασίες γενικά άνω των 37 βαθμών Κελσίου, θα είναι για αρκετές ώρες της ημέρας. Ένα στοιχείο επίσης σημαντικό είναι το μικρό χρονικό παράθυρο της θερμικής ανακούφισης τις νυχτερινές ώρες, λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών στα αστικά κέντρα. Αυτό θα μας επηρεάσει ουσιαστικά στα αστικά κέντρα, την Παρασκευή το Σάββατο και την Κυριακή».
Τόνισε πως: «Αναμένουμε κάποια σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας από την Κυριακή, κυρίως στα ανατολικά και βόρεια τμήματα της χώρας μας. Ωστόσο να τονίσουμε ότι στη Δυτική Ελλάδα οι θερμοκρασίες θα διατηρηθούν πολύ υψηλές για πάνω από 40 και τις επόμενες ημέρες, δηλαδή έως και τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας τουλάχιστον. Και παρά την προγνωστική αβεβαιότητα που υπάρχει για την ερχόμενη εβδομάδα, φαίνεται οι θερμοκρασίες σε μεγάλο μέρος της χώρας να διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα, δηλαδή άνω των 37 βαθμών Κελσίου».
Σχετικά με το πρόβλημα των πυρκαγιών αλλά και την ποιότητα του αέρα που φαίνεται να είναι θολός, ο κ. Παπαβασιλείου σχολίασε: «Ήδη σήμερα έχουμε υψηλό βαθμό επικινδυνότητας σε πολύ μεγάλο μέρος της χώρας μας. Αναμένουμε περαιτέρω επιδείνωση των μετεωρολογικών συνθηκών τις επόμενες ημέρες, καθώς αυτές οι θερμές και ξηρές συνθήκες μπορούν πολύ εύκολα να οδηγήσουν σε δασικές πυρκαγιές, οι οποίες παρά την έλλειψη των ανέμων είναι ικανές να δημιουργήσουν το δικό τους καιρό υπό τις κατάλληλες συνθήκες, όπως βιώσαμε το 2021».
Τέλος ο κ. Παπαβασιλείου ανέφερε σχετικά με τη θολούρα του αέρα πως το συγκεκριμένο φαινόμενο, στην κεντρική και δυτική Μεσόγειο ήταν κυρίως σαν χαρμάνι, σκόνη όπου μεταφέρθηκε λόγω της ανάπτυξης αυτού του πεδίου υψηλών πιέσεων στην κεντρική Μεσόγειο. «Ωστόσο στην περιοχή μας αυτό που είχαμε ήδη χθες το μεσημέρι και δημιούργησε αυτό τον εντυπωσιακό χρωματισμό του ουρανού κυρίως κατά το ηλιοβασίλεμα, ήταν καπνός από δασικές πυρκαγιές του Καναδά», τόνισε.
φωτογραφία eurokinissi